Ziarul de Duminică

Cine sunt criminalii în serie?/ de Ziarul de duminică

Cine sunt criminalii în serie?/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.11.2015, 23:50 254

Adriana Oprea-Popescu – Criminali în serie din România, 2 volume, Editura Tritonic

După cărţile celebrului Traian Tandin despre mari criminali ai României, iată că aceeaşi editură Tritonic a mai publciat, în urmă cu câteva luni, pe aceeaşi temă, două volume semnate de Adriana Opera-Popescu. CV-ul o recomandă pe autoare drept una credibilă: a fost şef al paginilor Reportaj din redacţia Jurnalul Naţional, a lucrat pentru canalul de televiziune Antena1 şi pentru cotidianul Libertatea, a fost şi este jurnalist la În căutarea adevărului – Campanie Ştirile TVR şi autoare a numeroase editoriale din zona justiţiei.

„Ucigaşii n-au semnul fiarei tatuat pe frunte – scrie autoarea în debutul cărţi. Diavolul se plimbă prin lume luând cele mai paşnice înfăţişări. Nu anunţă şi nici nu dă semne înainte de a lovi, nu lasă multe urme. «Era un om bun şi respectuos. Suntem şocaţi». De câte ori n-aţi auzii, la televizor, aceste declaraţii făcute de vecinii unui individ acuzat de crimă?

Criminalii în serie nu sunt monştri care arată ciudat. Iar cei mai mulţi dintre ei nu sunt deloc nişte inadaptaţi social care lo­cuiesc singuri. Majoritatea criminalilor în serie trăiesc la vedere, intr-o comunitate. Au familie, vecini şi prieteni. Au un loc de muncă şi par oameni cât se poate de normali. Pentru că au abi­litatea de a se amesteca astfel în mulţime, ei sunt adesea ignoraţi de organele legii şi de oamenii din jur.

Cine sunt criminalii în serie?”

După pagini dense şi utile despre definiţia criminalului în serie, cum devine un om criminal în serie, motivaţiile sale, mituri despre criminalul în serie, Adrian Oprea-Popescu se opreşte asupra criminalilor în serie din România.

„28 de criminali în serie. «Prea mulţi», a replicat un ofiţer din poliţia judiciară. Nu sunt decât cei ale căror fapte au rămas con­semnate în istoria vremii. în realitate, numărul lor este cu sigu­ranţă, mult mai mare.

Lipseşte din această enciclopedie Vera Renczi, o criminală in serie care, în perioada anilor 1920 - 1930, a otrăvit 35 de oa­meni, inclusiv pe soţii şi pe fiul ei. Vera Renczi era de naţionali­tate maghiară, şi doar amănuntul biografic că în 1903 sa născut şi apoi a copilărit în Bucureşti nu o transformă într-un «crimi­nal în serie din România».

Nu e pomenit nici Vasile Tcaciuc, bărbatul despre care se spune că ar fi ucis, în anii '30, 26 de persoane, printre care si un copil, unicul lui scop fiind jaful. Cele mai multe poveşti despre criminalii în serie sunt legende urbane.

28 de criminali în serie. Sunt mulţi, sunt puţini? într-o statis­tică realizată în septembrie 2014 de Radford University (FGCU Serial Killer Database), statistică din care România lipseşte, SUA e trecută cu 2.625 criminali în serie (la o populaţie de 316 milioane de locuitori), Anglia – 142 de criminali în serie (53 de milioane de locuitori), Italia – 100 de criminali în serie (60 de milioane de locu­itori), Franţa – 52 de criminali în serie (66 de milioane de locuitori), Polonia – 15 criminali în serie (38 de milioane de locuitori), şamd.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO