Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR/ Noutati la Leda si Humanitas

CULISE DE EDITOR/ Noutati la Leda si Humanitas
14.04.2010, 14:35 18
Editurile noastre publica sute de carti infiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-adreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverseale "Ziarului de Duminica", care au ca subiect cartea, ne-am propussa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat,atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor.La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja perafturi, intre care facem, fireste, o selectie. La fel se intamplacu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Le suntdestinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim maimult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literariai ziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unuititlu tradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul devolume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pecare il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica"Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitatediturile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa neprezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fiecumparata si citita.
La EdituraLeda:
Lian Hearn - "LegendeleClanului Otori. Cartea a III-a Stralucirea lunii, adiereavantului"
Traducere din limba engleza deLidia Gradinaru.
Bestseller internationalpublicat cu mare succes in peste 36 de tari.
Evocare cuceritoare si obsedantaa unui loc si a unei perioade mitice, cea de a treia carte a"Legendelor clanului Otori"ne poarta inca o data in Japoniamedievala creata de Lian Hearn, un taram cu ritualuri si coduririguroase, cu o frumusete salbatica si aparenteinselatoare.
Otori Takeo si Shirakawa Kaedesunt acum sot si sotie, si mai hotarati ca niciodata sa-ticonsolideze domeniile. Totusi, casatoria lor pripita il infurie peArai Daiich si aduce o insulta grava senioruluiFujiwara.
Cartea urmareste destinul celordoi tineri care lupta sa le fie recunoscute drepturile dobanditeprin nastere si sa aduca linistea intre granitele tarii. Pentruaceasta, Takeo trebuie sa duca la indeplinire profetia sfintei,care suna astfel: "Pamanturile tale se vor intinde de la mare lamare, dar pacea va veni cu pretul varsarii de sange. Cinci bataliiiti vor aduce pacea, patru de castigat si una depierdut…"
Tulburatoare continuare avolumelor "Sa nu trezesti podeaua-privighetoare"si "Sub cerulliber, avand drept perna iarba", "Stralucirea lunii, adiereavantului" ne dezvaluie complexitatea legaturilor existente, inca dela nastere, intre personajele romanului, oferindu-ne posibilitateade a arunca o privire si dincolo de Cele Trei Tari, intr-o perioadain care influente exterioare incep sa se infiltreze in acest tinutizolat.
Lian Hearn (pseudonimul literaral lui Gillian Rubinstein) s-a nascut in 1942 in Anglia. A studiatlimbile moderne la Universitatea Oxford si a lucrat ca redactor sicritic de film la Londra, inainte de a se stabili in Australia in1973. Este autoarea a opt piese de teatru, numeroase povestiri,articole si peste treizeci de carti, multe dintre ele pentru copii.Interesul de o viata pentru spatiul nipon a determinat-o sastudieze limba japoneza, sa intreprinda mai multe calatorii inJaponia si a culminat cu scrierea ciclului de romane fantasy"Legendele clanului Otori", publicat cu mare succes in 36 de tari."Stralucirea lunii, adierea vantului"este al treilea volum alacestui ciclu.
La EdituraHumanitas:
David Chadwick - "Zenaici si acum. Invataturile lui ShunryuSuzuki"
Traducere din engleza de DanaLigia Ilin.
In "Zen aici si acum", invataturile lui Shunryu Suzuki - renumitpentru extraordinarul talent de a transmite preceptele traditionalezen folosind limbajul obisnuit - sunt ilustrate puternic si directprin povestirile discipolilor sai, reunite de David Chadwick.Experientele lor se dovedesc emotionante, pline de umor, paradoxalesi edificatoare, iar plasarea in contextul vietii reale le facefoarte accesibile. Fiecare intamplare prezentata aici este unexemplu al naturii versatile si eterne a budismului zen,aratandu-ne ca potentialul de a atinge iluminarea exista chiaraici, chiar acum, in clipa vorbirii.
Rob Grant -"XXL"
Traducere din engleza de Oana Dorobantu. Romanul apare in colectia"Rasul lumii".
Exista tari unde, chiar daca nu e ilegal sa fii gras, hipertroficiirisca neplaceri permanente. Printre acesti oameni care nu-si maiincap in piele si in scaune se numara un realizator TV englez cunervii intinsi si o tanara compatrioata gata sa se sinucida dacamama o mai obliga sa manance. Cei doi primesc o mana de ajutor dinpartea unui dietetician pe care guvernul il angajeaza pentru unproiect national - Fermele de sanatate - care aduce binisor cureeducarea penitenciara. In schimbul catorva kilograme in minus,aspirantii la silueta se pot alege cu un snop de nevroze in plus.Caci, se stie, controlul scrupulos al caloriilor iti poate torpilapofta de viata.
Michael Sadler - "Unenglez la Paris. Educatia continentala"
Traducere din engleza de Ruxandra Ana. Romanul apare in colectia"Rasul lumii".

Ce spera un englez evadat dinceata sa gaseasca in Franta? "Joie de vivre", "savoir faire" si"plaisir d'amour". "Educatia sentimentala" a lui Flaubert setransforma intr-o educatie continentala careia omul nostru i sesupune cuminte, asteptand inflorirea. Cum insa orice transplantpoate produce efecte secundare, iata-l pe erou jucand intr-ospumoasa comedie a inadecvarii. Scortos cand lumea e destinsa,ponderat cand totul in jur invita la frivolitate, meditat la"catehismul preludiului" de doctorande in flirt, el are totusinorocul sa opreasca de fiecare data oistea la doi centimetri degard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO