Ziarul de Duminică

Literatura romana in postceausism

01.06.2004, 00:00 36



Saptamana trecuta a fost lansat la Targul de carte Bookarest 2004 primul volum din Literatura romana sub ceausism. Memorialistica sau trecutul ca re-umanizare, de Dan C.Mihailescu*.





Cronicarul Ziarului de duminica se numara printre foarte putinii critici literari care se mai ocupa constant cu asa-numita critica de intampinare, scriind saptamana de saptamana despre cartile care apar. Dan C. Mihailescu face acest lucru din 1990 incoace, iar la acest saptamanal - de la infiintare. In timp, a ajuns, inevitabil, unul dintre cei foarte putini care stiu tot sau aproape tot ce s-a publicat in aceasta perioada si care, in plus, a si citit si comentat in scris (si nu numai) aceste carti. Textele sale pot alcatui o surprinzatoare istorie a literaturii acestor ani. Indemnul - nu conteaza cine i l-a adresat - de a aduna aceste texte intr-un volum (sau mai multe) aparea firesc. Dan C. Mihailescu este unul dintre cei mai avizati critici ai literaturii romane in postceausism. Sau, dupa formula admirabila a lui Sorin Antohi, "cronicarul literar al tranzitiei noastre".



Primul volum (vor mai urma cel putin doua, dar aproape sigur mai multe) strange textele despre literatura memorialistica, genul care ii place cel mai mult criticului ("suprema revelatie culturala de dupa 1989"). A fost publicat, din 1990 incoace, un numar impresionat de volume memorialistice, pe care Dan C. Mihailescu le imparte in texte ale memoriei politice (oameni politici dinainte si de dupa razboi), ale memoriei recluziunii (inchisori, deportari, rezistenta in munti s.a.), ale memoriei culturale (scriitori, artisti plastici, istorici, oameni de cultura in general). Toate aceste carti recupereaza (dupa opinia criticului) un trecut cenzurat, interzis, trunchiat, malformat, ofera biografii exemplare, autenticitate pilduitoare si formativa. "Memorialistica vine cand ca salvare, cand ca streang, ajutandu-ne sau impiedicandu-ne sa vedem pe ce lume traim. Tot trecand din confesiune in evocare, ajungi sa simti ca plutesti intr-un prezent continuu, intr-atat in pagina si scena de acum doua sute de ani palpita fiinta zilei de acum !" Textele sunt impartite in mai multe capitole: hipnoza Romaniei interbelice; exercitii de supravietuire; metabolism literar; seminte de scandal; eu, personajul. Informatiile privind fiecare carte si fiecare autor sunt oferite intr-un inconfundabil stil, remarcat, intre altii, de H.-R. Patapievici: "Dan C. Mihailescu este un mare prozator al stilului critic. Textele sale mustesc de placerea povestirii si se infoaie de bucuria malitioasa a amanuntului picant ori de complicitatea dedesubtului comunicat din clinul pleoapei, cu antren, cu jovialitate - si necrutator".



Volumul al doilea al Literaturii romane in postceausism (anunta chiar autorul) va fi dedicat prozei, al treilea - eseului, criticii literare si campaniilor mai mult sau mai putin doctrinare, al patrulea - literaturii dramatice si poeziei. In mod cert, la sfarsit vom avea o uimitoare imagine a vremurilor pe care le traim cultural. (S.T.)





*) Dan C. Mihailescu, Literatura romana in postceausism, I. Memorialistica sau trecutul ca re-umanizare, Editura Polirom, colectia Collegium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO