Ziarul de Duminică

Identitate - de-localizare vs ancorare: Home/Acasa

Identitate - de-localizare vs ancorare: Home/Acasa
17.08.2007, 18:44 36

Galeria HT003 este in luna august gazda unei expozitii interactive, semnata Gabriela si Valentin Boiangiu, doi artisti romani, frate si sora, ce traiesc in UK. Vizita lor recenta in tara a presupus si continuarea unui proiect comun inceput in 2004, printr-o expozitie itineranta vernisata la Muzeul de Arta din Craiova si apoi la galeria bucuresteana HT003.

In textul de prezentare, curatorul expozitiei, Teodor Graur, se intreba retoric "Se mai poate face Mail-art, in epoca internetului?" Amploarea luata de comunicarea interumana, element definitoriu al timpului nostru, este un fenomen conex mobilitatii - fizice, culturale, ideatice. Notiunile clasice de spatiu, timp si cultura in care am fi situati au suferit o transformare profunda; spatiul fizic devine irelevant, odata cu aparitia unui nou spatiu intermediar, aflat intre locul fizic si cel virtual. Enunturile teoretice de mai sus sunt resimtite acut de cei care au ales calea exilului voluntar, fiind nevoiti sa isi renegocieze permanent identitatea intr-o lume in miscare. Devine urgenta intrebarea ce inseamna de fapt acasa - e parte a memoriei, madlena a trecutului, inseamna relatia cu anumiti oameni, obiecte inmagazinand amintiri, sau idei, atmosfera, obiceiuri.
Gabriela si Valentin Boiangiu folosesc orice forma de comunicare pentru a intra in contact cu un numar cat mai mare de oameni; felul in care isi construiesc identitatea include relationarea cu ceilalti. Blogul si e-mailul se alatura comunicarii prin vechea formula a scrisorii/cartii postale. Mail-art-ul este in context comunicare esentializata si materializata, partea de artefact, de obiectualitate a acesteia opunandu-se virtualizarii si dematerializarii. Home/ Acasa este un proiect realizat in etape, cuprinzand arii variate de manifestare si situandu-se pe linia preocuparilor constante ale artistilor, mereu legate de investigarea/construirea identitatii personale si presupunand implicarea publicului, ca si utilizarea de materiale-document din afara sferei artistice insa marcate de afect si trimitand la o istorie semnificativa, uneori materie prima pentru interventii artistice elaborate, alteori devenind lucrari in sine. Incercarea lor de ancorare, de localizare in jurul unui punct-cheie in constructia psihicului uman ia si de aceasta data in calcul contributia activa a vizitatorilor, invitati sa corespondeze si adaugand lucrarii propriile lor idei. Acestea devin sursa de inspiratie pentru cei doi artisti, intr-un revers al relatiei obisnuite pasive spectator - expozitie de arta. Work in progress, lucrarea se imbogateste constant, iar cei implicati au ocazia de a reflecta asupra propriilor perceptii despre acasa. La HT003, cartile postale albe lasate de artisti pentru a fi luate de catre public asteapta alte si alte feed-back-uri din parte celor veniti doar sa viziteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO