Ziarul de Duminică

CARTEA DE STIINTA / Semnatura lui Dumnezeu

CARTEA DE STIINTA / Semnatura lui Dumnezeu
23.06.2009, 15:11 42

Simon Singh

Big Bang
Originea Universului
Editura Humanitas
 
„In 1992 – scrie editorul, in prezentarea volumului –, satelitul COBE a trimis spre Pamant date legate de radiatia cosmica de fond, iar acestea au fost transformate in imagini ce au facut repede inconjurul lumii. Era cea mai veche marturie privind universul nostru, «semnatura lui Dumnezeu», care scotea in evidenta infime variatii ale densitatii materiei din universul timpuriu – germenii galaxiilor si stelelor, in ultima instanta semintele din care am aparut si noi. Aceasta descoperire, considerata una dintre cele mai mari din toate timpurile, venea sa certifice valabilitatea modelului big bang: universul nu e etern si imuabil, ci s-a nascut dintr-o explozie si se afla in expansiune. In Big Bang, Simon Singh scrie istoria ideilor si modelelor pe care ni le-am faurit despre univers, de la desprinderea stiintei de religie si mit pana in prezentul cercetarilor prin sateliti. Copernic, Galilei, Einstein, Hubble, Gamow sau Hoyle sunt personajele unei povesti pasionante la care participam si cu mintea, si cu sufletul. Insa, dincolo de povestire, admirabil construita, in cartea lui Singh gasim analiza fina a insasi conditiei cunoasterii stiintifice." Traducere din engleza de Vlad Zografi.
 
Robert K. Cooper
Nu-ti sta in cale
5 chei pentru a depasi asteptarile tuturor
Editura Curtea Veche
 
Aparuta la momentul oportun pentru a va sprjini sa faceti fata cererilor din ce in ce mai mari ale acestei lumi dominate de schimbari rapide, cartea lui Robert Cooper va ajuta sa intelegeti ce se petrece in propriul creier. Are la baza doua decenii de cercetari si prezinta cinci strategii pentru a face alegeri. Charles Garfield, profesor de psihologie la San Francisco, aprecia ca aceasta carte „este un program puternic, indispensabil oricui aspira la performante de varf, fie in leadership, fie in viata de zi cu zi." Traducere din limba engleza de Teodor Fleseru.
 
Basarab Nicolescu (editor)
Moartea astazi
Editura Curtea Veche
 
O antologie de texte din 24 de autori, romani si straini, care abordeaza din unghiurile cele mai diverse problema mortii. Volumului ii lipseste atat un studiu introductiv sau orice alt text din partea editorului sau editurii care sa explice si ratiunea reunirii unor texte atat de diverse, cat, mai ales, o motivatie a antologiei. Traducere din limba franceza de Mirabela Fatu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO