Ziarul de Duminică

Casa cu artificii

11.02.2006, 21:14 11

Prin forta lucrurilor si a imprejurarilor hai sa le zic istorice, pasii mi se impleticesc foarte des catre ceea ce era odata cel mai mare combinat poligrafic din tara, daca nu cumva chiar din sud-estul Europei, numit pe vremuri Casa Scanteii si rebotezat fara noima, intr-o clipa de entuziasm, Casa Presei Libere.

Chestia cu libertatea, mai ales in momentul botezului, era extrem de discutabila. Cat despre cata presa incapea in cladire, parerile sunt impartite.

O legenda care, ca orice legenda, a facut cariera leaga aparitia acestei cladiri sumbre si nearatoase de intrarea pe tancuri a fortelor Armatei Rosii care, chipurile, ar fi adus, numai ele, comunismul in tara. O alta legenda, daca nu cumva chiar aceeasi, consacra introducerea si instaurarea comunismului de Ana Pauker, si Vasile (Lazslo) Luca, eventual (adauga rauvoitorii, cu tinta directa in actualitate) de Valter Roman. Cu alte cuvinte, de neromani. Si tot lor le atribuie si Casa Scanteii. Adica dreptcredinciosii Ghita Dej, Chivu Stoica, Alexandru Draghici si, cu permisiunea dumneavoastra, ultimul de pe lista, Nicolae Ceausescu erau ucenici liberali ori crestin-democrati cuminti si au venit aia rai cu tancuri cu tot sa-i invete la prostii. A se lasa, Mitica, vorba lui nenea Iancu!

Pentru a reveni la subiect, sa notam negru pe alb ca nici o Ana, nici un Lazslo si nici un Valter nu au oprit tancul pe dreapta sa toarne peste noapte, la capatul soselei, Casa Scanteii. Mai mult, constructia a inceput in 1952, cand "grupul deviationist de dreapta" Pauker-Luca a fost inlaturat de la putere. De terminat, lucrarea s-a terminat in 1957, la mai putin de un an dupa "contrarevolutia ungara". (Daca mai e nevoie, sa le aducem aminte celor cu memoria scurta ca Imre Nagy, unul dintre liderii acestei miscari, a fost detinut si interogat la Snagov timp de aproape doi ani de zile, sub acelasi regim Dej, dupa care a fost predat Budapestei, spre executare.)

Ma rog, cert este ca nu "grupul de la Moscova" a girat ridicarea monstruosului edificiu, ci exact "gruparea interna", "nationala", cunoscuta pe vremurile antebelice sub formularea ceva mai romantica de "comunisti din puscarii". Si unii, si altii dispuneau inainte de razboi de sume uriase, nu numai de provenienta sovietica, ci si autohtona. Existau bancheri, unii foarte cunoscuti, care subventionau, pentru orice eventualitate, cele cateva sute de comunisti din Romania si din afara granitelor ei. Unul dintre marii contribuabili se chema Jacques Berman, avea bani multi si era de meserie inginer. A facut, la un moment dat, parte din colectivul de proiectare si constructie a combinatului, sub conducerea arhitectului-sef Horia Maitec. Cum l-a recompensat regimul pe Berman, cel care in 1943 varsase in contul partidului 7 milioane de lei, iar in 1944, pana in 23 august, alte 3 milioane si jumatate (lei convertibili, era inainte de stabilizare) nu e greu de ghicit. L-a bagat la parnaie! Asociat cu lotul Patrascanu, inginerul Berman a avut un singur avantaj in cei 8 ani petrecuti in puscarie: i s-au recunoscut meritele de constructor si de contribuabil si, ca urmare, n-a platit chirie!

La inceput, Casa Scanteii era chiar ceea ce ii spunea numele. Adica, scotea ziarul partidului si prea putine alte gazete isi gaseau locul prin preajma. Mai era pe acolo si "presa agera", cum ii spuneau glumetii Agerpres-ului si, evident, cenzura, care a purtat diverse titulaturi, incepand cu Directia Presei si terminand cu o sectie aproape nevazuta a Consiliului Culturii. Cladirea nu era nici pe departe conglomeratul de jurnale si edituri care a devenit ulterior, sub indrumarea mult pretioasa a lui Ceausescu. Si pentru ca tot veni vorba, cred ca se insista cam prea mult asupra asa-zisului "respiro" din timpul "ucenicului vrajitor". Ca sa nu mai vorbim despre imensa minciuna privind "destalinizarea" ceausista, care, ce-i drept, a inceput sa fie demontata de analisti foarte seriosi. Oricum, simbolul cuvantului adresat maselor, cetatea "inginerilor sufletului", cum ii alinta I.V. Stalin pe scriitori si gazetari, arata acum si mai urat decat acum o jumatate de veac, cand era inaugurata. Mai mult, se clatina. Se clatina serios. Pentru mai multe detalii pe tema aceasta, v-as ruga sa ma pasuiti pana la viitoarea intalnire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO