Ziarul de Duminică

COLECTII/ Trei volume de Bioy Casares

COLECTII/ Trei volume de Bioy Casares
03.03.2010, 15:17 29
In colectia "Byblos" a Editurii Curtea veche, coordonata deAdrian Buz, a aparut de curand o serie de trei traduceri din AdolfoBioy Casares, stralucit reprezentant al literaturii fantasticeargentiniene.
Adolfo Bioy Casares este un scriitor foarte cunoscut, inclusivla noi, pentru romanul sau "Inventia lui Morel", din 1940, dupacare Alain Resnais a turnat filmul "Anul trecut la Marienbad" (Leulde Aur, Venetia, 1961). Dar a publicat numeroase alte romane sivolume de povestiri, a fost prieten cu Borges, cu care a sicolaborat si semnat doua antologii, a obtinut numeroase premiiargentiniene si internationale. Talmacirea in romaneste a inca treidin numeroasele sale carti este un fapt care merita din plin toataconsideratia, mai cu seama ca traducatorii sunt dintre cei maicunoscuti si apreciati. "Originalitatea lui Adolfo Bioy Casaresizvoraste din arta inconfundabila de a structura, intr-un demersnarativ unitar, de un echilibru desavarsit, cele doua coordonateesentiale ale creatiei sale: cea fantastica si cea omeneasca,proiectand in oglinzi infinite fascinantul joc de lumini si umbreale incidentei realului in cotidian."(TudoraSandru-Mehedinti)
"Jurnal din Razboiul Porcului". Traducere din limba spaniolasi note de Mariana Vartic. Este povestea cruda a unui genocidimpotriva batranilor, dupa ce tinerii din Buenos Aires hotarasc cavarstnicii care nu mai contribuie cu nimic la mersul societatiitrebuie eliminati.
"Dupa-amiaza unui faun". Traducere din limba spaniola si notede Tudora Sandru-Mehedinti. Povestirile adunate sub acest titlu auaparut in mai multe volume, selectia apartinandu-i traducatoarei.In toate, Bioy Casares transforma cu naturalete fantasticul intr-unspectacol coerent si credibil.

"Visul eroilor". Traducere din limba spaniola si note de MarianaVartic. Actiunea romanului se petrece in timpul carnavalului incare "viata lui Emilio Gauna a cunoscut, pentru intaia oara si inmod misterios, apogeul."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO