Ziarul de Duminică

Despre prostituţia voită şi alte tare/ de Stelian Ţurlea

Despre prostituţia voită şi alte tare/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

14.10.2011, 00:03 111

Există la Editura Nemira o colecţie, "Nemira Damen Tango", în care se vor adunate cele mai frumoase romane de dragoste. Unele dintre ele au fost premiate, majoritatea s-au publicat în milioane de exemplare, au fost traduse în numeroase alte limbi. În mai toate apar, cum spune editura, eroine delicate sau puternice, visătoare sau frumoase. Femei care câştigă bătălii, chiar dacă aparent par să le fi pierdut. Unul dintre ultimele romane publicate în această colecţie este "În lipsa iubirii", un roman al pierderilor şi absentelor, incearca sa dea un raspuns la aceste intrebari, chiar daca, asa cum spune Milan Kundera, "intelepciunea romanului este intelepciunea nesigurantei".

Paula Izquierdo (n. 1962, Madrid) este doctorandă in Psihologie şi a publicat mai multe cărţi. Cele mai cunoscute sunt La vida sin secreto (1997) sau El hueco de tu cuerpo. În anul 2000 a câştigat Premio de Narrativa Breve de la UNED pentru eseul Sin prisa. În 2008, a publicat "Dependente de sex sau amante" care s-a bucurat de aprecierea specialistilor.

Romanul de faţă, al treilea al autoarei, a fost finalist la Premiul Unicaja de Novela Fernando Quinones. E un roman eminamente psihologic. Eroul, un psihiatru de 53 de ani, resimte relaţia cu sora sa moartă ca pe un dezastru personal şi profesional. Despărţit de soţie de aproape un an, Pablo află şi de moartea sorei sale Sara, cu care nu avusese relaţii prea strânse şi de la care moşteneşte o cutie cu caiete. Se apucă într-o bună zi să le citească şi descoperă un univers la care nu se aştepta.

Sara era scriitoare, nu de foarte mare succes, mai degrabă îşi făcea drum în literatură, şi, obsedată de sex, se prostituează, nu pentru bani sau din plăcere, ci în căutarea unor subiecte şi trăiri noi, şi mai ales ca să se răzbune pe lume şi pe fratele ei ("voiam să fiu o târfă răzbunătoare"), se droghează şi, în cele din urmă va muri, cum va arăta în final raportul autopsiei, după ce luase o supradoză.

Ce citeşte Pablo în caietele surorii sale se amestecă cu propriile sale fantasme, îl face să ajungă la concluzia că "viaţa mea fusese o mare fraudă", "niciodată nu le-am înţeles pe femei". Sora sa fusese "sclava dragostei, a ideii pe care şi-o construise despre dragoste, mereu de neatins". Pablo descoperă o nemulţumire fără margini şi că, la fel ca sora sa este şi el "sedus de eşec". Ambele personaje mai descoperă că lipsa iubirii înseamnă defect, greşeală, absenţă sau carenţă. Sara îl citează la un moment dat pe Camus - "va veni o noapte când nu-mi voi mai aparţine".

Paula Izquierdo - În lipsa iubirii, Editura Nemira, colecţia "Nemira Damen tango", traducere de Mioara Adelina Angheluţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO