Ziarul de Duminică

Desant de limbă germană la Bookfest 2013/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

09.05.2013, 23:39 63

Regizorul Sergei Loznitsa, dublu premiat la Cannes, vine la Bucuresti

Cineastul ucrainean Sergei Loznitsa (foto 1), una dintre cele mai puternice voci contemporane din cinematograful rus, va fi prezent sambata, 11 mai, de la ora 19.30, la Cinema Studio din Bucuresti, la proiectia de gala a filmului sau, In ceata/ In the Fog, in inchiderea Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Roman. La eveniment va lua parte si actorul Vlad Ivanov, care colaboreaza pentru a doua oara cu Sergei Loznitsa dupa My Joy/ Schastye Moye (2010), un alt film elogiat la Cannes si premiat pentru regie. Imaginea ambelor filme este semnata de Oleg Mutu, singurul director de imagine care a avut doua titluri in competitia Cannes 2012: Dupa dealuri si In the Fog.

Sergei Loznitsa a fost invitatul special al primei editii LesFilms de Cannes à Bucarest, in 2010, cu debutul sau memorabil, My Joy.

Filmul preferat al criticii, care i-a oferit Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film), la Festivalul de la Cannes, In ceata intra in cinematografe din 11 mai. In prima saptamana poate fi vazut la Cinema Studio, iar din 17 mai, la Cinemateca Union din Capitala.

In ceata este o drama de razboi inspirata de cartea lui Vasili Bikov, un scriitor bielorus care a trait experienta razboiului la doar 18 ani. Un om acuzat pe nedrept de colaborare cu inamicul, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este dus in padure pentru a fi executat. Dupa rolul de politist brutal din My Joy, Vlad Ivanov revine intr-un alt rol negativ memorabil, cel al unui capitan nazist pus sa decida asupra vietilor prizonierilor sai. „Cum sa faci o alegere morala in circumstante in care morala nu mai exista?”, este intrebarea pe care o ridica In ceata.

 

Bogdan Raţa reprezintă România în expoziţia „Caleidoscop” la Dublin

Artistul Bogdan Raţa reprezintă România în cadrul expoziţiei „Kaleidoscope: Contemporary Art from EU Member States”, care se deschide pe 1 mai la Farmleigh Gallery, Dublin, cu prilejul exercitării de către Irlanda a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniuniunii Europene.

Cu sprijinul ICR Londra şi al Ambasadei României la Dublin, artistul va expune lucrarea de sculptură „Lonely” (2011, foto 2), alături de alţi 26 de artişti din ţările Uniunii Europene, printre care nume de prestigiu precum Pierre Soulages (Franţa), Miroslaw Balka (Polonia), Deimantas Narkevicius (Lituania) sau Jasmina Cibic(Slovenia).

Expoziţia „Kaleidoscope: Contemporary Art from EU Member States” prezintă o selecţie de lucrări ce reflectă diversitatea practicilor artistice actuale din Europa – pictură, sculptură, desen, video, instalaţii şi new media. Proiectul face parte din programul „Culture Connects“, coordonat de guvernul irlandez prin Ministerul Culturii şi  Patrimoniului, cu scopul de a celebra atât legăturile istorice între Irlanda şi Europa, cât şi iniţiativele recente de cooperare culturală între Irlanda şi continent.

Expoziţia este deschisă până la 30 iunie 2013.

 

Luminiţa Gheorghiu, imaginea TIFF 2013

Un concept inedit în istoria campaniilor de imagine TIFF îi aduce laolaltă pe regizorul Cristi Puiu şi pe una dintre actriţele sale preferate, într-un moment de glorie al cinema-ului românesc. Luminiţa Gheorghiu, elogiată de presa internaţională pentru rolul din Poziţia copilului (r. Călin Netzer), filmul premiat cu Ursul de Aur la Berlin, este imaginea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie, Cluj-Napoca, foto 3). Actriţa va fi distinsă cu Premiul de excelenţă  în cadrul galei de închidere TIFF.

„Ideea de plecare a fost aceea de a provoca o întâlnire între două personalităţii definitorii ale filmului românesc: regizorul Cristi Puiu şi actriţa Luminiţa Gheorghiu. Consider că între cei doi artişti există o alchimie fantastică, de aceea i-am acordat lui Puiu carte blanche în imaginarea campaniei vizuale a festivalului din acest an, a posterului şi a spotului promoţional. Nu e o campanie tradiţională, în sensul publicitar al cuvântului, ci o serie de secvenţe şi de instantanee, de momente de cinema pur”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Cariera Luminiţei Gheorghiu, începută acum mai bine de 30 de ani, este strâns legată de cea a lui Cristi Puiu, care a distribuit-o în toate cele trei lungmetraje ale sale: Marfa şi banii (2001), Moartea domnului Lăzărescu (2005) şi Aurora (2010). Rolul asistentei din Moartea domnului Lăzărescu i-a adus Premiul pentru interpretare la Festivalul Internaţional de Film de la Namur şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar din partea Asociaţiei Criticilor din Los Angeles.

Afişul, conceput de Cristi Puiu după o fotografie realizată de Luchian Ciobanu în timpul filmărilor pentru spotul TIFF şi realizat împreună cu Iulian Puiu, este inspirat de o scenă din Secvenţe (r. Alexandru Tatos, 1982), în care apare Luminiţa Gheorghiu.

„Eu am descoperit-o pe Luminiţa Gheorghiu în Moromeţii, dar ceva mai târziu am văzut-o în Secvenţe, un film mai vechi decât Moromeţii. Vizualul face trimitere la o scenă din Secvenţe, singura de altfel în care apare Luminiţa. Mircea Diaconu invită echipa de filmare la el acasă pentru a-i arăta colecţia de ascuţitori, dar, fiind foarte supărat pe soţia sa, a pedepsit-o şi a închis-o într-o cameră. Când deschide uşa, Luminiţa stă pe marginea patului. Desigur, posterul e mai colorat, există în el mai multe elemente simbolice, dar face trimitere la acel moment al Luminiţei şi, în esenţă, face trimitere la cinema”, explică regizorul Cristi Puiu.

 

Festivalul Filmului European la Cinemateca Eforie

Între 9 şi 11 mai, are loc ediţia 2013 a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român, eveniment care anul acesta a fost deschis chiar de Ziua Europei. În această perioadă, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Strada Eforie nr. 2) prezintă o selecţie remarcabilă şi variată de producţii europene recente (lungmetraje şi scurtmetraje). Accesul publicului la proiecţii este liber, în limita locurilor disponibile. Toate filmele sunt subtitrate în limba română.


Programul evenimentului (pentru zilele de 10 şi 11 mai):

 

Vineri, 10 mai

16:30 CÂŞTIG UŞOR / SNABBA CASH / EASY MONEY (Suedia, 2011)

19:00 TREI SCURTMETRAJE IRLANDEZE:

ŢĂRMUL / THE SHORE

JONNY BOY

MOBILĂ TRADIŢIONALĂ IRLANDEZĂ / IRISH FOLK FURNITURE

20:00 VREMURILE STELLEI / STELLA DAYS (Irlanda-Norvegia-Germania, 2011, foto 4)

 

Sâmbătă, 11 mai

15:00 DANSÂND PE CIOBURI / TANEC MEDZI CREPINAMI / DANCING ON BROKEN GLASS (Slovacia, 2012)

16:30 TICĂLOŞII NU AU LINIŞTE / NO HABRA PAZ PARA LOS MALVADOS / NO REST FOR THE WICKED (Spania, 2011)

18:30 CEI 3 SIMO / 3 SIMOA (Finlanda, 2012)

20:00 80 DE MILIOANE / 80 MILIONÓW / 80 MILLION (Polonia, 2011)

 

Invitaţii de onoare ai Salonului de Carte Bookfest, ediţia 2013

La invitatia Asociatiei Editorilor din Romania, Germania, Austria si Elvetia sint invitate de onoare ale celei de a VIII-a editii a Salonului International de Carte Bookfest. Participarea trinationala se va desfasura sub motto-ul „Trei tari, aceeasi limba” si va prezenta literatura de limba germana, din 29 mai pana pe 2 iunie 2013.

Standul comun al Germaniei, Austriei si Elvetiei va avea o suprafata de 120m2 si va fi amplasat in Hala C4-C5. In centrul sau, se va afla o ampla expozitie de carte, cuprinzind noutati editoriale din toate domeniile. In acelasi stand este prevazut si un spatiu de manifestari, precum si o librarie cu carti in limba germana. Autori, editori, ilustratori, traducatori si jurnalisti din cele trei tari de limba germana vor sta la dispozitia publicului si a specialistilor, pe tot parcursul celor cinci zile de tirg. 

Vor sosi in Romania cu ocazia Salonului de Carte Bookfest, editia 2013, din partea invitatilor de onoare: Germania, Austria si Elvetia (foto 5):

 

- 14 autori din Germania, Austria si Elvetia ​ (scriitori, autori de carti pentru copii si tineret, autori de non-fiction) 

- 3 specialisti din echipa Tirgului de Carte de la Frankfurt (in marketing editorial si digital publishing) 

- 4 specialisti in traductologie – din echipa Fundatiei Traduki

- 2 muzicieni

- 1 ilustratoare de carte

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO