Ziarul de Duminică

Despre Fidel Castro, Iisus din Nazaret şi Arhiepiscopul Hristodoulos/ de Stelian Ţurlea

Despre Fidel Castro, Iisus din Nazaret şi Arhiepiscopul Hristodoulos/ de Stelian Ţurlea

Despre Fidel Castro, Iisus din Nazaret şi Arhiepiscopul Hristodoulos/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

05.04.2011, 23:29 77

Volker Skierka

Fidel Castro

O biografie

Victoria Books

Traducere din germană de Paul Radu Grigoriu.

Cu o voinţă de fier, Castro a supravieţuit mai multor preşedinţiamericani - Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan,Bush, Clinton, Bush Jr, Obama, mulţi dintre ei cu câte două mandate- mai multor secretari generali sovietici - de la Hruşciov, laGorbaciov - multor şefi de stat şi de guvern din America Latină,până când a devenit omul numărul unu cu cea mai lungă domnie dinultimul secol. Continuă să fie o figură pe care oricine orecunoaşte imediat, cu barba sa şi cu uniforma sa, la care n-arenunţat decenii la rând. În plus, aproape că nu există fotografiecare să-l arate pe Castro râzând. Se ştie despre el că nici nucântă, nici nu dansează, de-a dreptul straniu la un poportemperamental, exuberant. Guvernează cu o mână de fier din 1959!Despre acest personaj a scris Vorker Skierka o carteexcelentă.

Volker Skierka s-a născut în 1952 în Rheinfelden Baden. Din 1973activează ca jurnalist la Nürnberger Nachrichten şi la agenţia deştiri Reuters. Între 1979-1992 a fost corespondent al SüddeutscheZeitung, cu o perioadă - între 1989 şi 1992 - petrecută în AmericaLatină. Între anii 1992-1997 a fost redactor-şef al revisteiMerian. În momentul de faţă lucrează ca publicistliber-profesionist. Volker Skierka a fost distins în 1981 cuPremiul Egon Erwin Kisch.

"Cu barbă, mereu în uniformă verde, figură a urii şi aeroismului în acelaşi timp, aşa îl cunoaşte lumea - scrie Skierka.Împotriva nimănui nu au fost urzite atâtea comploturi pentru a fiasasinat... Faptul că a rămas în viaţă e aproape un miracol."Expertul în America Latină Volker Skierka reconstruieşte istoriavieţii lui Fidel Castro şi odată cu ea, istoria revoluţieicubaneze. În acest demers foloseşte izvoare şi documente puţincunoscute. Studiul său este o prezentare foarte riguroasă şiatrăgător scrisă a vieţii şi acţiunilor contradictorii alepreşedintelui cubanez. La sfârşit rămâne întrebarea despre viitorulstatului din Caraibe: va deschide Castro uşa reformelor economiceşi democratice, sau vechiul său dicton, "socialismo o muerte" -socialism sau moarte - va rămâne în picioare? Şeful statuluicubanez Fidel Castro este una dintre cele mai interesante şicontroversate personalităţi ale secolului douăzeci - mit şi icoanăîn egală măsură. Elev iezuit şi fiu de mare proprietar de terenuri,Castro este un politician carismatic, care, de peste 40 de ani,stăpâneşte Cuba asemenea unei mari latifundii. Puterea lui a venitşi vine din aceea că a fost primul comandant cubanez care şi-aeliberat ţara de dependenţa faţă de SUA şi i-a dat o identitatenaţională.

"Cartea lui Skierka ar putea deveni, cel puţin în spaţiulgermanofon, lucrarea reper despre revoluţia cubaneză. Pentru căeste scrisă ca un reportaj jurnalistic, devine o lectură plăcută,uneori chiar amuzantă, fără a pierde din seriozitate şi acribie."(Walter Haubrich, Frankfurter Allgemeine Zeitung)

"O analiză semnificativă şi captivantă a istoriei recente aAmericii Latine, în special a Cubei, (...) un manual de politică,căruia îi dorim mulţi cititori interesaţi." (Hans-DietrichGenscher, fost ministru de externe federal)

James D. Tabor

Dinastia Iisus

Istoria secretă a lui Iisus, a familiei sale regale şi anaşterii creştinismului

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Cătălina Cimpoeru. "DinastiaIisus este o nouă investigaţie istorică despre Iisus, familialui regală şi naşterea creştinismului. Cartea prezintă povestea luiIisus într-o lumină complet nouă. Este istorie, nu ficţiune. Dardiferă considerabil de portretul standard al lui Iisus prezentat dedogma teologică. Dinastia Iisus propune o versiune originalăa creştinismului, pierdută şi uitată de mult, dar una care poate fiverificată până la fondatorul ei, Iisus însuşi. Impactul şiimplicaţiile acestei cărţi au bătaie lungă şi sunt potenţialrevoluţionare. Într-un fel o putem numi cea mai mare istorie,niciodată spusă. Pe mulţi îi va încânta şi incita, pe alţii îiva supăra şi revolta, dar indiferent de crezul personal, îi vaprovoca pe toţi cititorii să cântărească dovezile şi să analizezenoile posibilităţi. Dinastia Iisus nu are nici o legătură curecent popularizatele idei despre faptul că Iisus a fost căsătoritşi a avut copii cu Maria Magdalena. În mare parte ficţiune, ideeaaceasta se bazează mai mult pe speculaţii, şi mai puţin pe dovezi.Dar, după cum se întâmplă de obicei, adevărul este mai bizar decâtficţiunea - şi mult mai intrigant. În Dinastia Iisus vomdescoperi că Iisus era primul născut al unei familii regale - undescendent al Regelui David din vechiul Israel." (James D. Tabor) Ocarte care stârneşte, fireşte, nenumărate controverse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO