Ziarul de Duminică

Centenar Maria Tănase/ de Ziarul de duminică

Centenar Maria Tănase/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

27.09.2013, 00:01 98

Maratonul BiblioCity organizat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi-a încheiat ultimul capitol din această minunată „carte” scrisă cu ajutorul bucureştenilor, pe 24 septembrie, cu un eveniment dedicat „Centenarului Mariei Tănase”.

Sub titlul  „Personalităţi culturale: Maria Tănase”, evenimentul a fost susţinut de prof.Virgil.Z.Teodorescu, la sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

Figură marcantă a cântului popular românesc, Maria Tănase, numită „regina cântecului românesc” sau „Edit Piaf a României”, s-a născut în data de 25 septembrie 1913, în vechea mahala a Cărămidarilor, un cartier pe malul Dâmboviţei, după cum povestea chiar ea, plin de grădini şi pomi fructiferi. La  doar opt ani urcă pentru prima oară pe scena căminului cultural din mahala, unde era organizată serbarea şcolară de sfârşit de an. Când avea 21 de ani, câştigă preselecţia pentru Teatrul de revistă condus de Constantin Tănase. În 1939 pleacă la Expoziţia Universală de la New York, unde avea programat un concert şi unde îi cunoaşte pe George Enescu şi Constantin Brâncuşi. Un an mai târziu Garda de Fier distruge toate discurile de la Radio pe motiv că ar strica adevărata muzică populară românească. Avea doar 49 de ani, când medicii i-au spus că are cancer la plămâni. Moare pe 22 iunie 1963, cu trei luni înainte să împlinească 50 de ani. Aproape un milion de români au condus-o pe ultimul drum.

 

Timp de 10 zile, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, prin proiectul Bibliocity a oferit publicului bucureştean un maraton de manifestări diverse, show-uri culturale atractive, lansări de carte, reprezentaţii teatrale, lecturi publice, proiecţii de filme, expoziţii, simpozioane, ateliere creative, acţiuni de tip Street Art etc., care au avut ca punct de plecare minunata lume a cărţilor. 

Aflat sub motto-ul Zece zile, Zeci de locaţii, Zeci de evenimente inspirate din cărţi!" Maratonul Bibliocity a fost gândit sub forma unor file de carte: Biblio Café, Biblio Scena, Biblio Cinema, Biblio Scriptum, Biblio Atelier, Biblio Junior, Biblio Tour, Biblio Street. 

 Festivalul s-a bucurat de sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, ArCub şi RATB iar accesul la toate aceste manifestări a fost liber.   

*

*        *

În semn de omagiu, Google şi-a modificat, miercuri, 25 septembrie,  logoul pentru a o sărbători pe Maria Tănase, la împlinirea a 100 de ani de la naştere. Noul logo al Google a reprezentat-o pe Maria Tănase în timp ce cântă. Totodată, în logo-ul omagial, prima literă din cuvântul „Google” a fost înlocuită cu chipul cântăreţei române desenat, în timp ce prima literă „o” a fost înlocuită cu un microfon la care artista interpretează un cântec.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Motorul de căutare Google alege rar să omagieze o personalitate din România, modificându-şi logoul în acest sens. În galeria logourilor dedicate României în ultimii ani s-au numărat Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Sergiu Celibidache, Mărţisorul şi Ziua Naţională a României.

 

Maria Tănase s-a născut la Bucureşti, pe 25 septembrie 1913. Şi-a făcut debutul artistic pe scena teatrului de revistă Cărăbuş, condus de celebrul actor Constantin Tănase, în 1934. Aici a cântat, mai întâi într-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kiriţescu, pe muzica compusă de Gherase Dendrino, Petre Andreescu şi Elly Roman. A fost remarcată apoi de folcloristul Harry Brauner. Acesta a prezentat-o marelui muzicolog Constantin Brăiloiu, întemeietorul Arhivei Internaţionale de Folclor de la Geneva. El este cel care a sfătuit-o să-şi formeze repertoriul muzical pornind direct de la izvoare. Dramaturgul Tudor Muşatescu a îndrumat-o să înregistreze cântece din repertoriul propriu, în special din zona Olteniei, de unde era originar tatăl său. Cariera sa propriu-zisă a început în anul 1938, când a prezentat un program de piese folclorice într-o emisiune radiofonică.

Marele istoric Nicolae Iorga a invitat-o să cânte la închiderea cursurilor de vară de la Vălenii de Munte, în septembrie 1938. Acesta a numit-o "pasărea măiastră". În urma unei audienţe la Hanul Ancuţei, din al cărei juriu făceau parte nume celebre ca Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, arhitectul George Cantacuzino, Maria Tănase, acompaniată de maestrul Grigoraş Dinicu, a fost aleasă în unanimitate să reprezinte cântecul popular românesc pe continentul american, la Expoziţia Internaţională de la New York (1939). Astfel, a cântat în faţa preşedintelui american H. Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brâncuşi şi George Enescu.

În octombrie 1940, cu ocazia unui turneu în Turcia, a fost desemnată cetăţean de onoare al acestei ţări. În perioada războiului, alături de nume celebre ca George Vraca, dirijorul Ionel Perlea, a participat la spectacole pentru răniţi, în spitale. În decembrie 1943, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, a fost invitată să cânte în faţa suveranilor Mihai I şi Regina mamă, Elena, a mareşalului Ion Antonescu şi a membrilor Guvernului român.

Între 1953 şi 1961 a înregistrat nu mai puţin de 24 de albume, din care patru în limba franceză. A încetat din viaţă la Bucureşti, pe 22 iunie 1963, la numai 50 de ani. (MEDIAFAX)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO