Ziarul de Duminică

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi
31.03.2009, 13:53 31

 

 
 
Premiile Europene pentru Literatura, la debut
Primele Premii Europene pentru Literatura contemporana vor fi decernate pe 28 septembrie la Bruxelles. Ele se acorda tinerelor talente, pe o perioada initiala de trei ani (2009-2011), la sfârsitul careia Uniunea Europeana va decide daca va continua sa le decerneze. Comisia Europeana a indicat faptul ca vor exista mai multi câstigatori ai acestui premiu. Astfel, scriitorii nu vor concura intre ei, cum este cazul premiilor literare nationale sau al Premiului Nobel pentru literatura. Fiecare dintre cele 34 de state europene este invitat sa prezinte Comisiei Europene câte un candidat. In 2009, premiile vor fi acordate autorilor din grupul celor 12 tari europene care participa la prima etapa a acestui proiect: Austria, Croatia, Franta, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia si Suedia. Totodata, cu aceasta ocazie, va fi desemnat un Ambasador European pentru Literatura, cu misiunea de a promova in Europa premiile si pe autorii câstigatori. Un consortiu alcatuit din European Booksellers Federation (EBF), European Writer's Council (EWC) si Federation of European Publishers (FEP) se va ocupa de procesul de selectie a autorilor, ca si de ceremonia de decernare a premiilor. Membrii juriilor nationale sunt scriitori, librari si editori. Pâna la sfârsitul lunii mai, fiecare juriu va selecta câte un autor debutant câstigator.
In onoarea CardinaluluiMartino
Marti, 24 martie 2009, Accademia di Romania in Roma a oferit un concert de muzica de orga in onoarea cardinalului Renato Raffaele Martino. Evenimentul, organizat in colaborare cu Ambasada României pe lânga Sfântul Scaun si Episcopia Ortodoxa Româna a Italiei, a reunit in Biserica Santa Maria in Traspontina din imediata vecinatate a Vaticanului importanti oaspeti din curia papala si un numeros public.In deschiderea concertului, Ambasadorul Marius Lazurca i-a inmânat cardinalului Ordinul „Steaua României" in grad de Mare Cruce, in semn de recunostinta pentru sustinerea comunitatilor religioase românesti din Italia. In mesajul de multumire, Cardinalul Martino, presedintele Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, a declarat: „Aceasta distinctie reprezinta pentru mine incununarea unor unui raport special cu tara dvs., fata de care nutresc o speciala afectiune". „Inca din 1972, anul primei mele vizite in România, am fost surprins de caldura cu care, in acei ani dificili, am fost intâmpinat de intelectualii români, dintre care unii nu au ezitat sa se expuna persecutiei din dorinta de a-l intâlni pe reprezentantul papei". Recitalul exceptional oferit de organistul timisorean Felician Rosca a incântat auditoriul cu lucrari din repertoriul european si, mai cu seama, cu creatii muzicale românesti: piese de muzica transilvaneana din secolele XVI-XVII si lucrarea lui George Enescu Preludio e fuga dans le style ancien (op. 3), toateimpecabil executate.
 
 

A doua strigare de la UniCredit
UniCredit Tiriac Bank si Asociatia Catalist lanseaza cea de-a doua editie a Concursului de debut literar UniCredit. Competitia este deschisa tuturor autorilor ale caror lucrari nu au mai fost publicate, cei interesati putând sa isi inscrie manuscrisele pâna in data de 20 mai. Concursul de debut literar UniCredit cuprinde trei sectiuni: proza scurta, roman si poezie. Lucrarea câstigatoare a fiecarei sectiuni va fi premiata in cadrul unui eveniment organizat la Libraria Carturesti. In plus, cele trei creatii premiate vor fi editate si promovate de catre Editura Humanitas in toamna acestui an, in cadrul Târgului International Gaudeamus – Carte de Invatatura, editia a XVI-a.Membrii juriului sunt personalitati recunoscute in peisajul literar si publicistic românesc – criticii Paul Cernat, Mircea Vasilescu si Liviu Papadima, care au evaluat si selectat cele mai bune manuscrise si in 2008. Informatii suplimentare sunt disponibile pe site-ul www.bibliofagia.ro.
 

 

A luat fiinta Noul Cinematograf al Regizorului Roman

Incepând cu 1 aprilie, in cadrul proiectului "Noul Cinematograf al Regizorului Român - Studioul Horia Bernea" de la Muzeul Taranului Roman (MTR), spectatorii sunt invitati sa vizioneze filme selectate de regizori români si documentare inedite marca Astra Film, dar si sa participe la ateliere si dezbateri. In luna aprilie, sâmbata si duminica, vor rula filme realizate de regizoare române si spaniole. Filmele spaniole sunt puse la dispozitia MTR de catre Institutul Cervantes din Bucuresti, iar scurtmetrajele realizate de tinere regizoare române sunt oferite spre vizionare de UNATC si Hyperion. Printre productiile prezentate se vor numara "Filmele mele nefacute" si "Amelia", de Eva Pervolovici, "Cuibul salbatic" si "Pretul inocentei", de Geanina Grigoras, "Pizza Love", de Ivana Mladenovic, si "Stefan", "Pentru el" si "Intâlnire de gradul III", de Stanca Radu. De asemenea, va fi proiectat filmul spaniol "Lo mejor de mi/ Ce e mai bun in mine", de Roser Aguilar, premiat la Festivalul de la Locarno in 2007. Pretul intreg al unui bilet este de 6 lei, iar elevii, studentii si pensionarii platesc 2 lei.
 

Venetia cu ape de hartie

Miercuri, 25 martie 2009, cel mai prestigios for academic al Venetiei, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, a gazduit lansarea celui mai recent numar din principala publicatie stiintifica a Institutului Român de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia. Prezentându-se sub forma unui impozant volum (605 pagini), Annuario dell’Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia este tiparit, pentru prima oara de la aparitia sa, la Editura Academiei Române. Totodata, publicatia a aparut sub egida unui comitet de onoare permanent, din care au acceptat sa faca parte cunoscute personalitati din România si Italia: Cesare Alzati (Universitatea Catolica din Milano), Mircea Anghelescu (Universitatea din Bucuresti), Dan Berindei, vicepresedintele Academiei Române, Smaranda Bratu Elian (Universitatea din Bucuresti), Ion Bulei (Universitatea din Bucuresti), Doina Condrea Derer (Universitatea din Bucuresti), Dan Haulica, membru corespondent al Academiei Române, prof. arh. Nicolae Lascu (Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"), Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa), Giuseppe Pavanello (Fundatia "Giorgio Cini" din Venetia, Universitatea din Trieste), Ioan-Aurel Pop, membru corespondent al Academiei Române (Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca), Lorenzo Renzi (Universitatea din Padova), Marius Sala, vicepresedintele Academiei Române, Bianca Valota (Universitatea din Milano), Publicatia cuprinde valoase contributii, in varii limbi de circulatie internationala, in domenii precum istorie, literatura, lingvistica, istoria artei, arhitectura, stiintele educatiei.
 

O ora de liniste cu poetul Horia Badescu

Revista literara spaniola Anfora Nova a imbracat in luna martie haine de gala. Sub genericul Universurile pacii, aceasta editie speciala este dedicat celei de a 60-a aniversari a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Structurata pe doua mari capitole - Eseu, Proza si Poezie -, publicatia reuneste semnaturi prestigioase din domeniul vietii politice si literare. Prologul numarului este semnat de primul ministru spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, iar prezentarea de Federico Mayor Zaragoza, presedintele Fundatiei Culturale pentru Pace. Alaturi de articole politice care evoca semnificatia evenimentului aniversat, sumarul include si numeroase contributii ale unor cunoscuti poeti si prozatori din spatiul cultural hispanic. Ii consemnam intre acestia pe Rafael Alberti, Jean Orizet, Fernando Arrabal, Antonio Gamoneda, Luis Alberto de Cuenca, Antonio Garrigues Walker, Alfonso Barrera Valverde, Mariano Roldan, Clara Janes. Printre autorii invitati se numara poetul si eseistul român Horia Badescu. Iata ce scrie acesta in pledoaria sa pentru poezie intr-o lume tulburata de atâtea nelinisti, intitulata O ora de liniste: „Nu uita, domnule Poet, ca este intotdeauna nevoie de rugul tacerii pentru a auzi cuvintele care ard, cuvintele adevarate. Nu uita ca tie ti s-au incredintat cuvintele Omului. Esti pregatit sa-i oferi Omului ora sa de liniste, ora sa de pace?"
 

Un ghem de minciuni, pe DVD si Blu-ray

La cincisprezece ani dupa ce au lucrat prima oara impreuna, Russell Crowe si Leonardo DiCaprio au facut din nou echipa pentru thrillerul lui Ridley Scott Body of lies/ Un ghem de minciuni, lansat de Pro Video pe DVD si Blu-ray pe 27 martie. DiCaprio interpreteaza rolul lui Roger Ferris, omul de teren de la CIA, care-si pune viata in pericol pentru a descoperi cine este creierul din spatele unei serii de explozii mortale care zguduie Vestul. Seful sau, Ed Hoffman, este interpretat de Russell Crowe. Atât DVD-ul, cât si Blu-ray-ul pot fi achizitionate in toata tara, din marile centre comerciale si magazinele de specialitate, la un pret recomandat de 52,9 lei DVD-ul, respectiv 129,9 lei Blu-ray-ul.
 

Stockholm-ul la ora filmului romanesc

In perioada 3-5 aprilie, Institutul Cultural Român din Stockholm organizeaza, la cinematograful Zita din centrul capitalei suedeze, a treia editie a Zilelor Filmului Romanesc. Trei dintre peliculele prezentate sunt semnate de regizoare de origine româna stabilite in strainatate: Irene Lusztig (Reconstruction, SUA, 2001), Therese Shechter (I Was A Teenage Feminist, Canada, SUA, 2005) si Pola Rapaport (Writer of O, SUA/Franta, 2004), ale caror biografii de familie atesta istoria traumatica a emigratiei evreiesti dinspre România in timpul regimului comunist. Sâmbata, 4 aprilie, documentarul lui Florin Iepan Bela Lugosi, Vampirul cazut va fi urmat de o dezbatere pe tema mitului lui Dracula - A Bite of Dracula: The Vampire Like a Red Snowball - intre scriitoarea britanica de origine sârba Vesna Goldsworthy, cercetatorul suedez Mattias Fyhr si criticul de film Adina Bradeanu. Duminica, 5 aprilie, proiectia filmului I Was A Teenage Feminist va continua cu o discutie pe tema feminismului.
 
Patru pentru Pasarela
Patru tineri designeri din România au fost selectati, in urma concursului "Espoir Mode", sa isi prezinte creatiile la Festivalul Pasarela, ce va avea loc pe 28 si 29 mai, la Bucuresti. Pasarela, festivalul de moda organizat de Ambasada Frantei in România si Institutul Francez din Bucuresti, in colaborare cu Institutul Francez de Moda din Paris, este destinat promovarii creatiilor designerilor români la Bucuresti si Paris. Cei patru finalisti sunt: Andra Clitan (Bucuresti), Laura Popoviciu (Oradea), Istvan Cimpan (Cluj) si Anca Ioana Petrea (Braila). In timpul festivalului, va fi anuntat câstigatorul concursului, care isi va putea prezenta creatiile la noul sediu al Institutului Francez al Modei, in cadrul Saptamânii Modei de la Paris, din martie 2010.
 

Primele ziare romanesti implinesc 180 de ani

In anul 1829, la Bucuresti si la Iasi, apareau primele ziare autohtone – Curierul românesc, editat de Ion Heliade-Radulescu, si Albina româneasca, editat de Gheorghe Asachi. Aniversarea este marcata in aceste zile (2-4 aprilie) de peste 100 de participanti la lucrarile Congresului International de Istorie a Presei, care are loc la Universitatea „Petre Andrei" din Iasi, la initiativa Asociatiei Române de Istorie a Presei. La reuniune iau parte, cu statut de invitati speciali, prof. dr. Michael Metzeltin, director al Departamentului de Romanistica de la Universitatea din Viena, membru al Academiei Române si al celei din Austria; prof. dr. Reinhold Stipsits, Universitatea din Viena; prof. dr. Paul Danler, Universitatea din Innsbruck; Cristian Godinac, presedintele Federatiei Sindicatelor Jurnalistilor – Mediasind; Indira Crasnea, presedinta Clubului Român de Presa. Din partea Ministerul Culturii si Cultelor, participa Octavian Stireanu, secretar de stat. Congresul are cinci obiective: 1. omagierea memoriei pionierilor jurnalismului românesc; 2. bilantul proiectului „Istoria presei din România in date"; 3. prezentarea de comunicari stiintifice; 4. adunarea generala a Asociatiei Române de Istorie a Presei; 5. lansarea de carti si reviste de specialitate.
Semne de aer de la Palatele Brancovenesti
Sezonul expozitional 2009 la Palatele Brancovenesti va fi inaugurat duminica, 5 aprilie, orele 16.00, cu expozitia Semn de Aer, a artistei Ileana Dana Marinescu.Expozitia reuneste lucrari de tipul obiectului cu destinatie parietala. Colajele si asamblarile din materiale diverse (metal, sticla, pietre semipretioase) ating un palier decorativ de tip modernist pe alocuri cu trimitere la zona Dada, prin optiunea pentru reciclare, utilizarea materialelor reziduale in compozitii surprinzatoare si ironice, dar si la un soi de mecanicism cu parfum arhaic. Spre deosebire de dadaisti, Ileana Dana Marinescu nu mizeaza pe hazard, ci pe ludicul controlat.
 

Noica a calcat pe pamant spaniol

 

Sase maladii ale spiritului contemporan, prima opera a lui Constantin Noica tradusa in limba spaniola si aparuta la Editura Herder, a fost lansata in capitala Spaniei pe 1 aprilie. Traducerea volumului, realizata de Vasilica Cotofleac, a fost subventionata de Institutul Cultural Roman. Constantin Noica (1909-1987) s-a nascut intr-o familie de aromâni, in satul Vitanesti, judetul Teleorman. A debutat in revista Vlastarul, in 1927, ca elev al liceului bucurestean "Spiru Haret". Dupa terminarea liceului, s-a inscris la Facultatea de Filosofie si Litere din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1931, cu teza de licenta Problema lucrului in sine la Kant. La facultate l-a intâlnit pe profesorul Nae Ionescu, care a adunat in jurul sau si a format o pleiada de membri ai tinerei generatii interbelice a literaturii si gândirii românesti, precum Mircea Eliade, Mircea Vulcanescu, Mihail Sebastian si Emil Cioran. Dupa efectuarea unor studii de specializare in Franta (1938-1939), si-a sustinut in Bucuresti doctoratul in filosofie cu teza Schita pentru istoria lui Cum e cu putinta ceva nou, publicata in 1940. A avut domiciliu fortat la Câmpulung-Muscel (1949-1958) si a fost detinut politic (1958-1964). A lucrat ca cercetator la Centrul de logica al Academiei Române (1965-1975). Ultimii 12 ani din viata i-a petrecut la Paltinis, fiind inmormântat la schitul din apropiere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO