Ziarul de Duminică

Dragostea dintre licitaţii. GALERIE FOTO

Dragostea dintre licitaţii/ de Remus Andrei Ion

Dragostea dintre licitaţii

Autor: Remus Andrei Ion

24.02.2012, 00:01 69

Cât de ieftină este arta mică

Totul a început cu un Andreescu: o lucrare de nici 8x9 centimetri. A fost minunea de la prima licitaţie de marţişor, acum doi ani. O pictură mică în care artistul surprinde o lumină extraordinară. Adjudecarea a fost pe măsura creaţiei, nu a dimensiunii: 3.500 euro, evaluarea mică. Au urmat apoi miniaturile lui Andreescu, tablouri pe o înălţime sau lăţime de 15-20 de centimetri. Ulcică cu flori de câmp, o pânză de 20x25 cm, s-a adjudecat anul trecut cu 135.000 de euro. Luchian are recordul florilor, cu Maci, Garoafe şi Flori de primăvară…

Florile lui Andreescu au adus însă o constatare materialistă dar eficace: s-a scumpit centimetrul de artă! Da, pentru că piaţa de artă prin modernizare se şi standardizează. Jocul bursei aduce algebră, fracţii, parametri precişi care să descompună şi să recompună orice tranzacţie de artă în indici: la noi, indicele art consacrat, instrument bursier…matematică pentru investitori. Fără dragoste, fără sentimente. Arta, prin piaţă, are plusuri şi minusuri săptămânale. Este până la urmă doar o poveste a momentului. Arta de valoare, de performanţă, nu scade niciodată. Cum ar fi ajuns altfel un Cézanne să fie cea mai scumpă pictură din lume?

Investiţia în artă este cu adevărat valoroasă dacă este făcută cu dragoste. Un tablou, o creaţie artistică, indiferent de preţ, are o valoare sentimentală, un bagaj de valori culturale, umane, educative care sunt peste orice valoare financiară.

Nu degeaba colecţiile se cresc în ani, speculaţiile financiare, în secunde uneori. Nu degeaba în perioada sărbătorilor cresc şi vânzările de artă, nu degeaba mărţişorul a devenit moment şi simbol de dragoste, prospeţime, deschidere sufletească inclusiv pentru piaţa de artă. Între Sf Valentin şi Dragobete, cu bătaie lungă spre 1 martie, toată lumea vibrează la orice puseu de dragoste... Mărţişoare de lux şi o licitaţie chiar în ajun de 1 martie schimbă radical percepţia despre arta scumpă, rezervată milionarilor, semn de boierie ascunsă poate. Aşa cum arhitecţii creează capodopere care pot fi văzute de orice trecător, la fel şi artiştii işi dedică viaţa dialogului frumos, minunat, bine simţit cu cei din jur, privitori şi trăitori... De iubire nu ne săturăm niciodată, explica teologic părintele Stăniloae. De frumuseţe are mai ales nevoie mai ales piaţa de artă pentru a se emancipa.

De supralicitaţii care înseamnă duelul direct între colecţionarii care doresc o piesă importantă. Bernea a fost licitat de la 15.000 la 17.000 de euro pentru un "Prapor" (foto 1). Vermont a atins deja un prim record al anului cu extraordinara scenă casnică "Pregătiri de călătorie" (foto 2), licitată de trei ori peste evaluare, la 32.000 de euro. Luchian domină şi el primăvară cu pastelul "Margine de crâng" (foto 3), adjudecat cu 23.000 de euro, dublu faţă de evaluarea superioară.

Şi urmează Grigorescu - "Flori de măr" (foto 4), seria de afişe ale cinemaului local, postere îngălbenite de vreme dar care au fost privite de milioane de ochi fie la cinematografele de pe bulevard, fie la căminele culturale. Nu sunt un lux, au devenit doar istorie, cu imagini stilizate ale lui Superman, Stallone, Sergiu Nicolaescu (foto 5), Dem Rădulescu etc.

Cine caută lux cu orice preţ se poate "agăţa" de tabachera Fabergé (foto 6), din aur şi argint, trecută prin mâini de prinţi...

În prag de primăvară, în luna îndrăgostiţilor, arta nu este doar un joc de bursă sau parale vechi şi noi. Aurel Vlad ne prezintă chiar "Îndrăgostiţii" (lem de nuc sculptat), Hans Mattis Teutsch o "Compoziţie din ciclul florile sufletului", plus o impresionantă colecţie de compoziţii cu flori, o serie de nuduri realizate în toate tehnicile şi stilurile... Alegerea e simplă şi complicată: toate cele trei case de licitaţii importante au oferte de mărţişor. Cumpăraţi cu dragoste...

artalicitata.blogspot.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO