Ziarul de Duminică

Deconstrucţia cartierului Rahova/ de Daniel Nicolescu

Deconstrucţia cartierului Rahova/ de Daniel Nicolescu
29.06.2012, 00:00 74

Utopie şi eşec urban

Între 30 mai şi 1 iulie, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Foto Anexa (Calea MoŞilor 62-68)găzduieşte expoziţia "Rahova" (foto 1), a artistului ceh David Mozny. Acesta este un artist vizual care trăieşte şi lucrează în Brno, este profesor la universitatea Masaryk, facultatea de studii sociale, secţia new media. Uneori, David este VJ în cluburile locale.Din 2000, de când a început să lucreze cu imagini generate pe computer, Mozny a vizitat în repetate rânduri Bucureştiul, munca de cercetare ducând la realizarea unuia din cele mai cunoscute proiecte ale sale, "Rahova.exe_test (2008)". Proiectul se bazează pe înregistrările făcute în cartierul bucureştean Rahova - simbol al utopiei urbane şi al eşecului în legătura cu trecutul socialist al ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Video-ul realizat surprinde greşelile de producţie de masă, de simulare, imitare a componentelor arhitecturii clasice şi utilizarea lor bizară in arhitectura pre-fabricată din anii '70. Prin deconstrucţia digitală a imaginii, multiplicării şi combinării părţilor ei, Mozny recreează realitatea socialistă a acestor locuinţe şi oferă privitorului o viziune onirică, în sos apocaliptic.

Turcii învaţă româneşte şi celebrează diversitatea

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul anunţă terminarea primului modul al cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru adulţi - 15 februarie-15 iunie 2012, urmând ca acestea să se reia din toamnă.

Miercuri, 20 iunie a.c., de la ora 18.30, au fost decernate (foto 2), la sediul ICR Istanbul, într-o atmosferă festivă diplomele de competenţă lingvistică absolvenţilor cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească de către directorul ICR Istanbul, Silvana Rachieru şi prof. Andreea Vlad, filolog şi membră a diasporei din Istanbul. În afara diplomelor oferite tuturor ceror care au îndeplinit criteriile de absolvire a cursului, au mai fost acordate câteva premii speciale cursanţilor cu activitatea cea mai intensă. La rândul lor, studenţii au oferit câte o plachetă de mulţumire organizatorilor.

După ceremonie, absolvenţii au fost invitaţi să ia parte la evenimentele organizate la Noaptea culturii europene - O noapte, 12 ţări, sub egida EUNIC Turcia, program anual destinat celebrării diversităţii culturii europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO