Ziarul de Duminică

Despre violenţă şi terapia prin lumină/ de Ziarul de duminică

Despre violenţă şi terapia prin lumină/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

21.12.2012, 00:00 67

Pictura tămăduitoare

La galeria SaintINK (strada Doamnei, nr.3, intrarea Biserica Doamnei) s-a deschis, pe 14 decembrie, expoziţia "Terapia luminoasă" (foto 1), semnată de Ana Asavei Pietraru. Vorbind despre demersul ei, artista afirmă: "Despre Lumină şi sunet, interior-exterior, un drum parcurs de fiecare, un spaţiu închis cu o linie de ieşire spre exterior, frapantă şi puternică, un contrast izbitor pentru ochi. E locul cu care te obişnuieşti, pentru un moment iţi dă sentimentul de siguranţă, linişte şi învăluire protectoare, dar unde apare şi curiozitatea de a te îndrepta spre ieşire, spre acel punct de lumina care pătrunde şi erodează marginile, tăietura colţuroasă spre exterior. Un traseu şi aici cu dimensiuni şi forme diferite, un traseu care pentru început e lumină pură, albul ce pe parcurs prinde culoare şi efect până la ultimul pas spre următoarea lume şi lumina care se dezvăluie abia după ce ochiul se obişnuieşte, totul trece prin spectrul de culori, afara e lumina verde, aprobarea într-un final! LUMINA. Radiaţie electromagnetică, emisă de un corp incandescent sau luminescent, care acţionează asupra ochilor făcând vizibilă lumea înconjurătoare. A se face ziuă. Impresie la lumina zilei; după ce s-a luminat de ziuă sau înainte de a însera. A vedea, a avea vedere şi percepţia ei; a se naşte. O imagine izbitoare încă din copilărie ce iţi rămâne întipărită în amintire, diferită pentru fiecare, ca acel punct la care te uiţi la nesfârşit, în spaţiul liniştit în care te afli în siguranţă, cu nuanţe calde şi familiale date chiar de lumina pură , dar unde gândirea ta are şi amintirea exteriorului unde ştii că trebuie să ieşi la un moment dat!! Aici sunetele sunt ca o învăluire şi ai amintirea glasului celui apropiat, a exteriorului plin de culoare cu copaci, case, animale, păsări, oameni. Faci pasul spre atracţia de a vedea afară şi în acest prag apare sunetul înainte de a te afla afară, înainte de a ieşi din lumea ta…poţi surprinde sunetul traficului cotidian. SUNETUL. Alb-sunet complex al cărui spectru, funcţie de frecvenţă este continuu, având valoarea medie a energiei acustice constantă într-o bandă de frecvenţe suficient de largă. În general, punctul (zgomotul) e reprezentat din ansamblul tuturor vibraţiilor audibile, prin analogie cu lumina albă, care rezultă din suma tuturor undelor spectrului vizibil."

Violenţa de prin părţile noastre

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Antena din Chişinău a Agenţiei Universitare a Francofoniei, Fundaţia Konrad Adenauer, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Republica Moldova - Catedra UNESCO Studii Sud-Est europene, Institutul pentru Europa Centrală şi Orientală a Universităţii din Fribourg şi Academia de Ştiinţe a Moldovei a orgainzat conferinţa ştiinţifică internaţională "Violenţa în Sud-Estul european: discurs, practică şi mesaj. Societate. Politică. Religie. Cultură" (foto 2). Evenimentul a avut loc în perioada 14-15 decembrie 2012 la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Republica Moldova şi a reunit conferenţiari din România, Germania, Elveţia şi Republica Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO