Ziarul de Duminică

Detectivul şi sora cea mică/ de Stelian Ţurlea

Detectivul şi sora cea mică/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

01.07.2011, 00:10 76

Philip Marlowe este considerat astăzi sinonim cu "detectivparticular". Este eroul romanelor lui Raymond ThorntonChandler (1888-1959), un scriitoramericanvăzut drept întemeietorul romanului poliţist modern american. Aînceput să scrie literatură poliţistă la 48 de ani, ca să-şicâştige existenţa, după ce-şi pierduse slujba. Primul roman desucces l-a publicat la 50 de ani, în 1939 - "Somnul de veci",ecranizat în 1946. Au urmat altele, şi ele ecranizate, pe genericcu nume de mari actori şi regizori. Romanul "Sora cea mică"*), din1949, este al cincilea care îl are ca erou pe Philip Marlowe şieste una dintre cărţile mai puţin cunoscute ale lui Chandler. Cutoate astea, a fost ecranizată în 1969, iar ulterior a fostadaptată de BBC pentru radio. Celebrul regizor Billy Wilderexclama, entuziasmat de carte, de fapt de toate cărţile luiChandler: "Pe Dumnezeul meu, un fel de trasnet cădea pe fiecarepagină!"

Ca de obicei, Marlowe aşteaptă în biroul său strâmtorat unclient. Apare o tânără timidă, Orfamay Quest, venită din Manhattan,Kansas, în căutarea fratelui ei dispărut, Orrin. Cel puţin asta i-aspus lui Marlowe, oferindu-i, pentru privilegiul de a o ajuta, obrumă de douăzeci de dolari. Marlowe era, ca şi în alte dăţi,într-o dispoziţie caritabilă - dar nu peste mult timp avea săregrete. Urmele lui Orrin îl conduc în lumea starletelor de laHollywood, a gangsterilor stilaţi, a poliţiştilor suspicioşi şi acadavrelor cu spiţ de gheaţă înfipt in ceafă. Urmează oîncrengătură de trădări, asasinate, şantaj, droguri şi sex, dincare Marlowe e singurul care întrezăreşte adevărul. Şi caredescoperă că fratele tinerei timide, care se dovedeşte a fi ohrăpăreaţă avidă de bani, a fost ucis de... Nu vom spune mai multe,trebuie să lasăm suspansul pentru cititorii cărţii.

Un roman care se înscrie pe linia perfectă a celorlalte semnateChandler. Un erou a cărui imagine se reţine şi care reuşeşte sădevină simpatic, oricât s-ar strădui să fie antipatic. Un erouextrem de convingător, cu slăbiciuni şi vicii mărunte, care fumeazăpipă şi dă pe gât câte un pahar de whiskey ca să-şi stimulezecreierul, căruia îi plac femeile şi nu-i plac deloc poliţiştii, dela care o încasează de multe ori, un tip singuratic şi pe care îlimaginezi siguratic şi mult după finalul cărţii. Chandler însuşimărturisea într-o scrisoare: "Detectivul particular din romane esteo creaţie fictivă, care vorbeşte şi acţionează la fel ca un omreal. El este pe deplin realist din toate punctele de vedere, cu osingură excepţie - aceea că în viaţa adevărată, aşa cum o cunoaştemnoi, un astfel de om nu ar fi detectiv particular." Şi cu toateaastea, Marlowe a rămas, de mai bine de o jumătate de secol,prototipul profesiei, un arhetip al ei. Impresia apăsătoare este căatât eroul, cât şi cel care l-a creat nu sunt decât nişte lupisinguratici.

*) Raymond Chandler - Sora cea mica. Editura Nemira,seria Philip Marlowe Mystery. Traducere din limba engleză deAdriana Bădescu. Cuvânt înainte de Val McDermid

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO