Ziarul de Duminică

Cărţi de citit, cărţi de oferit, recomandate de Dan C. Mihăilescu, critic literar

Cărţi de citit, cărţi de oferit, recomandate de Dan...

Autor: Dan C. Mihailescu

20.12.2013, 11:33 1236
 
 

-          Ioana Pârvulescu, În intimitatea secolului 19, editura Humanitas. Cea mai empatică familiarizare cu lumea românească din epoca „Junimii”, cu frumuseţi dulci, amărui, parşive, duioase ori picante.

 

-          Apropo de junimism, de onoare în politică şi de ce va să zică ţinută cu adevărat regală : noua ispravă a lui Sorin Cristescu, Regele Carol I în rapoartele diplomatice austro-ungare 1877-1914, editura Paideia.

 

-          Ce a fost. Cum a fost, mărturisirile (şi evocările) pe care PaulCornea i le face lui Daniel Cristea-Enache, la editura Polirom, dintr-o istorie care ne-a umilit pe toţi, de la stânga la dreapta şi de sus în jos.

 

 

-          Incitanta Istorie literară a vinului în România, de Răzvan Voncu, mergând de la Burebista la Brâncoveanu, Ştefan cel Mare, Cantemir, Neagoe Basarab către Bolintineanu, Eminescu, Caragiale, Creangă şi Slavici, până la Sadoveanu, Blaga, Bacovia, Fănuş Neagu şi Mircea Nedelciu, inclusiv Nichita Stănescu de dinainte de vodcă.

 

-          Dacă pentru mulţi dintre cititorii născuţi după 1950, ca mine, Jurnalul de la Păltiniş, de Gabriel Liiceanu, a oferit cea mai eliberatoare „fugă în sus” dintre zidurile dictaturii, cred că şi pentru nepoţii lor respiraţia acestei cărţi poate fi acum (reeditată omagial la Humanitas după trei decenii) o şansă de mirifică supraveţuire. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO