Ziarul de Duminică

Centenar Bresson

05.09.2008, 01:24 16

Fundatia "Henri Cartier-Bresson" organizeaza in perioada 10 septembrie - 21 decembrie, la Paris, o expozitie de fotografie intitulata Henri Cartier-Bresson - Walker Evans. Fotografiind America (1929-1947), doua colocvii si mai multe lansari de carte pentru a marca 100 de ani de la nasterea celebrului fotograf francez, considerat parintele fotojurnalismului modern.
Bresson a fost, printre altele, cofondator al puternicei agentii Magnum Photos, creata - in 1947 - pentru "a lua pulsul timpului" si a pune fotografia in slujba umanitatii. Imaginile prezentate in expozitia omagiala au fost realizate intre anii 1929 si 1947, in medii urbane din SUA precum New York, Washington si Chicago, dar si in localitati din state precum Mississippi, Alabama sau Louisiana.
Henri Cartier-Bresson a fost unul dintre primii adepti ai formatului de 35 mm si un maestru al instantaneului. Totodata, a participat la dezvoltarea stilului "fotografiei de strada", care a influentat generatii de fotografi. Si-a organizat prima expozitie in 1955 la Luvru, la Pavillon de Marsan. Isi castigase faima internationala odata cu imortalizarea funeraliilor lui Mahatma Gandhi, in India, in 1948, si cu acoperirea fotojurnalistica - in 1949 - a ultimului act al Razboiului Civil din China. Surprinsese ultimele sase luni ale administratiei Kuomintang si primele sase luni ale Republicii Populare a lui Mao, fotografiindu-l, de asemenea, pe ultimul eunuc imperial din Beijing.
"Fotografia nu este ca pictura, declara Bresson pentru Washington Post in 1957. Exista doar o fractiune de secunda creatoare in care o poti realiza. Ochii tai trebuie sa vada compozitia sau expresia pe care ti-o ofera viata insasi, iar tu trebuie sa ai intuitia exacta a momentului in care poti declansa camera. Momentul! Daca l-ai ratat, e dus pentru totdeauna."
Cu ocazia Centenarului Bresson, Editura Steidl va tipari catalogul expozitiei. De asemenea, in colectia Arta si artisti a Editurii Gallimard va fi publicata o carte ce reuneste articolele din cotidianul Le Monde consacrate, in perioada 1955-2007, lui Bresson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO