Ziarul de Duminică

Ce îi făcea să râdă pe romani; unde dormeau şi cu cine?

Ce îi făcea să râdă pe romani; unde dormeau şi cu cine?

Ce îi făcea să râdă pe romani; unde dormeau şi cu cine?

Autor: Ziarul de Duminica

20.07.2012, 00:00 94

Roma oamenilor de rând

Faimoasa şi respectata istorică britanică Mary Beard prezintă, începând cu 13 august, pe Viasat History, un captivant serial care sondează adânc societatea romană antică şi însăşi inima Romei antice (foto 1). Lăsând la o parte împăraţii şi bătăliile, Mary foloseşte cele mai recente descoperiri arheologice şi analize istorice pentru a ne dezvălui lumea fizică, dar şi concepţiile romanilor de rând. Cum era viaţa locuitorilor obişnuiţi ai oraşului? Care erau diferenţele dintre săraci şi bogaţi ? Cum se comportau romanii acasă şi în societate? Ce mâncau? Unde dormeau şi cu cine? Ce îi făcea să râdă?

Beard, lector în domeniul Clasicismului la Newnham College, Cambridge, a pătruns în vieţile românilor de rând cu un entuziasm contagios. Ea merge pe Via Appia, urcă până la cele mai înalte locuri ale Colosseumului, navighează până în portul român Ostia şi ne duce în măruntaiele muntelui Testaccio. Face cunoştinţă şi cu nişte personaje extraordinare: Euristachiu, un brutar excentric, care a făcut o avere din vânzarea grâului şi şi-a construit un cavou în formă unui cuptor de pâine gigant; Baricha, Zabda şi Achiba, trei prizonieri de război care au devenit cetăţeni romani; şi Pupius Amicus, vânzătorul de vopsea purpurie care făcea vopseaua imperiala din crustacee importate din Tunisia. Această este Roma oamenilor de rând.

Beard a ţinut să accentueze faptul că, în ciuda violenţelor şi conflictelor politice care aveau loc în oraş, Roma a fost primul oraş cu adevărat multicultural al lumii, unde oameni din Asia, Africa şi Europa locuiau împreună, ca cetăţeni ai aceluiaşi stat, în ciuda unei varietăţi ameţitoare de limbi, religii şi culturi. Încă trăim în umbra Romei Antice - un oraş aflat în inima unui imperiu vast care se întindea din Scoţia până în Afganistan, dominând Vestul timp de 700 de ani.

Vreţi să ştiţi cum sună "Alice în ţara minunilor" în limba chineză?

Anul 2012 este declarat "Anul dialogului intercultural: Uniunea Europeană-China" şi îşi propune să promoveze şi să consolideze înţelegerea reciprocă prin schimburi culturale, să dezvolte o cooperare structurală între poporul chinez şi instituţii culturale ale Uniunii Europene, să stabilescă un dialog pe termen lung despre politicile privind aspecte de interes comun. În acest sens, Teatrul de Animaţie Ţăndărică a încheiat un parteneriat pe 10 ani cu Guangzhou Performnace/Film Co Ltd şi Teatrul Belei şi va participa în cadrul acestui program cultural cu spectacolul "Alice în ţara minunilor" (foto 2), în regia lui Alice Barb, printr-un turneu extrem de important care va avea loc în luna septembrie 2012 în Guangzhou, China. Premiera oficială în limba chineză a spectacolului "Alice în ţara minunilor a avut loc în data de 17 iulie, la orele 18.30, la sala Lahovari din strada Eremia Grigorescu, nr. 24. "Parteneriatul încheiat cu instituţiile culturale din China ne va deschide calea spre o nouă percepţie a teatrului de animaţie românesc în lume, favorizând integrarea produsului cultural autohton în reţelele internaţionale ASSITEJ. Turneul din septembrie reprezintă un experiment teatral unic, o responsabilitate uriaşă şi cred că participarea este esenţială, iar strângerea relaţiilor culturale este un cert câştig reciproc.", a declarat Călin Mocanu, managerul Teatrului Ţăndărică şi preşedinte ASSITEJ România, desemnat anul trecut, în cadrul Târgului Internaţional de Artă de la Guangzhou, cel mai bun manager cultural prezent la eveniment.

Traducerea în limba chineză a fost asigurată de Simona Micloş, iar dublarea vocilor personajelor se datorează unor entuziaşti "voluntari" chinezi: Xue Bin, Wu Xiaoyu, Shi Yuhan, Ma Yuanyuan, Fang Shuang, Yang Zheng, Fang Sen, Jia Zhiha.

"Shakină Jesus"

La Bazis contemporary art space (Fabrica de Pensule, H. Barbusse, 59-61, etaj II, Cluj-Napoca) expune o neobişnuită lucrare video artistul Matthew Collishaw. "Mat" Collishaw (1966, Nottingham, UK) trăieşte la Londra, este unul dintre aşa-numiţii Young British Artists, ca atare a expus mult alături de Damien Hirst, Gary Hume, Douglas Gordon and Sarah Lucas. Este centrat pe fotografie şi video, incluse în expoziţia reformatoare numită "Sensation", de la Royal Academy of Artin 1997. Lucrarea video performată la Cluj, "Shakină Jesus" (foto 3), este centrată pe fragilitatea existenţei omeneşti: Hristos este înfrânt, fără speranţă, e învins de teroarea morţii, de suferinţe fără scăpare; tremură, geme, soarta lui este singurătatea totală. Cea mai importantă provocare pentru artistul britanic este găsirea unui limbaj vizual autentic pentru reconstituirea crucificării. Collishaw expune o imagine emoţionantă a lui Isus, o pictură clasică de altar, care este contrastată de o imagine realistă a cerului. Se formează o conexiune specială între Hristos Cel Suferind şi cerul martor. Lucrarea video a artistului invocă reprezentările maeştrilor clasici din arta creştină apuseană, totodată încearcă o exprimare cât mai autentică a răstignirii: introduce prin video-proiecţie timpul şi convulsiile corpului ca un aspect vital al acestei scene simbolice. (Renato Bianchini)

Aniversare Comics

Revista COMICS a ajuns deja la numărul 10, publicând până acum peste 50 de autori români de banda desenata. Acest număr aniversar (foto 4) a fost lansat oficial la prima ediţie a Bucureşti ComicsFest şi cuprinde lucrările a 15 desenatori, care sunt: Andrei Moldovan, Alin Ivan, Carmen Nistor, Cristian Stanciu, Flavius Patrascu, Ileana Surducan, Ionut Popescu, Mihai Ionescu, Nicolae Negura, Octav Ungureanu, Paun Florin, Popa Daniel, Raluca Z., Valentin Sava, Vlad Forsea. Revista poate fi citita integral şi gratuit pe www.revistacomics.ro şi poate fi embeduită pe orice site sau blog folosind codul de embed http://issuu.com/smokingcoolcat/docs/revistacomicsnr10. Varianta tiparită a revistei, cât şi multe alte albume şi romane grafice româneşti, pot fi comandate de pe adresa http://www.revistacomics.ro/librarie.html.

Toţi muncitorii merg în rai

Regizoarea Ioana Păun a debutat pe scena prestigiosului Theatre Royal Stratford East cu un spectacol-experiment unic: "Muncitor. All Workers Go to Heaven".

Un proiect al ICR Londra, parte din programul evenimentelor româneşti la Olimpiada Culturală, piesa "Muncitor. All Workers Go to Heaven" (foto 5, secvenţă din spectacol), concepută şi regizată de Ioana Păun, a avut reprezentaţii pe 7, 8, 9, 10 şi iulie. Ioana Păun a debutat astfel pe scena Theatre Royal Stratford East, unul dintre cele mai prestigioase teatre britanice, amplasat în East End, zonă cunoscută în Londra pentru fervoarea sa artistică şi este situat chiar în apropierea Stadionului Olimpic. În "Muncitor. All Workers Go to Heaven" regizoarea Ioana Păun pune sub reflector cele mai fierbinţi probleme socio-politice ale momentului cu miza de a reimagina ordinea socială. Spectacolul are o abordare unică. Câţiva oameni din public sunt selectaţi şi devin actori într-un experiment comportamental interactiv: aceştia muncesc într-o fabrică imaginată de regizoare şi amplasată chiar pe scena Theatre Royal Stratford East. Dacă cei din fabrică nu pot vedea publicul - pereţii sunt construiţi ca nişte oglinzi -, publicul îi poate vedea şi auzi, studiindu-le comportamentul. Spectacolul apelează şi la cifre statistice care vorbesc despre exploatare în diferite ţări, examinând critic statutul egalităţii şi al justiţiei sociale. Ioana Păun este artist performativ, absolventă a Masterului de Performance Art la Goldsmiths College, University of London şi a facultăţii de regie de teatru la UNATC Bucureşti.

Primul erou spaţial

Inspirat din romanul Prinţesa marţiană scris de Edgar Rice Burroughs, John Carter de pe Marte este o aventură antrenantă, distribuită de către Pro Video în format BLU-RAY 3D, BLU-RAY şi DVD (foto 6), în toate magazinele de specialitate, începând cu 11 iulie.

Fascinat de călătoria eroului, regizorul Andrew Stanton povesteşte ce l-a determinat să realizele filmul: "Am descoperit cărţile la vârsta perfectă. Aveam 10 ani şi m-am îndragostit imediat de ideea unui pământean ajuns pe Marte, printre creaturi ciudate. E un străin într-un loc străin. Acesta este un concept romantic pentru un film de aventură şi SF."Fost militar de renume, tânărul John Carter (Taylor Kitsch) este teleportat în mod inexplicabil pe Marte, unde un război de proporţii epice între locuitori îl transformă în principalul apărător al frumoasei prinţese Dejah Thoric (Lynn Collins). Cu o întreagă planetă pe cale de dispariţie, Carter îşi redescoperă umanitatea şi îşi foloseşte puterile recent dobândite, încercând să pună capăt revoltelor. Considerat de mulţi drept primul erou spaţial, John Carter a devenit de-a lungul anilor sursă de inspiraţie pentru super-eroi de neegalat ca Superman şi filme extrem de populare precum Star Wars sau Avatar.

Despre cum a apărut ideea filmului, dar şi alte detalii din spatele camerelor de filmat le puteţi afla urmărind elementele bonus exclusive de pe BLU-RAY 3D, BLU-RAY şi DVD: 100 de ani de existenţă a lui John Carter, Comentariu audio, Galerie cu gafe, scene tăiate la montajşi multe altele.

Un pianist român pe scena de laSt Martin in the Fields

Pianistul Sergiu Tuhuţiu (foto 7) a concertat, în data de 13 iulie, pe una dintre cele mai cunoscute scene britanice, St Martin in the Fields din Trafalgar Square, în inima Londre. El a interpretatpartituri de Beethoven şi Chopin în cadrul renumitei serii de concerte de prânz organizate la St Martin in the Fields din Trafalgar Square. Sergiu Tuhuţiu este al patrulea pianist român în acest an care susţine un recital pe această prestigioasă scenă, în urma unui parteneriat dintre ICR Londra şi St Martin in the Fields. Născut în 1983 în România, Sergiu Tuhuţiu a început să studieze pianul la vârsta de şapte ani. A urmat cursurile Univeristăţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar în anul 2002 a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Muzică Francofonă din Baia Mare. A debutat cu Concertul nr.3 de Beethoven. În anul 2003 a participat, alături de violonistul Vlad Stănculeasa la Duo Sonata Masterclass din Lausanne (Elveţia), unde a studiat sub îndrumarea lui Bruno Canino şi a lui Pierre Amoyal. Sergiu Tuhuţiu este, de asemenea, iniţiatorul renumitului proiect "Piano Colours", desfăşurat la Godot Theatre din Bucureşti, o serie de concerte cu invitaţi care îmbină repertoriul muzicii preclasice şi moderne cu jazz-ul sau folclorul. Din luna iulie a anului 2011, Sergiu Tuhuţiu a devenit bursier al London Masterclasses şi studiază cu pianista Norma Fisher.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO