Ziarul de Duminică

Miss Agent Secret

17.05.2001, 00:00 20



Va aduceti aminte "The Player" (Joc de culise) al lui Altman? In secventa de inceput, era ironizata deprinderea hollywoodiana de a rezuma proiectele intr-o fraza cu referire la filme clasice.

In acest spirit, "Miss Congeniality" ar suna in felul urmator: "My Fair Lady" combinat cu "Bodyguard" si un strop din filmul acela pe care l-am vazut la TV in copilarie, despre o militanta de stanga care participa la concursul de Miss America doar pentru a-si putea rosti lozincile feministe in vazul natiunii, cu ocazia celor 30 de secunde de discurs televizat acordate castigatoarei.

Sandra Bullock e o agenta FBI baietoasa si fortoasa, strecurata sub acoperire la un concurs de frumusete pentru a zadarnici un atac terorist.

Miza comica e data de contrastul dintre felul ei butucanos de a fi si canoanele de gratiozitate ale competitiei in care este infiltrata - si pentru a face cat mai spectaculos filonul "Pygmalion", varianta de la care porneste (si pe care trebuie s-o imbunatateasca) Henry Higgins-ul interpretat excelent de Michael Caine este cioplita chiar din topor - as fi zis ca producatorul avea un cui impotriva Sandrei Bullock, obligand-o sa sforaie ca un cal, daca producatorul n-ar fi fost chiar ea.

Benjamin Bratt e mult mai interesant in prima jumatate a filmului, cand face pe craiul superficial si antipatic, decat spre final - cand se transforma, inevitabil, din broscoi in print fermecator.

Cat priveste suspansul, acesta se bazeaza pe competitia propriu-zisa dintre cele 50 de frumoase care nu stiu (spre deosebire de noi, spectatorii) ca "in valiza se afla o bomba", vorba lui Hitchcock.

Gandul ne duce la "Bodyguard" fiindca, la fel ca si acolo, avem de-a face cu femei frumoase si fragile expuse unui pericol necunoscut - si, tot ca-n filmul cu Whitney Huston, momentele de maxima tensiune sunt plasate in decorul unui eveniment mediatic (decernarea Premiilor Oscar, respectiv concursul national de frumusete) care complica operatiune de salvare si a carui re-creare in film e suficienta pentru a atrage o multime de spectatori amatori de asemenea spectacole.

Asemanarile se opresc insa aici: nu stiu de ce, poate din cauza starurilor, poate din cauza bugetului sau a regizorului sau a directorului de imagine, cert este ca filmul celalalt arata mult mai bine si era mult mai "glamour" decat cel de fata.

Poate pur si simplu din cauza optiunii pentru comedie (in loc de thriller sau melodrama sau love story) din "Miss Congeniality", o comedie corecta, cuminte, usurica, bine realizata tehnic, cu o Sandra Bullock foarte buna pentru rolul respectiv - ba chiar o comedie la care am ras de cateva ori cu pofta.

Subscriem la sugestia unor confrati de peste ocean - si anume ca protagonista (nominalizata la un Glob de Aur pentru acest rol) ar trebui sa inaugureze un serial TV - gen sitcom - concentrat asupra persoanei sale.

Chiar daca n-are nimic stralucitor si nu provoaca infiorare in public, "Miss Congeniality" e totusi un divertisment agreabil si un film la care va puteti duce in weekend cu toata familia fara sa va para apoi rau dupa banii dati pe bilete.



"Miss Congeniality". SUA, 2000. R: Donald Petrie. Cu: Sandra Bullock, Benjamin Bratt, Michael Caine, Candice Bergen.



Acest material apare in Ziarul de Duminica, supliment cultural al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO