Ziarul de Duminică

Câştigătorii Premiilor Operelor Naţionale/ de Dorina Călin

Câştigătorii Premiilor Operelor Naţionale/ de Dorina...

Autor: Dorina Călin

27.06.2014, 00:02 57

Andrei Şerban, Gigi Căciuleanu şi Beatrice Rancea se numără printre câştigătorii celei de-a doua ediţii a Galei Premiilor Operelor Naţionale, un eveniment care a avut loc duminică seară, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

La Gala Premiilor Operelor Naţionale, cea mai bună solistă a fost aleasă Narcisa Brumar (Opera Naţională Română Timişoara), iar premiul pentru cel mai bun solist i-a revenit lui Marius Budoiu (Opera Naţională Română Cluj-Napoca). Premiul pentru cel mai bun debut feminin i-a revenit Lăcrămioarei Maria Hrubaru Roată (Opera Naţională Română Iaşi), iar premiul pentru cel mai bun debut masculin – lui Florin Guzgă (Opera Naţională Română Iaşi). Cea mai bună  solistă de balet a fost aleasă Andreea Jura (Opera Naţională Română Cluj-Napoca), iar cel mai bun solist de balet, Dan Haja (Opera Naţională Română Cluj-Napoca).

Premiul pentru cel mai bun spectacol de operetă –  „Silvia”, de Emmerich Kalman, de la Opera Naţională Română Timişoara, în regia lui Gyorgy Korcsmaros, iar evenimentul liric al anului a fost ales „Trilogia Verdi”, de la Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Premiul pentru cel mai bun dirijor i-a revenit lui Gabriel Bebeşelea (Opera Naţională Română Iaşi), iar premiul pentru cel mai bun regizor i-a fost acordat lui Beatrice Rancea, pentru „La Traviata”, de la Opera Naţională Română Iaşi.

Premiul pentru concepţia costumelor a mers către Doina Levintza, pentru spectacolul „La Traviata”, de la Opera Naţională Română Iaşi, iar premiul pentru concepţia decorurilor i-a revenit lui Helmut Stürmer, pentru spectacolul „La Bohème”, de la Opera Naţională Română Iaşi.

Totodată, cel mai bun spectacol a fost ales „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, de la Opera Naţională Română Iaşi, în regia lui Beatrice Rancea.

Au fost acordate şi premii speciale la gala care a avut loc duminică, acestea revenindu-le lui Vasile Moldoveanu şi Petre Sbârcea.

De asemenea, la Gala Premiilor Operelor Naţionale au fost acordate şi premii de excelenţă. Acestea au revenit următorilor artişti: Fülop Martin (bariton), Kulcsar Szabolcs (dirijor de cor), Felicia Ţonea (pianistă), Viorica Cortez (mezzosoprană) şi Gigi Căciuleanu (coregraf).

Premii pentru întreaga activitate le-au fost acordate următorilor artişti: Gheorghe Victor Dumănescu (dirijor), Julia Kirkosa (soprană), Rodica Murgu (prim balerină), Hristofenia Cazacu (scenograf). Marele premiu al galei i-a revenit regizorului Andrei Şerban.

Gala Premiilor Operelor Naţionale este iniţiată de Opera Naţională Română Iaşi, este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, cu sprijinul Ministerului Culturii, şi face parte din Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE), ediţia a II-a, care se desfăşoară în perioada 20-29 iunie şi se doreşte a fi o sărbătoare a culturii şi a educaţiei, în contextul în care se doreşte ca Iaşiul să devină Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO