Ziarul de Duminică

Europenizarea românilor

Europenizarea românilor/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

05.08.2011, 00:08 692

O carte, este bine s-o spunem de la început, admirabilă dinpunct de vedere al conţinutului, dar şi al formei, o carteinstructivă, frumoasă, machetată ingenios (trebuie remarcatăconcepţia grafică a lui Vladimir Zmeev), un adevărat obiect deartă, cu minunate ilustraţii, dar şi cu anexe în care suntmenţionaţi toţi domnii din Valahia şi Moldova şi guvernatoriiTransilvaniei, în secolul al XIX-lea, toţi şefii de stat aiRomâniei, preşedinţii Consiliului de Miniştri, miniştrii deinterne, miniştrii de externe, miniştrii de finanţe, miniştrii derăzboi. (Textul acesta îi aparţine istoricului ConstantinRezachievici.)

Ion Bulei se ocupă de foarte multă vreme de tema europenizăriiromânilor. A publicat "O istorie a românilor", în mai multe ediţiişi în versiuni engleză, franceză, germană, italiană şi greacă,"Lumea românească" în două volume, în special cel de-al doileaocupându-se de subiect, dar şi, mai demult, în regimul trecut,"Arcul aşteptării", despre intrarea ţării în primul război mondial- în toate demonstrând că românii nu sunt europeni doar geograficşi că apetitul spre modernitate le-a fost mereu caracteristic."Modernitatea - mai spune el - a fost înţeleasă ca fiindvest-europeană, ceea ce era normal, şi ca fiind în primul rând omulţime de forme, ceea ce era insuficient. Românilor nu le lipseaudoar casele frumoase pe care le admirau în Occident, le lipseaspiritul european, respectiv occidental. Pentru Emil Cioran,identitatea românească era o identitate second-hand, iar România, oţară unde minorul era modul existenţei, şi diminutivul -divinitatea. «A fi român înseamnă a fi o fiinţă cu multă apă însânge.» Aprecieri dure. Dar nu erau decât dorinţe de a transforma oidentitate de periferie într-una de centru. De fapt, de a apropiaperiferia de centru. O construcţie intelectuală, aceea a lui Eliadeşi Cioran, care nu poate fi contrazisă decât printr-o altăconstrucţie intelectuală, care şi ea poate fi la rându-idemantelată. Eficient, ea poate fi contrazisă doar cu argumenteluate din realitatea imediată. În volumul acesta curge viaţamodernă reală a societăţii româneşti. Dacă nu e prea rapidă aceastăcurgere, nu e prea bogat şuvoiul ce vuieşte prin trecătorile vechiisocietăţi române, în orice caz, nu se pot contesta încercările de agrăbi mersul istoriei noastre economice, culturale, sociale."

"Românii în secolele XIX-XX. Europenizarea" are şapte capitolede analizare a temei - "Trezirea naţională", "Modernitatea - întrerealizări şi contradicţii", "România lui Carol I" (de departecapitolul cel mai consistent, cel mai apropiat de sufletulautorului), "Războiul unităţii naţionale", "România, ţară mijlociea Europei", "Sub dictaturi", "Şi a venit decembrie 89!" Concluzia:"La o cumpănă de veacuri şi milenii, românii sunt din nou la orăscruce. La atâtea popoare, istoria are continuitate. La români,firul ei s-a rupt de prea multe ori. Revenirea, căutareanormalităţii sunt iarăşi la ordinea zilei. Construcţia structuriloreste din nou luată de la început. Numai că, acum, timpul istoriceste mult mai grăbit. Cu mentalităţile noastre, adesea ale timpuluiagrar, riscăm o mişcare istorică prea lentă. Ceea ce, în acest timpfără răbdare, poate echivala cu imobilismul şi încremenirea. Ne vomsalva nu neapărat cu inteligenţa noastră - calitate reală şi deatâtea ori invocată, adesea ca o compensaţie -, ci cu disciplinaefortului nostru creator. Trăiesc astăzi în societatea româneascăelemente disparate de viaţă tradiţională, nostalgii interbelice,structuri şi atitudini comuniste, evoluţii postcomuniste încă nubine definite. Speranţele unei regăsiri istorice a românilor nusunt puţine: coeziunea statului lor într-o zonă tulbure, cu graniţeîn mişcare, capacitatea remarcabilă de receptare a modelelor,poziţia sa strategică importantă pentru Europa, încadrarea în noilestructuri ale continentului."

*) Ion Bulei - Românii în secolele XIX-XX. Europenizarea,Editura Litera, 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO