Ziarul de Duminică

Conferinta de la Copenhaga

08.06.2007, 16:50 30

Odata ajunsi in Bucuresti, fostii prizonieri au recunoscut ca au jucat teatru. Militarii romani nu au actionat la voia intamplarii. Efectiv au incercat sa beneficieze de principiile unei Conventii privind "repatrierea prizonierilor de razboi grav raniti si grav bolnavi".
Conventia a fost semnata de Al.G. Florescu, E.N. Lahovary si Ion M. Dumitrescu, reprezentantii Romaniei, cu prilejul Conferintei de la Copenhaga (Danemarca), desfasurata in perioada 15 octombrie - 1 noiembrie 1917 si prezidata de principele Valdemar al Danemarcei. La discutii au mai participat reprezentantii Austro-Ungariei, Germaniei, Rusiei si Turciei. In primul rand, delegatii au stabilit ca termenul "prizonier" se referea atat la internatii militari, cat si la cei civili. In al doilea rand, sensul cuvantului "lagar" a fost atribuit locului unde erau cantonati prizonierii, dar si acolo unde acestia lucrau (aflat, uneori, la o distanta de sute de km de lagar).
Semnatarii Conventiei au stabilit ca urma sa fie repatriati toti prizonierii diagnosticati cu "infirmitati sau boli care ii fac sa fie pentru totdeauna sau cel putin pentru timpul de un an, inapti pentru orice serviciu militar". Afectiunile se constatau de o comisie formata din trei medici "ai statului capturator". De asemenea, s-au format comisii mobile, compuse din doi medici ai tarii de internare si din alti doi medici neutri, care ii verificau pe cei respinsi de prima comisie. In cazul egalitatii de voturi, se dubla votul celui mai in varsta membru al comisiei. Asa s-au constituit doua comisii mobile in Austro-Ungaria, doua in Germania, una in Romania, cinci in Rusia si una in Turcia.
Prizonierii raniti care nu primeau aviz de repatriere, dar care "lasa sa se intrevada o agravare considerabila a starii lor de sanatate daca raman in captivitate", puteau fi internati, la cererea lor, in Danemarca, chiar daca erau austro-ungari, germani, romani, rusi sau turci.
Tarile interesate puteau trimite in Danemarca, evident, cu acordul guvernului danez, medici si surori de caritate pentru ingrijirea internatilor. Danezii se obligau, in schimb, sa impiedice orice tentativa de evadare a internatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO