CULISE DE EDITOR/ Noutati la Leda si Humanitas

Autor: Stelian Turlea 14.04.2010
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de Duminica", care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica "Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita.
La Editura Leda:
Lian Hearn - "Legendele Clanului Otori. Cartea a III-a Stralucirea lunii, adierea vantului"
Traducere din limba engleza de Lidia Gradinaru.
Bestseller international publicat cu mare succes in peste 36 de tari.
Evocare cuceritoare si obsedanta a unui loc si a unei perioade mitice, cea de a treia carte a "Legendelor clanului Otori"ne poarta inca o data in Japonia medievala creata de Lian Hearn, un taram cu ritualuri si coduri riguroase, cu o frumusete salbatica si aparente inselatoare.
Otori Takeo si Shirakawa Kaede sunt acum sot si sotie, si mai hotarati ca niciodata sa-ti consolideze domeniile. Totusi, casatoria lor pripita il infurie pe Arai Daiich si aduce o insulta grava seniorului Fujiwara.
Cartea urmareste destinul celor doi tineri care lupta sa le fie recunoscute drepturile dobandite prin nastere si sa aduca linistea intre granitele tarii. Pentru aceasta, Takeo trebuie sa duca la indeplinire profetia sfintei, care suna astfel: "Pamanturile tale se vor intinde de la mare la mare, dar pacea va veni cu pretul varsarii de sange. Cinci batalii iti vor aduce pacea, patru de castigat si una de pierdut…"
Tulburatoare continuare a volumelor "Sa nu trezesti podeaua-privighetoare"si "Sub cerul liber, avand drept perna iarba", "Stralucirea lunii, adierea vantului" ne dezvaluie complexitatea legaturilor existente, inca de la nastere, intre personajele romanului, oferindu-ne posibilitatea de a arunca o privire si dincolo de Cele Trei Tari, intr-o perioada in care influente exterioare incep sa se infiltreze in acest tinut izolat.
Lian Hearn (pseudonimul literar al lui Gillian Rubinstein) s-a nascut in 1942 in Anglia. A studiat limbile moderne la Universitatea Oxford si a lucrat ca redactor si critic de film la Londra, inainte de a se stabili in Australia in 1973. Este autoarea a opt piese de teatru, numeroase povestiri, articole si peste treizeci de carti, multe dintre ele pentru copii. Interesul de o viata pentru spatiul nipon a determinat-o sa studieze limba japoneza, sa intreprinda mai multe calatorii in Japonia si a culminat cu scrierea ciclului de romane fantasy "Legendele clanului Otori", publicat cu mare succes in 36 de tari. "Stralucirea lunii, adierea vantului"este al treilea volum al acestui ciclu.
La Editura Humanitas:
David Chadwick - "Zen aici si acum. Invataturile lui Shunryu Suzuki"
Traducere din engleza de Dana Ligia Ilin.
In "Zen aici si acum", invataturile lui Shunryu Suzuki - renumit pentru extraordinarul talent de a transmite preceptele traditionale zen folosind limbajul obisnuit - sunt ilustrate puternic si direct prin povestirile discipolilor sai, reunite de David Chadwick. Experientele lor se dovedesc emotionante, pline de umor, paradoxale si edificatoare, iar plasarea in contextul vietii reale le face foarte accesibile. Fiecare intamplare prezentata aici este un exemplu al naturii versatile si eterne a budismului zen, aratandu-ne ca potentialul de a atinge iluminarea exista chiar aici, chiar acum, in clipa vorbirii.
Rob Grant - "XXL"
Traducere din engleza de Oana Dorobantu. Romanul apare in colectia "Rasul lumii".
Exista tari unde, chiar daca nu e ilegal sa fii gras, hipertroficii risca neplaceri permanente. Printre acesti oameni care nu-si mai incap in piele si in scaune se numara un realizator TV englez cu nervii intinsi si o tanara compatrioata gata sa se sinucida daca mama o mai obliga sa manance. Cei doi primesc o mana de ajutor din partea unui dietetician pe care guvernul il angajeaza pentru un proiect national - Fermele de sanatate - care aduce binisor cu reeducarea penitenciara. In schimbul catorva kilograme in minus, aspirantii la silueta se pot alege cu un snop de nevroze in plus. Caci, se stie, controlul scrupulos al caloriilor iti poate torpila pofta de viata.
Michael Sadler - "Un englez la Paris. Educatia continentala"
Traducere din engleza de Ruxandra Ana. Romanul apare in colectia "Rasul lumii".

Ce spera un englez evadat din ceata sa gaseasca in Franta? "Joie de vivre", "savoir faire" si "plaisir d'amour". "Educatia sentimentala" a lui Flaubert se transforma intr-o educatie continentala careia omul nostru i se supune cuminte, asteptand inflorirea. Cum insa orice transplant poate produce efecte secundare, iata-l pe erou jucand intr-o spumoasa comedie a inadecvarii. Scortos cand lumea e destinsa, ponderat cand totul in jur invita la frivolitate, meditat la "catehismul preludiului" de doctorande in flirt, el are totusi norocul sa opreasca de fiecare data oistea la doi centimetri de gard.