Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Mafia, business, povestiri si alte cele

CULISE DE EDITOR / Mafia, business, povestiri si alte cele
03.06.2009, 15:52 43

 
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o productie enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale „Ziarului de Duminica" care au ca subiect cartea ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La „Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica „Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.
 
Despre Cosa Nostra
 
La Editura Tritonic urmeaza sa apara „Mafia, S.A. 100 de ani de Cosa Nostra"  de Eric Frattini.
 
Este a sasea carte a lui Eric Frattini si va aparea in colectia „Studii de securitate".
In ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, odata cu marile valuri de imigranti italieni, in Statele Unite a patruns si una dintre cele mai mari si influente organizatii criminale, Mafiaitaliana. Si pentru Cosa Nostra America a reprezentat taramul tuturor posibilitatilor; tentaculele ei au patruns rapid in toate domeniile vietii americane: au cucerit jocurile de noroc, sindicatele, cluburile de noapte, porturile, cazinourile, importurile si exporturile diferitelor bunuri, colectarea gunoiului, distributia de tutun, producerea si distribuirea alcoolului, lumea cinematografiei, mass-media si chiar lumea politica. Nasii Mafiei au devenit rapid capi ai unor afaceri ilegale si profitabile precum traficul de droguri, prostitutia, furtul de masini, spalarea banilor, santajul, extorcarea, si nu se dadeau in laturi de la asasinarea celor care ii impiedicau sa-si castige zecile de milioane de dolari.
S-a calculat ca, in 1976, fiecare cetatean american platea Cosei Nostra doi centi in oricare operatiune zilnica pe care o realiza.
„Mafia, S.A. 100 de ani de Cosa Nostra"nu reprezinta numai o lectura fascinanta despre lupta pentru putere economica, asasinate, milioane de dolari si personaje celebre precum Frank Sinatra, Al Capone, Marylin Monroe, Vito Genovese, John Fitzgerald Kennedy, Jimmy Hoffa sau Robert Kennedy, ci, mai ales, intreaga istorie bine documentata a unui fenomen marcant al lumii americane.
Oricare ar fi denumirea ei, Mafia, Cosa Nostra, Sindicatul, Crima Organizata, Fratia, Uniunea, Biroul (Mafia din Noua Anglie), Echipa (Mafia din Chicago), Bratul (Mafia din Buffalo) sau Combinatia (Mafia din Cleveland), aceasta organizatie criminala este reala. La fel sunt si personajele si evenimentele pe care „Mafia, S.A. 100 de ani de Cosa Nostra" le relateaza.
Eric Frattinis-a nascut pe 15 decembrie 1963 la Lima, mutandu-se mai apoi cu familia (sotia Sivia si fiul Hugo), in Spania. A inceput cariera de jurnalist, fiind reporter de teren participant in diverse conflicte mondiale de amploare, iar mai apoi, dupa nasterea fiului sau Hugo, si-a inceput cariera de scriitor careia i-a dedicat si ii dedica o mare parte din timp.A trait in mai multe locuri: Tahiti (Polinesia), Asunci"n (Paraguay ), Beirut (Liban), Nicosia (Cipu) si Ierusalim.
Este membru alAsociatiei de Presa din Madrid", „Organizatia corespondentilor straini in Israel", „Asociatia Jurnalistilor Palestinieni in Teritoriile Ocupate".
De asemenea este membru de onoare al asociatiei „Liga Araba a Jurnalistilor".
A luat parte la mai multe conflicte internationale precum: sfarsitul razboiului din Liban, razboiul Iraniano-Irakian, conflictul din fasia Gaza, razboiul din Golf, razboiul din Kurdistan si cel din Cecenia. A facut diverse documentare pentru Televiziunea spaniola, Tele 5, Antena 3 TV si Canal Historia si a intervievat figuri proeminente precum: Yasser Arafat, Isaac Rabin, Shimon Peres, Ariel Sharon, Hosni Mubarak, Nelson Mandela, Colin Powell, Henry Kissinger, James Baker si Jimmy Carter.
 
 
Din nou Funky Business
 
La Editura Publica urmeaza sa apara „Funky Business Forever" de Kjell Nordstrom si Jonas Ridderstrale.

Probabil ca sunteti deja familiarizati cu titlul „Funky Business", cartea cu cel mai mare succes la noi, din care s-au vandut pana in prezent peste 10.000 de exemplare. "Funky Business – spun autorii - nu este o carte practica despre economia noua, scrisa de niste profi de la o scoala de afaceri din Europa Centrala. Aceasta a fost si este o carte despre ceea ce e nou in economia noastra si nu despre noua economie. Funky Business nu poate fi numita o carte de tip know-how. Funky Business a dat un inteles coerent lumii care ne inconjoara. Dar ea nu spune ce-ar trebui sa facem maine. Cum ar putea oare? Insa Funky Business Forever ii incurajeaza pe oameni sa inceapa sa-si ia notite cu privire la lucrurile pe care le vaad si le simt in vietile lor profesionale. A vedea si a crede alcatuiesc radacina ratiunii. Speram ca Funky Business Forever sa va ofere inspiratie si sa invatati din ceea ce observati."
Cand a fost publicata in 2000, „Funky Business" revolutiona modul in care priveai economia, societatea si propria ta valoare. „Red Magazine" o considera "cea mai mobilizatoare biblie a filozofiei moderne de afaceri." Dupa opt ani, cei doi autori se intreaba cum au trecut teoriile lor testul timpului si mai ales incotro ne indreptam.
Ce trebuie sa stiti despre „Funky Business Forever": "Prima sursa de inspiratie pentru noi a fost site-ul nostru unde oamenii interesati de munca noastra si-au exprimat opiniile. I-am intrebat despre lumea lor. Ce lucruri s-au schimbat in ultimii ani? Ce urma sa se schimbe in viitor? Cum se simteau? De ce se temeau si ce-i incita? Mii de e-mail-uri au continuat sa curga in Inbox. Dorim sa le multumim tuturor celor care si-au facut timp sa ne contacteze. Le-am citit cu atentie mesajele – chiar daca nu de fiecare data am fost de acord cu parerile lor!"


 
Povestiri deja traduse
 
La Editura Cununi de Stele va aparea volumul de povestiri „Cum s-a facut de-am ramas fata batrana", de Carmen Musat-Coman.
 
 
Cele 11 povestiri vad lumina tiparului cu un parcurs ironic: cateva dintre ele – „Mujdeiul", „Cum s-a facut…", „Cartoful", „Moartea vecinului meu, artistul liric" – au fost publicate pe site-ul cultural Liternet de unde au fost traduse in maghiara de Bige Szabolcz si postate pe site-uri culturale din Ungaria. Autoare fara volum publicat in tara dar tradusa in alta limba, Carmen Musat-Coman, il spioneaza pe domnul Costel, administratorul, patineaza in Cismigiu, canta la pian si face naveta la o scoala cu purici, participa la o inmormantare si aprinde lumanari in fata usii vecinului ei, artistul liric, vorbeste despre viata mamei ei si o transforma in fluture; bate cuie in sipci ca sa ridice garduri, merge la vanatoare, urmareste o biata batrana pe prispa casei ei darapanate si da lectii de prajit cartofi prin vocea „cabinetului doi"...
 
Povestea unei crime abominabile
 
La Editura Humanitas Fiction va aparea „In numele porcului", de Pablo Tusset.
 
Pablo Tusset (pe numele real David Homedes Cameo) s-a nascut in Barcelona in 1965. In anul 2000 publica „Lo mejor que le puede pasar a un cruasán", distins in 2001 cu premiul Tigre Juan (care se acorda anual celui mai bun roman de limba castiliana publicat in Spania). Romanul se bucura de un succes imens, fiind tradus in numeroase limbi si ecranizat in anul 2003 de regizorul spaniol Paco Mir, cu Pablo Carbonell in rolul principal. In 2006 vede lumina tiparului cel de-al doilea roman al lui Tusset, „In numele porcului" („En el nombre del cerdo"), care confirma talentul plurivalent al autorului, iar in 2009 ii apare romanul „Sakamura, Corrales y los muertos rientes".
Ultimul caz al comisarului Pujol, aflat in pragul pensionarii, depaseste pana si imaginatia unui politist cu experienta, obisnuit cu ororile: intr-un ciudat satuc de munte catalan este gasit cadavrul mutilat al unei femei. Dar mutilarea respecta, cu o minutie perversa, regulile transarii animalelor din abatorul in jurul caruia graviteaza viata satenilor, iar intre buzele victimei exista un bilet cu un mesaj lugubru: IN NUMELE PORCULUI. Aproape toti barbatii din Horlá devin suspecti, asa ca, pentru politie, ancheta nu poate fi solutionata decat prin infiltrarea unui detectiv sub acoperire.
Acesta este Tomás (sau T), care, cu inima franta dupa o idila nefericita la New York, se ofera voluntar. Comisarul Pujol nu banuieste insa ce se ascunde in spatele nefericirii in dragoste si a singuratatii lui T, asa cum acesta din urma nu stie ca in satucul Horlá, a carui izolare este cel mai bun camuflaj pentru o galerie de personaje de un pitoresc inselator, destinul ii va rezerva cea mai grea alegere a vietii lui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO