Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Interviu cu un vampir

EDITORIAL/ Interviu cu un vampir
14.04.2010, 14:56 53
Acum câţiva ani, am făcut uninterviu cu actorul Marcel Iureş. Era la Praga şi filma pentru"Hart's War", impreună cu Bruce Willis. Evident, Bruce era motivulpentru care Iureş devenise interesant pentru presă (e drept, era şiColin Farrell in filmul acela, dar nu ştiam noi prea multe despreel pe atunci).
Iureş era primul dintre actoriiromâni care spărsese gheaţa, ajungând să joace in filme de primamână, cu actori de pe lista A a Hollywood-ului (incepuse cu"Interviu cu un vampir", continuase cu "Misiune Imposibilă" (cu TomCruise) şi "Peacemaker" (cu George Clooney şi NicoleKidman).
Iureş nu e un tip abordabil. Emai degrabă distant. Ii purtam (şi ii port) un respect enorm pentrucariera in teatru şi il consider unul dintre actorii noştri cugreutate. Nu-l vedeam că ar fi genul care să răspundă unorintrebări frivole, nici nu găseam o cale suficient de diplomaticăpentru a-l intreba despre Bruce Willis. Fiindcă trebuia să facasta. Era obligatoriu şi, pe undeva, de inţeles: americanul erastarul, trăgea filmul după el. Românul nu era o vedetă (nici nucred că-şi dorea asta), nu era faimos in toată lumea şi nu câştigamilioane de dolari (deşi nu cred că l-ar fi deranjat). Dacă pentruBruce Willis era un film oarecare, pentru Iureş era momentul deglorie. Pe care eu ii ceream să-l impartă, preţ de câtevaintrebări, cu Bruce Willis.
Am avut aceeaşi dilemă când amintâlnit-o pe Maia Morgenstern, e drept, la ceva timp după cejucase in "Patimile" lui Mel Gibson. Timp care permisese tuturorjurnaliştilor intersaţi de Mel Gibson să-i pună Maiei toateintrebările ce puteau fi puse pe această temă. A vorbit Maia inperioada aceea despre domnul Mel Gibson cât nu s-a vorbit de el inRomânia de când e actor. A vorbit cu veneraţie, respect,recunoştinţă. O ascultam şi o admiram că se poate da pe sine la oparte, că imparte cu domnul Mel cu atâta generozitate momentul deapogeu al carierei ei cinematografice (deşi sunt convins că vor maiveni şi alte filme bune). O ascultam şi mă intrebam dacă nu oincearcă sentimentul că işi ratează propriul moment de glorie, căaceastă mare reuşită trece pe lângă ea, că tot ce a izbutit trecepe furiş in contul domnului Mel. Eram, pe de altă parte, bucuros cănu va mai trebui să o intreb pe Maia despre Mel, aş cum nu mi-aplăcut să-l intreb pe Iureş despre Bruce. Nu mi se părea corect. Mise părea că deviez de la subiect. Şi aşa am aflat de la Maia căfilmul nu fusese o trambulină pentru cariera ei la Hollywood. Maimult, porţile cetăţii filmului i s-au inchis, iar cariera deregizor şi actor a domnului Mel Gibson a intrat intr-un con deumbră din cauza modului ofensator pentru evrei in care a prezentatpovestea lui Iisus.
Aşadar, e Iureş mare sau e marefiindcă a jucat cu Bruce Willis, Tom Cruise sau George Clooney? Penoi, jurnaliştii (şi pe cei care ne citesc), ne interesează MarcelIureş sau Bruce Willis? Maia sau Mel? Ar fi trist să ajungem laconcluzia că de fapt i-am fi vrut pe americani, dar, fiindcă nu-iputem aborda, ne-am mulţumit cu românii care le erau inpreajmă.
Mă intreb dacă pe undeva nu amajuns să ne identificăm cu second hand-ul. Nu mai e vorba doar demaşini şi haine. Am trecut intr-o altă etapă: avem eroi secondhand, avem glorie la mâna a doua doar pentru că, fiind vorba deconaţionalii noştri, ne-am pierdut reflexul de a sesiza valoareaautentică, de primă mână. Nu ne pot convinge singuri, au nevoie deproptele.
Şi acest lucru se intâmplă poateşi pentru că celor mai mulţi dintre noi le place să crească comodin umbra altora; ne mulţumim să tragem şi pe turta noastră dinspuza de pe turta altora. Ambiţiile noastre sunt mărunte: vrem săajungem in preajma celui mai puternic, nu să fim noi cei maiputernici. Vrem să fim alături de cei mai buni, nu să fim noi ceimai buni. Ne sunt suficiente firimiturile care cad de la masabogaţilor.

Nu sunt un patriot, naţionalist cuatât mai puţin. Sunt conştient că azi avem puţine motive demândrie, ca naţie. Mai puţine ca oricând. Dar le avem. Şi aumeritul de a fi solide şi autentice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO