Ziarul de Duminică

Cum se duelau românii. Lecţii de onoare/ de Stelian Ţurlea

Cum se duelau românii. Lecţii de onoare/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

30.11.2012, 00:04 131

Mihai Chiper

O societate în căutarea onoarei

Duel şi masculinitate în România

1859-1914

Editura Universităţii "Alexandru Ioan Cuza"

Iată o carte la care puţini s-ar aştepta: cercetarea duelului în societatea românească. Românii n-au avut tradiţia duelului pentru apărarea onoarei, practica a fost importată din Occident, îndeosebi din Franţa. Cultivarea onoarei personale - constată istoricul Mihai Chiper - a avut o neaşteptat de intimă legătură cu redescoperiorea demnităţii naţionale. Duelul modern este un ritual reinventat în secolul al XVI-lea de militarii italieni. Italia a furnizat literatura tehnică, tratatele despre abilităţile dueliştilor, în special arta scrimei, inclusiv codul de onoare care guverna capacitatea de a acorda şi a primi satisfacţie. Scrima şi duelul, chiar dacă violente, se promovau ca discipline ale stăpânirii de sine şi ale etichetei. Istoria socială consideră duelul o manifestare a violenţei masculine, de aceea a şi fost treptat îndepărtat. Cartea se ocupă de: influenţele europene, duelul în sfera publică din România, militarismul şi onoarea, duelul în lumea politică, apărarea onoarei şi a numelui familiei. Cartea mai are aproape o sută de pagini de anexe foarte interesante, între care şi un tabel cu afacerile de onoare rezolvate prin duleuri între 1859-1913.

Len Kasten

Istoria secretă a extratereştrilor

Intervenţii de natură extraterestră în armată, guvernare şi tehnologie

Lifestyle Publishing

Traducere din engleză de Bogdan Chircea. Cartea relatează poveşti despre răpiri şi întâlniri cu extratereştrii, ridică problema tehnologiilor inexplicabile, de origine extrapământeană, folosite în domeniul public şi militar, precum şi a dispozitivelor antigravitaţie, analizează exopolitica (influenţa prezenţei extraterestre asupra politicii), Stargate-ul din Irak, Proiectul Hibrid de încrucişare rasială, legăturile naziştilor cu OZN-urile şi baza lor subterană secretă din Antarctica, tăinuirea de către guvernul american a acţiunilor extraterestre, printre care cazul Roswell, şi transformarea declanşată de cometa Hale-Bopp. Volumul cuprinde interviuri cu specialişti aflaţi în prima linie a mişcării New Science derivată din ştiinţa extraterestră.

Len Kasten este cercetător al fenomenului OZN şi autor independent. A studiat intens prelegerile Edgar Cayce la Asociaţia pentru Cercetare şi Iluminare din Virginia Beach şi a fost toată viaţa pasionat de astrologie şi teosofie. A fost membru al Comitetului Naţional pentru Investigarea Fenomenelor Aeriene (NICAP) şi al Reţelei Mutuale OZN (MUFON), fiind şi preşedintele Societăţii Filosofice Americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO