Ziarul de Duminică

Lupercyclopedia, mod de folosire. GALERIE FOTO

Lupercyclopedia, mod de folosire/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.11.2011, 00:00 107

Oltea Şerban-Pârâu în conducerea Culture Group EBU

Oltea Şerban-Pârâu (foto 1), redactor şef la Radio România Cultural, colaboratoare permanentă a "Ziarului de duminică", a fost aleasă în noua conducere a Culture Group EBU (European Broadcasting Union), pentru un mandat de doi ani - 2012 şi 2013. În urmă cu două săptămâni, s-a încheiat la Berlin conferinţa grupului de cultură al EBU (European Broadcasting Union), la care au fost invitaţi, alături de directori ai posturilor publice culturale, şi responsabili ai posturilor muzicale, creându-se astfel, în premieră, o oportunitate ca aceştia să lucreze împreună la nivel european, într-un schimb de experienţă privind conţinutul, muzica difuzată şi tipul de programe promovate. Au fost prezenţi 50 de reprezentanţi din partea a 22 de membri EBU, care au participat şi la decernarea premiilor celei de-a 25-a ediţii a Prix Europa. Participanţii la întâlnire au avut şi menirea de a alege noua conducere a Culture Group pentru un mandat de doi ani - 2012 şi 2013.

Cei şapte membri ai noii conduceri Culture Group al EBU sunt Karl Karst (WDR - Germania) - preşedinte, Chantal Pattyn (VRT - Belgia) - vicepreşedinte, Olga Buckley (RTE - Irlanda), Vincent Lemerre (France Culture - Franţa), Michal Nogas (PR - Polonia), Bettina Roither (ORF - Austria) şi Oltea Şerban-Pârâu (Radio România Cultural).

Peter Greenaway revine la Bucureşti

"Live cinema vj performance - Lupercyclopedia", prezentat în premieră absolută în România şi în exclusivitate în deschiderea Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF 2011, e un spectacol audio-vizual profund inovator, liber de orice convenţii specifice sălii de cinema şi infuzat de libertatea şi dinamismul unui concert de muzică.

"Lupercyclopedia" e un impresionant experiment (foto 2-3) ce pune în discuţie limitele limbajului filmic, oferind publicului o experienţă cinematică inedită. Prin intermediul unui sistem VJ special conceput (o plasmă cu touch-screen), Greenaway combină imagistica sa avangardistă cu soundtrack-ul experimental al artistului olandez HUIBERT BOON, proiectând simultan pe 5 ecrane de mari dimensiuni şi mixând "în direct" imagini din creaţia sa multimedia Tulse Luper Suitcases. Manevrând uriaşul touch-screen, noul "dirijor de imagini în timp real" Greenaway oferă spectatorului o experienţă absolut nouă: CINEMA LIVE la superlativ, eliberându-se total de liniaritatea cinema-ului clasic. În plus, amenajarea spaţiului plasează cabinele VJ-ului/regizor şi DJ-ului în centrul sălii, astfel încât aceştia nu au o poziţie "privilegiată" faţă de public - nu stau pe scenă, ci în mijlocul spectatorilor, care se pot plimba în jurul lor şi pot privi cele 5 ecrane din orice unghi doresc.

Ineditul "Lupercyclopedia" se bucură de un succes imens în toată lumea. în ultimii doar 4 ani, a călătorit în 14 ţări, având 33 de reprezentaţii în Australia, Belgia, Brazilia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia şi Spania.

Spectacolul continuă colaborarea de mare succes demarată anul trecut, când Peter GREENAWAY, în calitate de invitat de onoare al festivalului, a deschis BIEFF cu un impresionant Masterclass intitulat "Cinematograful a murit, trăiască cinematograful!" şi a prezentat în premieră în România cel mai recent film al său "Rembrandt's J'accuse", eveniment care a atras un public de peste 2000 de spectatori. Ca urmare a acestui succes deosebit, BIEFF oferă publicului din Romania posibilitatea de a-l reîntâlni pe inovatorul regizor, de data aceasta în ipostaza inedită de VJ.

"Cinematograful a murit în 1983, atunci când telecomanda televizorului a fost introdusă în sufrageriile din întreaga lume", sustine GREENAWAY. Alternativa propusa de el înLUPERCYCLOPEDIA este un "cinematograf ambiental non-narativ multi-screen, ce promoveaza cresterea nivelului de educatie vizuala necesara viitorului new media, care va inlocui cu siguranta cinematograful traditional". Revolutionarul show audio-vizual revoluţionar transcende limitele limbajului filmic şi oferă publicului o experienţă cinematografică absolut nouă şi incitantă. Ca inovatie majora, în locul unui film ale cărui formă şi conţinut sunt definitive, spectatorilor li se prezintă un film care se creează sub ochii lor, "in direct". Acest eveniment cultural major va avea, fără îndoială, un impact puternic nu doar asupra modului în care e perceput spectacolul cinematografic, ci şi asupra viziunii tinerilor artişti vizuali şi cineaşti.

"Lupercyclopedia" deschide noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucuresti BIEFF Joi, 17 Noiembrie 2011, orele 20.00, la Sala Polivalentă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO