Ziarul de Duminică

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi
24.02.2009, 15:20 43

 
 
De-acum, la Nottara, Teatrul de Magie
 
  
In premiera pentru spatiul cultural românesc si raspunzând asteptarilor unui public fermecat de arta iluzionismului, a fost infiintat Teatrul de Magie, de catre actorul si magicianul Andrei Teasca. Primul proiect al Teatrului de Magie, spectacolul Magic Show, gazduit de Teatrul Nottara, se bucura deja de mare succes, fiecare reprezentatie având un public numeros, care descopera cu incântare si curiozitate trucuri, iluzii si momente de magie ce se impletesc cu muzica, dans si au loc pentru prima data pe viu si atât de aproape de el. Cel mai recent spectacol a avut loc luni, 23 februarie, la Teatrul Nottara, sala Eugen Lovinescu. Urmatoarea reprezentatie este programata pentru inceputul lunii martie.
 
 
 
 
Portraits of the Artists as Young Artists
 
La Galeria Andreiana Mihail din Capitalaeste deschisa expozitiaPortraits of the Artists as Young Artists. Sunt prezenti cu lucrari: Dan Acostioaei, Cristian Alexa, Mircea Cantor, Eduard Constantin, Stefan Constantinescu, Duo van der Mixt, Andrea Faciu, Mihai Iepure Gorski, Istvan Laszlo, Ciprian Muresan, Cristi Pogacean, Cristian Rusu, Mona Vatamanu & Florin Tudor.Expozitia propune o selectie de lucrari video care par sa contureze o generatie.
 
 
 
 
 
La orizont, Centenarul Eugen Ionescu
Centenarul Eugen Ionescu va fi sarbatorit, pe 14 mai, la sediul UNESCO din Paris, printr-un spectacol de teatru dupa o piesa de Matei Visniec si o masa rotunda despre opera si personalitatea dramaturgului, a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO. Potrivit lui Manolescu, Delegatia Permanenta a României pe lânga UNESCO nu a putut prezenta o piesa de Eugen Ionescu la celebrarea centenarului dramaturgului francez de origine româna, deoarece detinatoarea drepturilor de autor pentru opera scriitorului, fiica acestuia, Marie France, a refuzat cedarea drepturilor. Astfel, piesa De la sensation d'élasticité lorsqu'on marche sur des cadavres, de Matei Visniec, va fi pusa in scena de compania Gare au Theatre, fondata de regizorul de teatru contemporan Mustapha Aouar, care semneaza regia spectacolului. Piesa lui Visniec prezinta inchisoarea de la Sighet in 1952, inchisoare unde a fost incarcerata de comunisti o buna parte din elita româneasca interbelica: ministri, profesori universitari, scriitori, jurnalisti. Intr-o seara, unul dintre detinuti povesteste, spre amuzamentul celorlalti, Cântareata cheala, de Eugen Ionesco, pentru ca, a doua zi, directia inchisorii sa inceapa o ancheta pentru a afla cine sunt Ionesco si cântareata cheala si ce se ascunde in spatele limbajului codificat al povestirii.
 
 
 
De Ziua Europeana a Multilingvismului
 
Vineri, 20 februarie, la Ambasada României de la Paris s-a desfasurat dezbaterea pe tema «Multilingvism european si invatamânt superior». Seria interventiilor a fost deschisa  de catre ambasadorul României la Paris, Teodor Baconschi, care a vorbit despre invatamântul superior in politica europeana a multilingvismului, acesta fiind urmat de presedintele Observatorului European al Plurilingvismului, Christian Tremblay, care a conferentiat asupra OEP si Carta Europeana a Plurilingvismului. La lucrari au participat si intervenit in discutii reprezentanti ai Comisiei Europene, ai statelor membre UE si ai organizatiilor internationale, precum si cadre universitare din statele europene, aducând in atentia celor prezenti studii de caz si valorificari personale si institutionale ale multilingvismului.
   
 
 
Premiul Gopo pentru Elisabeta Bostan
Regizoarea si scenarista Elisabeta Bostan va primi pe 2 martie Premiul Gopo pentru intreaga activitate. Realizatoarea celebrelor lungmetraje Veronica, Veronica se intoarce, Mama si Campioana, a serialului TV Fram si a scurtmetrajelor Amintiri din copilarie - Pupaza din tei va fi rasplatita pentru remarcabila contributie adusa la dezvoltarea cinematografului românesc. Aceasta contributie este materializata in 12 lungmetraje, 11 scurtmetraje, un serial TV de succes si 11 filme documentare, pe parcursul a peste 50 de ani pe platourile de filmare, dar si la catedra, in calitate de profesor de regie si, mai apoi, de decan al Facultatii de Film din cadrul UNATC Bucuresti. Elisabeta Bostan este cel mai important autor de film pentru copii din istoria cinematografiei românesti. Cea de-a treia editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie, la Fratelli Studio din Bucuresti. Evenimentul este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.
 
 
 
 
Don't blame the messenger…
Artista plastica Ioana Nemes va participa la Târgul de Arta Volta de la New York, programat in perioada 5-8 martie, si va sustine o prelegere la Galeria Institutului Cultural Român de la New York pe 5 martie.Ioana Nemes va vorbi despre modul in care a folosit diferite mijloace de expresie in creatia sa si despre tema pe care o abordeaza in prezent - obiectele traditionale românesti care si-au pierdut potentialul ritualic si magic. In cadrul Târgului International de Arta Volta, artista va expune o instalatie de pictura si sculptura pe aceasta tema, intitulata Don't blame the messenger of gloom/ Don't blame the messenger of doom. Aproximativ 80 de artisti din toata lumea participa la Volta New York. Printre ei se numara si vedeta muzicii rock Marilyn Manson, care va expune o parte din picturile sale create in ultimii 20 de ani.
 
 
Romani la Casa Poeziei din Paris
 
Sâmbata, 28 februarie, la Casa Poeziei din Paris(La Maison de la Poesie), are loc lansarea revistei Confluences poetiques nr. 3, din care face parte l’Anthologie de la poesie roumaine contemporaine Antologia poeziei române contemporane (140 de pagini), realizata de poetele Magda Cârneci si Linda Maria Baros. Antologia cuprinde douazeci de autori contemporani, de la poetii din generatia 60, pâna la tinerii din generatia 2000. O lectura in limba franceza din poeziile autorilor români va fi sustinuta de traducatorii antologiei, Linda Maria Baros si Andrei Cadar.Mai multe detalii la adresa: http://www.primavarapoetilor.ro/newsletter2009.html.
 
 
De doua ori Lille3000
Un film de Matei Bejenaru si proiectul Dada East, conceput de mai multi artisti români contemporani, vor fi prezentate in cadrul Festivalului International de Arta Lille3000, care va avea loc intre 14 martie si 12 iulie, in mai multe localitati din zona metropolitana Lille. Matei Bejenaru, fondatorul Bienalei Periferic de la Iasi, isi va prezenta proiectul - un documentar despre o echipa de fotbal de adolescenti dintr-un cartier defavorizat din Tourcoing, regiunea Lille - in cadrul expozitiei Double Stereo#2. Aceasta expozitie este realizata de Bejenaru in colaborare cu mai multi artisti francezi, printre care Yves Robuschi si Ivan Polliart, la initiativa Association 2303 din Reims si in colaborare cu Ecole de Tourcoing, Ecole Regionale Superieure d'Expression Plastique de Tourcoing si Institutul Cultural Român din Paris. Double Stereo#2 va fi deschisa in cadrul Lille3000, la Tourcoing, in galeria ERSEP, in perioada 13 martie - 15 aprilie. Din 14 martie pana pe 12 iulie, la Musee des Beaux-Arts din Tourcoing, va fi prezentata expozitia Dada East? Românii de la Cabaret Voltaire. Proiectul prezinta radacinile românesti ale dadismului, fondat in 1916, la Cabaret Voltaire din Zurich, si avându-i ca principali promotori pe artistii de origine româna Tristan Tzara, Marcel Iancu si Arthur Segal.
 
 
 
De la Berlinala la B-EST
Trei pelicule românesti care au participat la editia de anul acesta a Berlinalei - debutul in lungmetraj al lui Radu Jude, Cea mai fericita fata din lume, si scurtmetrajele Bric-Brac, de Gabriel Achim, si Renovare, de Paul Negoescu - vor rula in cadrul Festivalulului B-EST (23-30 martie), ce se va desfasura la Cinema Studio din Bucuresti. Cea mai fericita fata din lume a obtinut Premiul Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai la Festivalul International de Film de la Berlin.
 
 
Galeristi si artisti, Moscova va asteapta
Galerii de arta si artisti din România se pot inscrie, pâna pe 31 martie, la Festivalul International de Arta de la Moscova "Traditii si contemporaneitate", ce va avea loc in perioada 18-22 iunie. Festivalul, aflat la cea de-a treia editie, este organizat de Fundatia Obsteasca pentru Sustinerea Culturii si Dezvoltarii Artei Moderne din Moscova. In cadrul evenimentului vor fi acordate 13 premii in domeniile pictura, grafica, sculptura, fotografie, instalatie si arta aplicata. Cererile de participare trebuie sa trimise Fundatiei sus-amintite pâna la data de 31 martie 2009. Pot aplica atât artisti individuali, cât si muzee, galerii, case de licitatie si case de moda. Detalii suplimentare si formularele de participare la acest festival pot fi gasite pe pagina de internet a festivalului, www.artvera.ru.
 
 
 
La aproape 20 de ani
Un concurs de eseuri si grafica, intitulat "1989, poarta catre Libertate?", a fost lansat recent de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in România (IICCR), in parteneriat cu Ministerul Educatiei, si se adreseaza elevilor din clasele V-XII. IICCR ii provoaca pe elevi sa reflecteze la importanta momentului 1989 in tara noastra: Ce s-a câstigat atunci? S-a pierdut ceva? Care a fost pretul acestei libertati? Cum vedeti libertatea in viata voastra de zi cu zi? Participantii la concurs pot trimite, pâna pe 1 mai, eseuri sau planse grafice (desene, picturi, colaje, afise, grafica pe calculator), create de ei pornind de la momentul 1989 in România. Cele mai bune eseuri si lucrari de grafica din concurs vor fi premiate cu aparate (foto digital, iPod, Flash Pen) si carti (enciclopedii de istorie universala). Valoarea totala a premiilor este de aproximativ 2.000 de euro. De asemenea, eseurile câstigatoare vor fi publicate de IICCR intr-un volum, iar plansele premiate vor fi expuse intr-o miniexpozitie. Regulamentul concursului si fisa de inscriere sunt disponibile pe site-ul IICCR: www.crimelecomunismului.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO