Ziarul de Duminică

Dacă e joi, e Ianchelevici

Dacă e joi, e Ianchelevici
15.06.2010, 15:24 34

Muzeul Naţional de Artă al României şi DelegaţiaValonia-Bruxelles la Bucureşti organizează joi, 17 iunie, orele18.00, proiecţia, în premieră în România, a filmului documentarIANCHELEVICI - o viaţă, o operă. Proiecţia are loc în SalaAuditorium a MNAR (Str. Ştirbei Vodă 1-3) în prezenţarealizatorilor filmului, Bernard Balteau şi Yvon Lammens. Filmuldurează 60 de minute şi rulează în versiune originală, cusubtitrare în limba română. Intrarea este gratuită.
Idel Ianchelevici (1909-1994) este unul dintre principaliireprezentanţi ai sculpturii figurative clasice din secolul XX.Discret şi modest, sculptorul a creat o operă imensă: oraşul valonLa Louvière găzduieşte muzeul ce îi poartă numele (cu peste 200 desculpturi ale artisului şi 2.000 de desene), muzeele de artă dinBucureşti şi Galaţi îi expun lucrări, iar creaţiile salemonumentale se află răspândite în toate colţurile lumii.
Din satul natal Leova din Basarabia şi până la cimitirul dinMaisons-Laffitte din Franţa, unde se odihneşte artistul, cei 85 deani ai săi se derulează în imagini. Filmul a fost turnat înRomânia, Belgia, Franţa şi Olanda - cele patru ţări în care alocuit Ianchelevici - şi ilustrează operele cele mai semnificativeale sculptorului, filmate în contextele lor actuale (muzee,colecţii private, spaţii publice).
Ianchelevici debutează ca artist la Galaţi, iar la 20 de anipărăseşte ţara pentru a se stabili în Belgia, unde este admis laAcademia de Arte Frumoase din Liège. Tot aici, în 1932, esteinaugurată şi prima expoziţie personală, urmată de numeroasepremii. Din 1950 Idel Ianchelevici se mută în Franţa, laMaisons-Laffitte, iar 7 ani mai târziu are loc şi prima expoziţiepersonală franceză, la Paris.
Numeroasele sale sculpturi monumentale (printre care MemorialulDeţinutului Politic pentru fostul lagăr de la Breendonk, lângăAnvers), busturile celebre (regele Baudouin şi regina Fabiola aiBelgiei), bursele de studiu în Israel şi Congo, expoziţiile dinîntreaga lume, precum şi omagiile aduse artistului din parteaFranţei, Belgiei şi României deopotrivă au contribuit laconsacrarea acestuia pe plan internaţional.
În semn de preţuire a activităţii sale artistice, guvernul francezîi acordă în 1990 ordinul Cavaler al Artelor şi Literelor, iarAcademia Română îl alege printre membrii săi de onoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO