Ziarul de Duminică

Cea mai bună carte despre criza financiară/ Ziarul de duminică

Cea mai bună carte despre criza financiară/ Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

29.03.2013, 00:07 1436

De câţiva ani, toată omenirea se află în criză economică, la unii se manifestă mai puţin, pe alţii i-a adus în pragul prăpastiei. Liderii de pretutindeni caută soluţii, unele state au început să ale aplice, altele încă se mai gândesc, pentru că, oriunde, soluţiile nu pot fi decât dureroase, însemnând limitarea cheltuielilor publice, de nimeni plăcute. S-a scris enorm despre această criză, au apărut fel şi fel de profeţii descurajante, care spun nici mai mult nici mai puţin decât că nu va exista redresare. Ceea ce nimeni nu vrea să accepte. Iată că apare acum, şi în româneşte, o carte care vorbeşte despre eşecul pieţelor, despre inegalitate şi nedreptate, despre sistemul de piaţă care erodează valorile fundamentale, despre eşecul sistemului politic, dar şi despre măsurile de precauţie.

Autorul ei, Joseph E. Stiglitz, este un economist laureat al Premiului Nobel în 2001 şi membru al The Royal Society. A fost vicepreşedinte senior şi economist-şef al Băncii Mondiale, precum şi şeful echipei de consilieri pe probleme economice al fostului preşedinte american Bill Clinton. A fost de asemenea unul dintre consultanţii lui Barack Obama în campania din 2008, pe care l-a criticat ulterior pentru planul de salvare a industriei financiare. Din anul 2000 predă economie la Columbia University. Este cunoscut pentru critica pe care o aduce unor instituţii precum FMI sau Banca Mondială şi pentru polemica purtată cu economiştii pieţei libere, pe care îi defineşte drept „fundamentalişti ai pieţei libere”. În 2001, alături de George A. Akerlof şi A. Michael Spence, a primit Premiul Nobel pentru cercetările privind asimetria informaţiilor, iar printre temele lui de cercetare se numără şi salariul de eficienţă, care s-a materializat în modelul Shapiro-Stiglitz.

În 2012, Joseph E. Stiglitz a publicat volumul de faţă, Preţul inegalităţii. Cum societatea divizată din ziua de astăzi ne pune în pericol viitorul*)

„Trei sunt motivele de nemulţumire care au răsunat pe tot cuprinsul lumii – scrie Joseph Stiglitz – : că pieţele nu funcţionează aşa cum se presupunea că ar trebui s-o facă, dat fiind că nu erau, în mod evident, nici eficiente, nici stabile; că sistemul politic nu corectase neajunsurile pieţei; şi că sistemele economic şi politic erau fundamental nedrepte. Chiar dacă această carte îşi concentrează atenţia pe inegalitatea excesivă care marchează Statele Unite şi alte câteva ţări  industrializate avansate din prezent, ea va explica şi modul în care se întrepătrund îndeaproape aceste trei teme: inegalitatea este cauza şi consecinţa eşecului înregistrat de sistemul politic şi contribuie la instabilitatea sistemului nostru economic, care, la rândul său, contribuie la creşterea inegalităţii – un cerc vicios în care ne învârtim la nesfârşit.”
„N-are nici un rost să ne prefacem. În ciuda îndelungatei credinţe că americanii se bucură de mai mare mobilitate socială decât omologii lor europeni, America nu mai este ţara tuturor posibilităţilor.” mai spune Joseph E. Stiglitz. Care insită că o altă lume este posibilă!

„Cea mai bună carte despre criza financiară.” a exclamat John Kay, de la „Financial Times”
„Stiglitz a reuşit să clarifice într-un mod extrem de inteligent toate problemele care au apărut odată cu Marea Criză din 2008.” - Jeff Madrick, New York Review of Books


*) Joseph E. Stiglitz - Preţul inegalităţii. Cum societatea divizată din ziua de astăzi ne pune în pericol viitorul. Editura Publica, Co-lecţia de economie. Traducere din engleză de Smaranda Nistor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO