Ziarul de Duminică

Figuri şi clipe din istoria României moderne/ de Ziarul de duminică

Figuri şi clipe din istoria României moderne/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

15.08.2013, 23:59 82

Mihai Dimitrie Sturdza

Ruşii, masonii, mareşalul

şi alte răspântii

ale istoriografiei românesti

Editura Compania

Volumul apare în colecţia „Figuri şi clipe”. Un volum cu functie de lanterna si lupa: lumina si lentila care cerceteaza si dezvaluie dificila intrare a României în epoca moderna. Mihai Dimitrie Sturdza are pasiunea documentului si toate rezervele posibile fata de poncifele propagandei care înlocuieste din ce în ce mai des la noi comunicarea simpla a adevarului istoric atât cât poate fi cunoscut. Interese de moment si de grup, valuri de optiuni politice dirijate au construit imagini false ale trecutului nostru apropiat : românii apar ca absenti din lista personalitatilor recunoscute în Europa înainte de 1848, crearea tarii e pusa în seama miturilor masonice, filogermanii sunt prezentati ca niste monstri, despre anarhistii si bolsevicii infiltrati nu se vorbeste decât cu mare fereala, maresalului Antonescu i se atribuie o iluzorie sansa ratata de a fi schimbat soarta României dupa 1945, exilul românesc e pe nedrept criticat ca moale si aproape apolitic etc. Un volum bogat în surprize, caci de români sunt pline arhive batrânesti din lumea larga, dar si carti aparute în ultimii ani. Pe sub ochii autorului au trecut si microfilme devenite accesibile relativ recent, jurnale si memorii în parte inedite ale unor importanti actori politici, articole si studii pe care prea putini le cunosc. Ce rasare din ele ? O lume româneasca eroica, idealista, naiva adesea, înselata si viclenita de aliati ca si de dusmani, încrucisând de nevoie spada cu geografia si tânjind la un echilibru mereu prea îndepartat sau prea scump. Un efort supraomenesc pentru a ramâne în picioare.

Cuprinsul : Partea întâi Intrarea în modernitate : România între Occident si Rusia; Un baron reformator : Vasile Bals; Ucenicii francmasoni la Roza linistii perfecte (Paris, 1843-1848); Frati masoni în misterele Bucurestiului (1858-1860); Rusia si tentativele de despartire a Principatelor Române (1864-1866) ; Junimea - societate secreta ; Un germanofil antirus : Lupu Kostaki (1851-1923).

PARTEA A DOUA De la anarhisti la comunisti : propaganda, razboi, armistitiu; De la anarhism la bolsevism : Zamfir Arbore si fiica sa Ecaterina; Curzio Malaparte, martor ocular la... ceea ce nu a vazut la Iasi în 1941;  Preludiu la Razboiul Rece : ambasadorul sovietic, Carol al II-lea si anglo-americanii la Mexico;  Comisia Consultativa Europeana si armistitiul bulgar din 1944;  23 august 1944 : negocierile de la Stockholm si dosarele armistitiului; Documente noi în legatura cu procesul si moartea maresalului Antonescu; « Comunistii demascati », dati în judecata la Paris de un grup din emigratie.

Constantin Eretescu

Turnul de veghe

Jurnal de exil

Vol I

Editura Vremea

„Jurnalul de faţă urmează unui alt jurnal, Pensiunea Dina (1984, 1995) şi altor scrieri memorialistice. Cititorul român va găsi în el o deosebit de interesantă cronică a vieţii de zi cu zi a intelectualului român exilat, cu însingurarea şi dorul de casă pe care le implică îndepărtarea de ţară, frustrări pe care scrisul şi bucuriile intelectului nu le compensează. „O carte care trebuie citită nu numai de colegii de generaţie ai autorului, ci în special de tinerii zilelor noastre, fascinaţi de mirajul Occidentului.” - Constantin Eretescu

Prozator, etnograf, jurnalist, Constantin Eretescu este una dintre personalităţile exilului românesc. A fost un dublu exilat: întâi din Basarabia natală, apoi din România, pe care a părăsit‑o în 1980, emigrând în Statele Unite.

Opera sa cuprinde romane, studii de etnografie şi articole publicate în revistele exilului românesc şi în cele din România. Printre apariţiile de seamă, strălucesc cu precădere studiile etnografice (Fata pădurii şi Omul nopţii sau Ştima apei – 2007), Vrăjitoarea familiei şi alte legende ale lumii de azi (2003), Visul lui Owen (2009), sinteza istorică Folclorul literar al românilor. O privire contemporană (2004), romanele Noaptea (1988), În căutarea Alexandrei (1999), Dragă Maria (2009).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO