Ziarul de Duminică

Manifestul Realismul Socialist Capitalist. GALERIE FOTO

Manifestul Realismul Socialist Capitalist/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.06.2012, 00:00 78

În perioada 22 iunie-20 iulie, ArtXpert Fine Art Concept Store (recent deschisa galerie de pe str. Puţul lui Zamfir,45-47) lansează o nouă expoziţie semnată Eugene Al Pann, o continuare a proiectului Manifestul Realismului Socialist Capitalist (foto 1-3), lansat în 2010 la Chelsea Art Museum în New York.

Expoziţia pune în evidenţă o societate condusă de branduri, fiind numită sugestiv Invazia produselor. "Mă izbesc de o criză de identitate atât artistică, cât mai ales naţională. Vreau să mă rup de Brâncuşi, Nadia, Hagi atunci când îmi prezint originea, dar cum să fac? Invazia Produselor este un grup de lucrări pop menite să amintească uşurinţa cu care ne putem uita identitatea. Realizez că am aşteptat 20 de ani să vină Coca-Cola, Kentul să stea pe taraba lângă Carpaţiul autohton şi lucrul acesta s-a întâmplat, nu pot nega. Însă nu pot să nu observ că odată cu produsele vestului a venit şi asaltul marketingului. Socialismul nu a marketat decât ce-l interesa - pe Lenin, pe Stalin, pe Ceauşescu. Ei au fost produsele copilăriei şi adolescenţei mele."

Manifestul Realismului Socialist Capitalist explică situaţia către care se îndreaptă societatea în general, dar cea românească, în particular. Pe scurt, se spunea atunci: "Ideologiile s-au diluat, până la comuniune: stânga îşi produce baza financiară exploatând liniştita masă muncitoare, populismul dreptei este pe de-a-ntregul proletar. Democraţia acceptă firesc dictatura figurilor politice puternice, dictaturile se destind formal prin acceptarea structurilor democratice, care se golesc astfel de fond. China comunistă trăieşte pasional-capitalist, ţări capitaliste încearcă să înghită hapul socialist îndulcindu-l printr-un rebranding social-democratic. Este timpul să propunem o nouă viziune asupra istoriei, realităţii şi crizei . Este timpul unei noi înţelegeri la nivel artistic, care să redezmorţească mecanismul ancrasat al rolului activ al artei." (Eugen Al Pann, Bogdan Dumitrescu)

Anturaju' şi alte întâmplări

Muzeul de Artă Cluj-Napoca în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană de la Bucureşti au vernisat pe 7 iunie 2012, expoziţia de artă video "Anturajuă şi alte întâmplări" a artistului Călin Dan.

Anturaju' şi alte întâmplări (foto 4) este o colecţie de 57 video-interviuri realizate cu deţinuţi de la penitenciarul de maximă siguranţă din Colibaşi, în faza preliminară a unui proiect colaborativ care a rezultat în spectacolul multi-media Carne/Cane (Odeon, 2008). Materialul este făcut accesibil publicului printr-o instalaţie realizată iniţial la Muzeul Naţional de Artă Contemporană în 2010 (curator Raluca Velisar). Interviurile sunt supuse unei riguroase abstractizări, imaginea este dominată de text, exploatarea universului penitenciar este evitată prin sobrietatea montajului şi prin intensitatea relaţiei privitor-povestitor.

În centrul lucrării se află câteva întrebări despre Limbaj. Cum se transformă acesta sub presiunea unor teme fundamentale ca vinovăţia şi pedeapsa? Cum se raportează la limbaj cel care îşi mărturiseşte slăbiciunile şi cel care este spectatorul confesiunii? În ce măsură operează limbajul ca un factor nivelator între voyeur-ismul culpabil al privitorului şi inocenţa mimată a făptaşului?

La Muzeul de Artă din Cluj-Napoca eroii Anturaju-lui îşi vor confrunta publicul "aşezaţi" convivial între lucrările expoziţiei permanente de artă românească. (Călin Stegerean)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO