Ziarul de Duminică

Fluturi şi oameni/ de Alexandru Ciolan

Foto Daniel Nicolescu

Fluturi şi oameni/ de Alexandru Ciolan

Autor: Alexandru Ciolan

24.06.2011, 00:17 552

13 iunie 1990… Spre seară, luam metroul cătreUniversitate, să merg "să văd cu ochii mei" ce se-ntâmpla - nucredeam o iotă din reportajele transmise de Televiziunea Română"liberă" (pe atunci singurul canal, urât mirositor). Pe scările dela metrou m-am întâlnit cu o fostă colegă, ofiţer de Securitate,care m-a certat muteşte, scuturând degetul arătător. Am ridicat dinumeri şi mi-am văzut de drum. Piaţa Universităţii, singurul loc dinBucureşti unde până în ajun se putuse respira aerul libertăţiiaduse de Revoluţie, redevenise o staţie de metrou şi de autobuzprin care treci grăbit şi neatent-agasat…

După 21 de ani, în 2011, tot spre seară, coboramdin metrou la Universitate, neatent-agasat, ca să ajung la Teatrulde pe Lipscani, la avanpremiera spectacolului "Fluturi şi oameni"al trupei "Passe-Partout - Dan Puric". Nu m-a mai certat nimeniscuturând degetul arătător. După 20 de ani de rătăcire prindeşertul consumist, gândirea liberă şi chemarea libertăţii suntignorate, îngropate sub indiferenţa generală. Centrul vechi aloraşului este un continuum de mese de cafenea la care stau (nupetrec, ci stau) mitici şi mitiţe cu priviri în care nu se citeştenicio năzuinţă. Şi nicio amintire. ("Doamne, vino Doamne / Să vezice-a mai rămas din oameni…")

"Fluturi şi oameni" este genul de spectacol la carenu te încumeţi decât dacă ai ajuns la maturitate artistică. Laadevărurile pe care le spune şi la felul în care le transmite nu sepoate ajunge urmând doar chemarea (talentul, neastâmpărul…) sauavând doar ştiinţa (stăpânirea tehnicii…), e nevoie şi deînţelepciunea privirii, şi de oceane de sudoare picurată larepetiţii şi pe scândurile scenei. E nevoie, deopotrivă, detandreţe, gingăşie, puritate, jovialitate, vigoare, simplitate,inventivitate, plăcere a jocului şi bucurie a descoperirii şi apovestirii lucrurilor simple şi nepieritoare din lumea pe carenumai ochii candizi de copil o pot vedea. O lume care poate fiurâtă, monotonă, dar pe care ingenuitatea privirii o poate înnobilaprin descoperirea generozităţii şi a nemăsuratei iubiri cu care afost creată.

"Fluturi şi oameni" este un spectacol de pantomimăîn paşi de dans inventaţi de Lelia Marcu, este o splendoare fărăcuvinte. Costumele şi decorul (Wilhelmina Arz), luminile, efectelescenice, totul ţine de recuzita feeriei, este gândit ca săîncânte.

"Fluturişi oameni" este un spectacol despre crisalidele care învaţă săzboare, despre gâze eterice şi bărzăuni zumzăitori, despre albineşi flori, despre basmele şi fabulele copilăriei, despre plutireaprin aer şi alunecarea pe sub apă, despre minunăţiile scăldate înlumina zilei şi învăluite în licărul boltei înstelate, desprecăderea din rai, despre Cain şi Abel, despre îngeri şi despredemonii redeveniţi îngeri… Un spectacol de la care ieşim mai curaţişi mai împăcaţi. Un spectacol pentru copiii care dorm în noi,adulţii. Un spectacol care nu e făcut să distreze şi săanestezieze, ci să marcheze şi să trezească… Un spectacol al şcoliiDan Puric, a cărui umbră plină de iubire şi de neiertătoareexigenţă dă aripi şi responsabilizează pentru înălţimea şidesăvârşirea zborului.

"Fluturi şi oameni" este un spectacol cu multe şigeneroase roluri. Pe lângă veteranii căliţi în lupte (Ana Pepine,Florin Roşu, Lelia Marcu, Paul Cimpoieru, Silviu Man) şi cei careau trecut botezul focului (Veronica Stoian, Toni Dumitrescu), searuncă în lumina necruţătoare a reflectoarelor novici (AndreeaCăpraru, Daniela Niculae, Ionuţ Marcu) care pot câştiga medalii saupot muri pe câmpul de bătaie - depinde doar de ei.

"Fluturi şi oameni" este un spectacol pe care nu trebuie să-lrataţi decât dacă sunteţi dintre cei care au de mers la cumetrii,la grătare în aer liber, la şuşanele cu manele, la terase şidiscoteci sau la alte asemenea distracţii care nu pot firatate…

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO