Ziarul de Duminică

Copilării din lumea artei. Pe bani grei/ de Remus Andrei Ion

Aurel Naray, „Înger de veghe”, ulei pe pânză, 67x55 cm, semnat dreapta sus, cu negru, Naray Aurel. Adjudecat: 2.400 euro

Copilării din lumea artei. Pe bani grei/ de Remus Andrei Ion

Autor: Remus Andrei Ion

08.06.2011, 23:17 133

Un copil a făcut la o licitaţie ceea ce nu a izbutit până acumniciun om mare: a insistat până la lacrimi ca să îşi ia acasă untablou. Momentul, antologic, legat de 1 iunie, de licitaţia "Primulmeu tablou", este o clipă supremă de răsfăţ dar şi, cu nuanţărilede rigoare, un "prag al disperării" pentru piaţa de artă.

Copiii au fost invitaţi la licitaţia "Primul meu tablou" pentrua încerca de mici emoţiile, spectacolul, terapia celor câtorva orepetrecute printre tablouri şi printre colecţionari din lumea bună.Dar oare au simţit şi capetele plecate, resemnările, scrâşnitul dindinţi, ambiţiile colaterale, puterea lui "trebuie să fie al meu",chiar dacă bugetul de moment a fost depăşit cu mult... de (micul)viciu suprem de a fi consumator prietenos, ambiţios, bogat alartei?!? Joaca de a ridica un carton cu numărul care îţi place estesimplă, dar lucrurile se complică nebănuit când, ah!, a mai ridicatcineva un cartonaş, şi altcineva, şi altcineva, iar desenul pe careîl doreai şi erai gata să îl cumperi cu puţine sute de euro estedeja mai mult de o mie în doar 2-3 minute...

Copilăriile din lumea artei sunt multe, de la George Enescu carea avut de ales între a cânta la vioară sau a avea grijă de porci,până la micul Utrillo purtat prin locurile promiscue de anturajuldecadent al mamei, de la "Micul prinţ" la copilăria care nu preaştim cum o fi fost a actualului sultan extrabogat al Bruneiului...Importante sunt până la urmă poveştile cu final fericit, iar lalicitaţia marilor ambiţii ale celor mici, finalul a fost depoveste: tabloul după care a suspinat micul colecţionar, "Înger deveghe" de Aurel Naray, a fost adjudecat de altcineva, ce-i drept cu2.400 euro, dublu faţă de preţul de pornire, dar în cele din urmăs-a transformat într-un cadou chiar pentru cel mai înfocat dintrelicitatorii din acea seară. Era penultima lucrare din licitaţie,iar ultima, "Mica balerină - domnişoara Rioşanu", de LucienLevy-Dhurmer nu s-a mai adjduecat (era peste 15.000 de euro). Totce a contat este că "Înger de veghe" a fost oferit cadou, chiar decătre cel care l-a adjduecat, băiatului care a ştiut ce îşidoreşte!

Altfel, o licitaţie cu multe poveşti de piaţă, recorduri,supralicitare pentru Tonitza, ilustratorii Aurel Jiquidi şi TiaPeltz au provocat o anume efervescenţă, Kimon Loghi s-a impus cu"tabloul de copertă" şi a atins un prag important de 13.500euro.

Prima mare miză, Aurel Jiquidi - "Nota mică", băieţelul care aplecat de la şcoală cu capul plecat, învins de nota din carnet...Basca albastră, pantalonii prea scurţi, ghiozdanul scorojit dinspate, şi totuşi frig, pastel alb pentru zăpadă... Desenul a urcatde la 400 la 2.200 de euro! Alte două desene ale aceluiaşi artistnu au avut un asemenea salt: "Ripsi şi Dixi" a rămas la 1.400 euro,evaluarea superioară, iar "Micul ucenic", o guaşă mai elaborată, cuaccente de ceracolor, a căzut sub ciocan la 2.000 de euro.

Mici pasiuni şi pentru "Antone" de Octav Angheluţă care a urcatla 3.500 euro, "Caruselul" lui Cicerone Popescu ajuns la 3.750euro, aceeaşi sumă ca şi pentru "Jocul de copii" al lui Hatmanu,care avusese un eşec într-o altă licitaţie. Spre final, Tia Peltz aagitat din nou ofertele, "Ştrengăriţa", un portret jucăuş înacuarelă, a urcat de la 500 la 1.900 euro, iar "Fluierici", undesen în creion, a mers până la 900 euro. Iser, Baba, SchweitzerCumpăna au punctat, cum era şi de aşteptat, în apropiereaevaluărilor, pentru "Arlechin", "Cuminţica - Mădălina" şi"Mihăiţă", respectiv, "Micul violonist". Mizele mari au fostTonitza şi Kimon Loghi, cu două chipuri aproape adolescentine."Floarea din păr", o lucrare elegantă a macedoneanului, o tânărăaproape de adolescenţă, un chip cu privire de fotografie, gătităparcă pentru unul dintre concursurile americane exagerate pentrumici vedete. Din tuşa lui Tonitza, un portret "zăpăcit", "Fiulpădurarului", o compoziţie mai crudă, construită cu pete deculoare, care a stat şi prin colecţia Alexandru Bârlădeanu, atrasprobabil şi de titlul deloc burghez... Interesantă "pledoaria"pentru acest tablou care a apărut în catalogul tipărit allicitaţiei. Totul a prilejuit cea mai importantă adjudecare aserii, de la 65.000 la 115.000 de euro (jumătate din bugetulîntregii licitaţii). Pictura lui Loghi, "Florea din păr" a fostadjudecată cu 13.500 euro, de la 8.000 euro.

artalicitata.blogspot.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO