Ziarul de Duminică

Literatura irlandeza contemporana

Literatura irlandeza contemporana
29.09.2006, 22:27 142

Orientata spre debuturi, Editura Pandora publica literatura straina contemporana, capodopere uitate, literatura pentru copii. Preocupata mai ales de scriitori de expresie engleza, editura a scos pe piata in ultimul timp mai multe volume de literatura contemporana irlandeza. Unele titluri au aparut in colectii (Meridiane literare, Fetele crimei), altele in afara acestora. Prezentam in continuare cateva titluri.

Anne Bernard Kearney - Sase femei fatale din mitologia celtilor. Vietile acestor sase femei fatale alese din bogata mitologie a celtilor (Maeve, Grainne, Deirdre, Emer, Dervorgilla si Edain) sunt repovestite dupa documente scrise cu peste zece secole in urma. Desi mai putin cunoscute la noi, in comparatie cu eroinele mitologiei greco-romane, ele au constituit sursele unei lungi serii de creatii artistice, incepand cu legendele Regelui Arthur, pana la Yeats si Synge. Remarcabile pentru senzualitatea, fecunditatea, pre-dispozitia erotica deosebita si practica magiei, aceste femei degaja un univers cu totul special si pot spune ceva special sensibilitatii feminine actuale, cititorului interesat de mentalitatile mileniilor trecute. Traducere din limba engleza de Ion Monafu.

Padraic Breathnach - Un tanar indragostit si alte povestiri. Genul scurt irlandez isi are izvoarele in traditia naratiunilor seancha', parte integranta a uneia dintre cele mai vechi si mai bogate literaturi orale din lume. In Irlanda exista acum doua literaturi, una in limba engleza, mai noua, si alta in limba irlandeza, incomparabil mai veche. P?draic Breathnach, prozator de expresie irlandeza, este maestru al genului amintit, dar si excelent eseist si romancier, ceea ce i-a adus numeroase premii, inclusiv prestigiosul The Butler Literary Award. Traducere din limba engleza de Irina Marin.

Vincent Banville - Legea tunului. Aventurile detectivului particular John Blaine. Un crime thriller cu intamplari sinistre, sau cel putin ciudate, reunite sub semnul enigmei si suspansului. Boemul detectiv trebuie mai intai sa ia urma unei sotii infidele pe care o surprinde asupra faptului. Si nu altundeva, ci chiar in salonul mortuar unde lucra! O fictiune de calitate, punctata cu referinte culturale (rar lucru!) plasata in lumea interlopa a Dublinului sufocat de caldura. Vincent Banville este autor al altor trei romane de gen si semneaza recenzii de specialitate in Irish Times. Traducere de Ion Monafu.

Dara Conaola - Dragoste si sare. Volum de proza scurta care - lucru rar - se adreseaza atat copiilor si tinerilor, cat si, deopotriva, adultilor, iar autorul, traitor in indepartata insula Inis Me?in, pe coasta occidentala a Irlandei, unde este invatator, patron de magazin de artizanat si literat, se numara printre ultimii scriitori de limba irlandeza care au mostenit secretul povestirilor traditionale, tezaur de intelepciune ancestrala. Prefata de Gabriel Rosenstock, traducere de Ion Monafu.

John Canter - Cantecul insulelor Aran. In cautarea lui John Synge. Un roman al experientei si calatoriei, al descoperirii inefabilului din peisajul occidental irlandez, dar si din sufletul si mintea locuitorilor. Noel, eroul romanului, traverseaza o experienta initiatica, impartasindu-se din spiritus loci, din comoara traditiilor gaelice multiseculare ale insularilor, regasindu-si astfel sinele si forta creatoare. John Canter este cetatean irlandez si american, traieste la Pittsburgh, Pennsylvania si se ocupa cu consultanta internationala in management. Colaboreaza asiduu la ziarele si revistele irlandeze. Cartea de fata este primul sau roman. Traducere de Irina Marin.

Padraig Standan - Strigoiul Anvy. Roman apreciat drept o lectura "a dracului de buna," despre o aratare ciudata care bantuie noaptea o insula de pe coasta Irlandei - o creatura paroasa, dezgolita, fara pic de rautate, zic unii, altii insa se intreaba daca e fiinta umana, fiara sau diavolul insusi. Roman rural, de moravuri, sau basm?! Traducere din engleza de Gabriela Lucia Sabau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO