Copilării din lumea artei. Pe bani grei/ de Remus Andrei Ion

Autor: Remus Andrei Ion 08.06.2011

Un copil a făcut la o licitaţie ceea ce nu a izbutit până acum niciun om mare: a insistat până la lacrimi ca să îşi ia acasă un tablou. Momentul, antologic, legat de 1 iunie, de licitaţia "Primul meu tablou", este o clipă supremă de răsfăţ dar şi, cu nuanţările de rigoare, un "prag al disperării" pentru piaţa de artă.

Copiii au fost invitaţi la licitaţia "Primul meu tablou" pentru a încerca de mici emoţiile, spectacolul, terapia celor câtorva ore petrecute printre tablouri şi printre colecţionari din lumea bună. Dar oare au simţit şi capetele plecate, resemnările, scrâşnitul din dinţi, ambiţiile colaterale, puterea lui "trebuie să fie al meu", chiar dacă bugetul de moment a fost depăşit cu mult... de (micul) viciu suprem de a fi consumator prietenos, ambiţios, bogat al artei?!? Joaca de a ridica un carton cu numărul care îţi place este simplă, dar lucrurile se complică nebănuit când, ah!, a mai ridicat cineva un cartonaş, şi altcineva, şi altcineva, iar desenul pe care îl doreai şi erai gata să îl cumperi cu puţine sute de euro este deja mai mult de o mie în doar 2-3 minute...

Copilăriile din lumea artei sunt multe, de la George Enescu care a avut de ales între a cânta la vioară sau a avea grijă de porci, până la micul Utrillo purtat prin locurile promiscue de anturajul decadent al mamei, de la "Micul prinţ" la copilăria care nu prea ştim cum o fi fost a actualului sultan extrabogat al Bruneiului... Importante sunt până la urmă poveştile cu final fericit, iar la licitaţia marilor ambiţii ale celor mici, finalul a fost de poveste: tabloul după care a suspinat micul colecţionar, "Înger de veghe" de Aurel Naray, a fost adjudecat de altcineva, ce-i drept cu 2.400 euro, dublu faţă de preţul de pornire, dar în cele din urmă s-a transformat într-un cadou chiar pentru cel mai înfocat dintre licitatorii din acea seară. Era penultima lucrare din licitaţie, iar ultima, "Mica balerină - domnişoara Rioşanu", de Lucien Levy-Dhurmer nu s-a mai adjduecat (era peste 15.000 de euro). Tot ce a contat este că "Înger de veghe" a fost oferit cadou, chiar de către cel care l-a adjduecat, băiatului care a ştiut ce îşi doreşte!

Altfel, o licitaţie cu multe poveşti de piaţă, recorduri, supralicitare pentru Tonitza, ilustratorii Aurel Jiquidi şi Tia Peltz au provocat o anume efervescenţă, Kimon Loghi s-a impus cu "tabloul de copertă" şi a atins un prag important de 13.500 euro.

Prima mare miză, Aurel Jiquidi - "Nota mică", băieţelul care a plecat de la şcoală cu capul plecat, învins de nota din carnet... Basca albastră, pantalonii prea scurţi, ghiozdanul scorojit din spate, şi totuşi frig, pastel alb pentru zăpadă... Desenul a urcat de la 400 la 2.200 de euro! Alte două desene ale aceluiaşi artist nu au avut un asemenea salt: "Ripsi şi Dixi" a rămas la 1.400 euro, evaluarea superioară, iar "Micul ucenic", o guaşă mai elaborată, cu accente de ceracolor, a căzut sub ciocan la 2.000 de euro.

Mici pasiuni şi pentru "Antone" de Octav Angheluţă care a urcat la 3.500 euro, "Caruselul" lui Cicerone Popescu ajuns la 3.750 euro, aceeaşi sumă ca şi pentru "Jocul de copii" al lui Hatmanu, care avusese un eşec într-o altă licitaţie. Spre final, Tia Peltz a agitat din nou ofertele, "Ştrengăriţa", un portret jucăuş în acuarelă, a urcat de la 500 la 1.900 euro, iar "Fluierici", un desen în creion, a mers până la 900 euro. Iser, Baba, Schweitzer Cumpăna au punctat, cum era şi de aşteptat, în apropierea evaluărilor, pentru "Arlechin", "Cuminţica - Mădălina" şi "Mihăiţă", respectiv, "Micul violonist". Mizele mari au fost Tonitza şi Kimon Loghi, cu două chipuri aproape adolescentine. "Floarea din păr", o lucrare elegantă a macedoneanului, o tânără aproape de adolescenţă, un chip cu privire de fotografie, gătită parcă pentru unul dintre concursurile americane exagerate pentru mici vedete. Din tuşa lui Tonitza, un portret "zăpăcit", "Fiul pădurarului", o compoziţie mai crudă, construită cu pete de culoare, care a stat şi prin colecţia Alexandru Bârlădeanu, atras probabil şi de titlul deloc burghez... Interesantă "pledoaria" pentru acest tablou care a apărut în catalogul tipărit al licitaţiei. Totul a prilejuit cea mai importantă adjudecare a serii, de la 65.000 la 115.000 de euro (jumătate din bugetul întregii licitaţii). Pictura lui Loghi, "Florea din păr" a fost adjudecată cu 13.500 euro, de la 8.000 euro.

artalicitata.blogspot.com