Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Povestea politista a cuvintelor

CARTEA DE LITERATURA/ Povestea politista a cuvintelor
13.01.2010, 15:06 60
George Arion
Cameleonul
Crime Scene Publishing
Publicat aproape in intregime in foileton in "Ziarul deDuminica", apoi de Editura Fundatiei Pro, romanul politist"Cameleonul" apare in editia a doua. Editorii au mentinut postfatape care am scris-o la prima editie si in care povesteam cum l-amconvins pe autor sa scrie un foileton politist si cum, in ziua incare aparea primul text, inconjura lumea stirea despre cosmarulpetrecut la o cresa din Wasserbilig, o asezare marunta dinLuxemburg. Un dezechilibrat mintal, inarmat cu o grenada, un pistolsi un cutit, intrase cu forta intr-o cresa din oras si retinuse 30de copii si trei educatoare. Cerea pentru eliberarea lor un milionsi jumatate de dolari si un avion cu care sa plece in Libia. Dupa30 de ore, politia a gasit o metoda de a pune capat crizei."Cameleonul" anticipase totul. Cititi-l!
Marius Sala
Cuvintele - mesageri ai istoriei
Editura Meronia
"Am scris aceasta carte pentru publicul larg, care s-a doveditsi in ultimul timp foarte interesat de istoria cuvintelor, ingeneral, si, mai ales, de istoria cuvintelor romanesti." Dupa oseama de precizari preliminare (cuvinte care la origine sunt numede persoana, respectiv nume de locuri, fara sa faca distinctieintre diversele tipuri de personaje sau de locuri), autorul seopreste in detaliu asupra influentelor asupra limbii romane de-alungul istoriei, apoi, intr-un capitol aparte, trateaza subiectultoponomie si istorie. Volumul mai contine un substantial indice decuvinte.
Radu Paraschivescu
Dintre sute de clisee
Aschii dintre-o limba tare
Editura Humanitas
O carte numai aparent usurica, in fapt foarte grava, in careautorul aduna cateva zeci de clisee si le supune tratamentului sauironic, volumul devenind un fel de minidictionar de locuri comunecomentate. Radu Paraschivescu - "infuriat de tortionarii limbiiromane, exasperat de gangaveala lor interminabila" - constata ca"aplecarea spre clisee s-a radicalizat, cu precadere in scris.Cliseele sunt ritualurile goale ale cuvintelor", iar scrisul einsotit de "un amor statornic pentru formulele care si-au pierdutcontinutul prin folosire abuziva." Prin urmare, cartea este"rezultatul unei exasperari care nu mai poate fi tinuta subcontrol".
Gheorghe Craciun
Pactul somatografic
Editura Paralela 45
Editie ingrijita si prefata de Ion Bogdan Lefter. Voluminedit. Seria "Pactului somatologic" a fost inaugurata in 2002,prin cateva eseuri publicate in "Observator Cultural", in ideearedeschiderii unui front de relectura a prozei romanesti recente.Pana in februarie 2003 au aparut 12 texte, apoi prozatorul aabandonat proiectul. "Ideea mea, spune Gheorghe Craciun, e aceea camotivatiile scrisului sunt in majoritatea cazurilor de naturacorporala. In raportul dintre eul scriitural si text, corpul poateparea un lest, un surplus, un atavism inutil. Pactul somatograficla care ma gandesc aici salveaza corpul de la sacrificiu si daastfel corporalitate lumii scrise." Craciun ii analizeaza pe MirceaHoria Simionescu, Simona Popescu, Stefan Agopian, Mircea Nedelciu,Tudor Topa, Gheorghe Iova, Livius Ciocarlie, Daniel Vighi, GabrielaAdamesteanu.
Ioana Dragan
Mafalda
Editura Allfa
Adina, o "clarvazatoare" aproape perfecta, o Mafalda a zilelornoastre, este personajul principal al nuvelei. Actiunea se petrecein perioada postdecembrista romaneasca. Ioana Dragan, scriitor sijurnalist, nascuta in 1969 la Bucuresti, doctor in Filologie din2001, a debutat in 1997. "Dupa un deceniu si mai bine, scrie DanielCristea-Enache pe coperta cartii, nu trebuie sa fiu Mafalda pentrua sesiza un fapt: Ioana Dragan, revenita prin aceasta carte inactualitatea literara, se afla in cea mai buna formaprozastica."
Anne Holt
Eroare judiciara
Editura Trei

Actiunea se petrece in Norvegia, unde se afla in libertateun ucigas in serie, care sechestreaza copii si ii omoara intr-unmod ce nu poate fi detectat de politie, apoi le trimite corpul peadresa mamelor, insotit de acest bilet infiorator: «Ai primit ceeace ai meritat».Ancheta disparitiei a doi copii iieste incredintata inspectorului principal Ingvar Stubø. Pentru a dade urma criminalului, acesta apeleaza la Inger Johanne Vik, oex-profiler a FBI-ului. Investigatiile ii vor conduce la AkselSeier, condamnat cu patruzeci de ani in urma si exilat in StateleUnite. Dar sa fie el oare adevaratul criminal? Apare banuiala cas-a comis o eroare judiciara... ca o autoritate publica a primitbani pentru a influenta rezultatul unui proces derulat cu ani inurma. Este primul roman dintr-o serie, ecranizat de Yellow BirdProductions AB. Autoarea, Anne Holt, fost ministrual justitiei in Norvegia, este procuror, avocat, publicist lateleviziune si autor al unor serii de romane politiste ce aucunoscut un succes imens in tarile scandinave.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO