Ziarul de Duminică

Dacii, lăutarii şi oşenii/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

22.08.2013, 23:45 237

Moda în Oaş, aşa cum era când nu se numea modă

Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş a deschis în prag de vacanţă de vară o nouă expoziţie de patrimoniu. Este vorba despre 130 de piese extrase din depozitele muzeului şi care fac parte din seria de costume şi porturi populare din oaş, plus câteva “obiecte de lucru”.

Portul popular oşenesc aşa cum a fost şi este încă uimeşte orice privitor. În colecţia muzeului sunt conservate mii de costume de peste 100 de ani dar şi straie mai recente. Maramureşenii, oşenii în special, se mândresc cu costumele pe care le crează şi astăzi pentru sărbătorile lor. Interesant: peste drum de muzeu, în vitrina unui cabinet FOTO, pot fi văzute imagini recente cu oşeni de toate vârstele care s-au pozat la diferite evenimente.  

(foto Remus Andrei Ion)

 

Festivalul Tarafuri şi fanfare la Muzeul Satului

Asociaţia Mişcarea de rezistenţă şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, în perioada 31 august -1 septembrie 2013, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi fanfare, o adevărată sărbătoare a muzicii ţărăneşti. Evenimentul, iniţiat în anul 2007 de Marius Tucă în spiritul Recursului la România, s-a transformat, iată, într-o veritabilă Mişcare de rezistenţă.

Festivalul Tarafuri şi fanfare, ediţia a VIII-a, a fost selectat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în cadrul concursului de proiecte culturale, desfăşurat la începutul anului 2013, fiind clasat pe locul I la aria Patrimoniu imaterial, fiind, aşadar, un proiect cultural finanţat de AFCN.

Amfitrionul manifestării este, ca de fiecare dată, începând cu cea de-a doua ediţe, muzicianul Grigore Leşe. A VIII-a ediţie se întoarce în 2013 în Bucureşti, în frumosul sat de la Şosea, - Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti- unde va fi creată o atmosferă autentică a satului românesc, cu lăutari bătrâni dar iscusiţi, care n-au uitat ce au învăţat de la părinţii lor, filtrând cântecul prin sufletul lor, brodând versurile după cum le-au fost rânduite de cei care, în mod testamentar, le-au lăsat moştenire.

Prima ediţie a Festivalului Tarafuri şi fanfare a avut loc la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Manifestarea a poposit, ulterior, pe uliţele Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, din Dumbrava Sibiului, în mai multe ediţii, iar de aici a pornit din nou la drum şi s-a oprit şi la Suceava, în Ţara de fagi, la Muzeul Bucovinei.

Muzicanţii, descoperiţi de Grigore Leşe în căutările sale necontenite, au fost aleşi de fiecare dată pe sprânceană. Muzicianul Grigore Leşe a selectat strict participanţii, în spiritul manifestării, pentru a nu lăsa să se stingă aceste bijuterii ale muzicii tradiţionale, aflate, din păcate, pe cale de dispariţie.

Odinioară, în multe zone ale ţării, muzica de fanfară sau de taraf era nelipsită. Tot satul avea fanfară sau taraf ce cântau la nunţi, înmormântări, la bal şi la război, la joc şi la hramul  bisericii. Puţine tarafuri şi fanfare tradiţionale au supravieţuit  vremurilor schimbătoare şi au reuşit să-şi păstreze repertoriul, au reuşit să-i convingă pe oameni să nu se înstrăineze de ritmurile locului şi nici de riturile transmise prin generaţii!

Festivalul Tarafuri şi fanfare reprezintă o întoarcere în timp, în vremurile bune, pe când românul ştia să petreacă, ştia sa asculte, ştia să trăiască!

 

Cristian Juncu revine la „Nottara”: premiera spectacolului „Un pic prea intim” va deschide stagiunea 2013 – 2014. (foto 4)

După ce, în anul 2011, a montat Omul hazardului de Yasmina Reza, cu Emil Hossu şi Catrinel Dumitrescu, Cristian Juncu a revenit la Teatrul „Nottara”, unde a început repetiţiile la spectacolul cu piesa Un pic prea intim de Rajiv Joseph. În distribuţie au fost aleşi actori cu care regizorul Cristian Juncu a mai realizat montări de un real succes: Andi Vasluianu (Ty Greene), Cristina Florea/ Laura Vasiliu (Jen), Catrinel Dumitrescu (Maureen), Diana Roman (Becca), Irina Velcescu (Franny) şi Dan Bordeianu (Seth). Traducerea textului îi aparţine lui Bogdan Budeş, iar scenografia lui Cosmin Ardeleanu.

„Avem nevoie de certitudini! Şi pentru mine, aceşti actori, acest regizor şi acest scenograf reprezintă certitudinea că vor realiza o producţie de succes. De ce cred asta? Pentru că cei mai mulţi dintre ei au mai lucrat împreună... reuşind să formeze o echipă. Pentru că piesa are şi haz, şi adevăr, şi întrebări... Pentru că va fi un spectacol care se adresează tuturor, indiferent de vârstă, studii clasă socială, sex... sau, poate (doar), un pic mai mult... bărbaţilor” - afirmă despre această viitoare premieră criticul de teatru Marinela Ţepuş, directorul Teatrului „Nottara”.

Ty Greene, eroul din Un pic prea intim, este un tip normal care are „trei probleme” foarte mari. Într-un puseu de performanţă erotică, dublat de o promiscuitate fără precedent (pentru el), Ty a reuşit să lase însărcinate trei femei, în decurs de o săptămână: iubita „oficială”, vecina de alături – o femeie căsătorită, la patruzeci şi ceva de ani – şi studenta lui, de optsprezece ani. În textul de un comic tăioas al dramaturgului Rajiv Joseph, sunt aduse în lumină toate succesele şi eşecurile din viaţa lui Ty; pe măsură ce femeile se întâlnesc şi îşi dau seama de ceea ce s-a întâmplat, Ty realizează că existenţa lui a luat-o razna şi că are doar puţin timp la dispoziţie ca să o asambleze la loc. Un pic prea intim – o piesă cu „un ceva care te face să nu te poţi uita în altă parte” (conform New York Times) – este o comedie despre prietenie şi dorinţă carnală, ca şi despre felul în care cele două nu pot fi asociate. Vă oferim, împreună cu aceste informaţii, şi câteva imagini din repetiţiile spectacolului în pregătire; foto: Ciprian Duică.

Premiera montării Un pic prea intim va avea loc în septembrie 2013, când Teatrul „Nottara” va deschide stagiunea 2013 – 2014 aşteptându-şi toţi spectatorii avizaţi şi statornici.

 

La hotarele Romei: Daci, Celţi, Vandali

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca găzduieşte până pe 29 august 2013 expoziţia temporară „La hotarele Romei: Daci, Celţi, Vandali”. (foto 5)

Expoziţia prezintă descoperiri arheologice din Transilvania, care ilustrează civilizaţiile antice de la hotarele lumii romane, printre ele aflându-se atât obiecte celtice din sec. IV-II a. Chr., cât şi dacice din perioada cuprinsă între secolele al II-lea. Chr. şi I p. Chr., precum şi obiecte ce au aparţinut vandalilor din sec. II-III. Piesele care vor fi prezentate publicului au fost expuse în cursul anului trecut la Muzeul Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching (Germania).

Realizatorii acestei expoziţii au dorit să evidenţieze diversitatea culturală existentă în Nordul Bazinului Carpatic, spaţiu aflat în imediata vecinatate a Imperiului roman. Expoziţia este rodul colaborării dintre Muzeul Judeţean Satu-Mare, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Artă Zalău şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO