Ziarul de Duminică

Mostenirea lui Bush

Mostenirea lui Bush
14.10.2008, 16:22 18

In vreme ce Bill Clinton regasise viziunea wilsoniana (America este liderul solidar al unei umanitati care progreseaza moral), dl Bush - in tandem cu dna Rice - a facut din catastrofa de la 11 septembrie 2001 baza unei politici nationaliste, cu accente de pragmatism adeseori brutal. Interesul national a devenit fetisul intelectual venerat de intreaga Administratie si mai ales obiectivul strategic situat deasupra oricaror marje de negociere. Pe acest fond, SUA au suspendat sine die ratificarea Protocolului de la Kyoto, au denuntat Tratatul pentru Interzicerea Completa a Experimentelor Nucleare, au evitat Conventia privind Interzicerea Armelor Chimice si s-au extras complet de sub jurisdictia Curtii Penale Internationale.

Acelasi spirit autosuficient a dominat, in ultimii opt ani, relatiile dintre Washington si ONU. Pe fond, optiunile de dupa 11 septembrie au prelungit, cu actori schimbati, climatul Razboiului Rece. Imperiul Raului (URSS) a devenit Axa Raului (terorismul islamic, sprijinit de state criminale). Treptat, argumentele dreptului international "clasic" au parasit scena in varful picioarelor. Tot ce (mai) conteaza este vointa hegemonica a superputerii care domina, fara competitor, lumea monopolara. Imperativul luptei antiteroriste s-a dovedit mai influent pana si in raport cu evidentele produse de CIA si FBI, care nu l-au putut convinge pe dl Paul Wolfowitz ca Irakul fusese strain de atentatele comise la World Trade Center in... 1993. 
Socul de la 11 septembrie, comparat de presedintele Bush cu un "Pearl Harbor al secolului XXI", a facut mai mult decat sa divulge vulnerabilitatea Americii pe propriul sol: a reusit sa justifice orice mijloace de riposta. Intr-o comunitate globala de unde regulile au disparut - si in care principala putere economica si militara poate fi umilita prin atacuri teroriste de o netarmurita abjectie -, SUA s-au socotit indreptatite sa renunte, pur si simplu, la vechile scheme de joc. Sub presiunea urgentei tactice de a raspunde cum se cuvine, Consiliul de Securitate ONU si-a pierdut, bunaoara, orice relevanta. Decat sa urmaresti consensuri improbabile sau sa parcurgi procedurile birocratice specifice marilor organizatii internationale, mai bine operezi cu deja faimoasa "coalition of the willings", care functioneaza dupa principiul: "Veniti cu noi daca vreti, ca noi mergem oricum"... 
Indiferent ce nume va purta, proximul titular al Casei Albe nu va putea dizolva prin decret mostenirea lui George W. Bush. Ea comporta semnificatia unei veritabile revolutii mondiale, la care am asistat pe viu, fara sa-i putem evalua consecintele pe termen mediu si lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO