Ziarul de Duminică

In coada de peste

18.07.2008, 17:06 112

Acum multi ani, intr-o perioada cand un vag nepot se invitase pentru mai multe zile la mine si ajunsese sa fie adoptat de vecini ca om al blocului, m-am trezit in miezul unei aventuri incredibile. Ma intorceam acasa dupa o zi destul de incarcata si am dat nas in nas cu doamna care statea pe acelasi palier. Relatiile dintre noi erau dintre cele mai cordiale si am salutat-o zambind cu gura pana la urechi. Am fost foarte surprins cand mi-a raspuns extrem de rece, fara sa ma intrebe ca de obicei ce mai fac.
Intru in casa si ii marturisesc tinerei rubedenii contrarietatea mea. Imi spune ca a fost ceva scandal prin preajma, totul pornind de la un peste fabulos. Fratele cucoanei, un om care uita cam des sa numere paharele, aparuse pe aleea din fata blocului insotit de un tovaras de chef si de un peste foarte mare. Era pe la mijlocul toamnei, cand lacurile din jurul Bucurestiului erau secate si tot felul de chilipirgii se alegeau cu o bogata recolta piscicola. Nepotul imi spune ca pestele era atat de mare, iar oamenii atat de beti, incat nu iti dadeai seama cine pe cine cara. Tot nu inteleg ce legatura are asta cu brusca raceala a vecinei. "Stai sa vezi. Omul a venit la usa si mi-a cerut o tigara. L-am invitat inauntru, dar a zis ca o asteapta pe sora-sa in fata apartamentului." Rapus de bautura, pescarul amator s-a intins pe un pres, punandu-si pestele sub cap, ca sa fie sigur de el. Dupa vreo ora si jumatate, s-a trezit si a constatat ca prada disparuse. Prima banuiala a cazut pe capul nepotului. Nici vorba de camaradul de pahar! A facut galagie, tanarul i-a spus si el cateva adevaruri usturatoare, pana cand a aparut sora cea inteleapta. Femeia si-a bagat fratele in casa, dar disputa a continuat intre ei de razbatea prin pereti. Pana la urma, femeia a batut la usa mea si l-a rugat pe nepot s-o lase sa arunce un ochi prin casa. A cautat cu atentie printre carti, in spatele cartilor, pe sub pat, pe dupa fotoliu, in cuptorul de bucatarie, in frigider. Era surda la explicatiile baiatului ca un peste mare nu poate fi strecurat in spatii atat de stramte. Ascultam si ma cruceam.
Cand ma cruceam mai tare, s-a auzit o bataie la usa. Am deschis si m-am trezit cu vecina, despletita si cu privire tulbure: "Poate ca stii ce s-a intamplat. Mai lasa-ma sa ma uit o data". Am lasat-o, reluand aproape cuvant cu cuvant rationamentele tanarului nepot. Nu parea deloc sensibila la ele. N-a gustat nici modesta propunere de a lua singurul produs de pescarie din casa, o conserva ruseasca de sprot afumat. Pana la urma mi-a strecurat printre dinti: "Pe mine, treaca-mearga, ma mai poti convinge. Dar ce ma fac cu nebunu'?".
Ce s-a facut cu nebunu' aveam sa aflu peste mai putin de o ora. Noi ciocanituri la usa. De data aceasta eram decis sa-mi dau si eu drumul la gura. Atata doar ca in prag se afla un militian cu un caine-lup langa el. Omul si-a cerut mii de scuze, dar se primise o reclamatie la sectie cum ca s-a furat un peste. I-am spus pe scurt tarasenia si chiar am insistat sa lase cainele sa-si faca treaba. Am incercat sa prezint politistului un scurt portret al reclamantului. "Domnule, omul asta e un betiv..." In clipa aceea, usa s-a dat de perete si vecina si-a facut o teribila aparitie. Probabil ca o apucase durerea de cap, pentru ca isi infasurase un prosop in jurul crestetului. Era evident ca isi facuse curaj si cu cateva ciocanele de tarie. "Toti suntem betivi!" a racnit ea ca o Zeita justitiara. Militianul a sarit ca ars din fotoliu: "Ma scuzati, poate dumneavoastra, eu nu!" Intre timp, cainele se asezase cu botul pe labe, plictisit de cautarea zadarnica. Culmea e ca vecina, care trecuse in mod clar de partea fratanelui, s-a aratat neincrezatoare fata de competenta canina. Dupa plecarea omului legii, a pufnit dispretuitoare: "Nu mai sunt cainii de altadata. Cine stie cu ce-i hranesc, si-au pierdut mirosul..."
Problema bunului furat a ramas in coada de peste. Iar prietenia mea cu vecina a cunoscut o pauza ceva mai mare decat un sezon de pescuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO