Ziarul de Duminică

Mările, cum nu le-aţi mai văzut/ de Stelian Ţurlea

Mările, cum nu le-aţi mai văzut/ de Stelian Ţurlea

Mările, cum nu le-aţi mai văzut/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

31.03.2011, 23:47 25

Cine şi-a dorit să umble pe mările lumii fie chiar şi numai cugândul, are acum la dispoziţie un minunat instrument de pregătire,o carte folositoare chiar şi specialiştilor. Atlasul*) pe care îl prezentăm la această rubrică este o traducere a minunantului albumapărut la editura Weldon Owen Pty Ltd din Londra, în 2009, subcoordonarea lui Sheena Coupe, la care au contribuit cercetători deprestigiu - Dr. Stephen Hutchison, de la Centrul Naţional deOceanografie Southampton din Marea Britanie, prof. JohannR.E.Lutjeharms, de la Departamentul de Oceanografie alUniversităţii din Cape Town, Africa de Sud, Beverly McMillan,scriitor şi om de ştiinţă din Virginia, SUA, dr. Joh Musik,profesor emerit la Institutul de Ştiinţe Marine Viginia, dr.Bernard Stonehouse, profesor asociat emerit la Institutul deCercetări Polare Scott, Universitatea Cambridge, Mare Britanie şidr. Mattias Tomczak, profesor emerit de oceanografie laUniversitatea Flinders, Australia de Sud.

Un atlas admirabil, care, dincolo de faptul că este orealizare uimitoare, se remarcă prin câteva aspecte. În primulrând, conţine fragmente de studii recente, prezentate în interiorulcapitolelor. În al doilea rând, conţine fotografii uluitoare careilustrează diversitatea vieţii marine.

Este împărţit în nouă capitole. Primele patru oferă o vedere deansamblu asupra apei, compoziţiei şi circuitului său, habitatelemarine şi formele de viaţă. Următoarele patru sunt structurate înjurul celor patru regiuni oceanice - polară, atlantică, indiană şipacifică. Capitolul final oferă o statistică enciclopedică.

Atlasul conţine pagini tematice cu naşterea mărilor, geologialor, mareele şi valurile, resursele mărilor, viaţa de-a lungulcoastei şi multe altele - totul explicat prin intermediul a sute deilustraţii. Hărţile oferă o privire de aproape asupra fiecărei măriîn parte. Sunt marcate caracteristicile fundului mărilor şi liniilede latitudine şi de longitudine. În plus sunt sute de fotografiicolor, care de care mai incitantă.

*) Marele atlas ilustrat al mărilor - Editura Litera

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO