Detectivul şi sora cea mică/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 01.07.2011

Philip Marlowe este considerat astăzi sinonim cu "detectiv particular". Este eroul romanelor lui Raymond Thornton Chandler (1888 -1959), un scriitor american văzut drept întemeietorul romanului poliţist modern american. A început să scrie literatură poliţistă la 48 de ani, ca să-şi câştige existenţa, după ce-şi pierduse slujba. Primul roman de succes l-a publicat la 50 de ani, în 1939 - "Somnul de veci", ecranizat în 1946. Au urmat altele, şi ele ecranizate, pe generic cu nume de mari actori şi regizori. Romanul "Sora cea mică"*), din 1949, este al cincilea care îl are ca erou pe Philip Marlowe şi este una dintre cărţile mai puţin cunoscute ale lui Chandler. Cu toate astea, a fost ecranizată în 1969, iar ulterior a fost adaptată de BBC pentru radio. Celebrul regizor Billy Wilder exclama, entuziasmat de carte, de fapt de toate cărţile lui Chandler: "Pe Dumnezeul meu, un fel de trasnet cădea pe fiecare pagină!"

Ca de obicei, Marlowe aşteaptă în biroul său strâmtorat un client. Apare o tânără timidă, Orfamay Quest, venită din Manhattan, Kansas, în căutarea fratelui ei dispărut, Orrin. Cel puţin asta i-a spus lui Marlowe, oferindu-i, pentru privilegiul de a o ajuta, o brumă de douăzeci de dolari. Marlowe era, ca şi în alte dăţi, într-o dispoziţie caritabilă - dar nu peste mult timp avea să regrete. Urmele lui Orrin îl conduc în lumea starletelor de la Hollywood, a gangsterilor stilaţi, a poliţiştilor suspicioşi şi a cadavrelor cu spiţ de gheaţă înfipt in ceafă. Urmează o încrengătură de trădări, asasinate, şantaj, droguri şi sex, din care Marlowe e singurul care întrezăreşte adevărul. Şi care descoperă că fratele tinerei timide, care se dovedeşte a fi o hrăpăreaţă avidă de bani, a fost ucis de... Nu vom spune mai multe, trebuie să lasăm suspansul pentru cititorii cărţii.

Un roman care se înscrie pe linia perfectă a celorlalte semnate Chandler. Un erou a cărui imagine se reţine şi care reuşeşte să devină simpatic, oricât s-ar strădui să fie antipatic. Un erou extrem de convingător, cu slăbiciuni şi vicii mărunte, care fumează pipă şi dă pe gât câte un pahar de whiskey ca să-şi stimuleze creierul, căruia îi plac femeile şi nu-i plac deloc poliţiştii, de la care o încasează de multe ori, un tip singuratic şi pe care îl imaginezi siguratic şi mult după finalul cărţii. Chandler însuşi mărturisea într-o scrisoare: "Detectivul particular din romane este o creaţie fictivă, care vorbeşte şi acţionează la fel ca un om real. El este pe deplin realist din toate punctele de vedere, cu o singură excepţie - aceea că în viaţa adevărată, aşa cum o cunoaştem noi, un astfel de om nu ar fi detectiv particular." Şi cu toate aastea, Marlowe a rămas, de mai bine de o jumătate de secol, prototipul profesiei, un arhetip al ei. Impresia apăsătoare este că atât eroul, cât şi cel care l-a creat nu sunt decât nişte lupi singuratici.

*) Raymond Chandler - Sora cea mica. Editura Nemira, seria Philip Marlowe Mystery. Traducere din limba engleză de Adriana Bădescu. Cuvânt înainte de Val McDermid