Ziarul de Duminică

Conceptul de satanizare

Conceptul de satanizare

Click pentru imaginea marita

07.10.2008, 16:05 132

Presa comunista (Romania libera, aparuta legal incepand din 24 august 1944, si Scanteia, din 21 septembrie 1944) a dat semnalul unei violente si fara limite demonizari a inamicului hitlerist si hortist pentru a transfera asupra acestuia intregul potential de antipatie si ostilitate al militarilor si opiniei publice romanesti, concentrat pana in acel moment asupra dusmanului bolsevic. In acest scop a fost difuzat manifestul Partidului Comunist Roman catre armata din septembrie 1944, in care se spunea: "Nici o mila pentru bestiile hitleristo-germane. Nici o mila pentru slugile lor, tradatorii legionari. Moarte cotropitorilor germani si slugilor lor unguresti care ne-au rapit Ardealul". In paralel cu transferul oprobiului public asupra germanilor, presa comunista a fortat - impotriva oricarei evidente - crearea si impunerea unei imagini de-a dreptul idilice asupra "camaraderiei si fratiei de arme romano-sovietice".

"Traiasca fratia de arme romano-sovietica. Armata romana, alaturi de glorioasa Armata Rosie, lupta pentru nimicirea hitlerismului cotropitor." Asa a fost conceputa lozinca ce insotea cu litere de-o schioapa ilustratia unei carti postale editata la inceputul anului 1945. Puterea comunista de la Rasarit nefiind inca prea bine instalata in tara romaneasca, prin inscrierea expresa a Ardealului - si nu a Romaniei - in aceasta compozitie, se urmarea compensarea sentimentului dureros al pierderii Basarabiei, reintrata sub ocupatie sovietica. Dinamica extraordinara a acestei ilustratii ar fi putut insa sa-l atentioneze pe un privitor mai atent asupra iminentei campanii propagandistice sovietice destinata atingerii unui obiectiv strategic, deosebit de dificil: transferul traditionalei antipatii, al resentimentelor istorice ale romanilor impotriva rusilor in general si a bolsevicilor in special, intr-o ura impotriva hitleristilor. Acestia s-au "bucurat" - mai mult chiar decat fusesera legionarii stigmatizati si haituiti in perioada antonesciana - de o intensa actiune de satanizare, de culpabilizare fara nici o limita din partea propagandei comuniste. Aceeasi propaganda comunist-cameleonica dirijata de Moscova se va dezlantui odata cu Razboiul rece, intr-o campanie la fel de nabadaios-dia-bolizanta impotriva "imperialistilor americani si britanici", cei cu care ciolovecii din Armata Rosie tocmai jucasera cazaciocul pe malurile Elbei.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO