CARTEA DE LITERATURA/ Povestea politista a cuvintelor

Autor: Stelian Turlea 13.01.2010
George Arion
Cameleonul
Crime Scene Publishing
Publicat aproape in intregime in foileton in "Ziarul de Duminica", apoi de Editura Fundatiei Pro, romanul politist "Cameleonul" apare in editia a doua. Editorii au mentinut postfata pe care am scris-o la prima editie si in care povesteam cum l-am convins pe autor sa scrie un foileton politist si cum, in ziua in care aparea primul text, inconjura lumea stirea despre cosmarul petrecut la o cresa din Wasserbilig, o asezare marunta din Luxemburg. Un dezechilibrat mintal, inarmat cu o grenada, un pistol si un cutit, intrase cu forta intr-o cresa din oras si retinuse 30 de copii si trei educatoare. Cerea pentru eliberarea lor un milion si jumatate de dolari si un avion cu care sa plece in Libia. Dupa 30 de ore, politia a gasit o metoda de a pune capat crizei. "Cameleonul" anticipase totul. Cititi-l!
Marius Sala
Cuvintele - mesageri ai istoriei
Editura Meronia
"Am scris aceasta carte pentru publicul larg, care s-a dovedit si in ultimul timp foarte interesat de istoria cuvintelor, in general, si, mai ales, de istoria cuvintelor romanesti." Dupa o seama de precizari preliminare (cuvinte care la origine sunt nume de persoana, respectiv nume de locuri, fara sa faca distinctie intre diversele tipuri de personaje sau de locuri), autorul se opreste in detaliu asupra influentelor asupra limbii romane de-a lungul istoriei, apoi, intr-un capitol aparte, trateaza subiectul toponomie si istorie. Volumul mai contine un substantial indice de cuvinte.
Radu Paraschivescu
Dintre sute de clisee
Aschii dintre-o limba tare
Editura Humanitas
O carte numai aparent usurica, in fapt foarte grava, in care autorul aduna cateva zeci de clisee si le supune tratamentului sau ironic, volumul devenind un fel de minidictionar de locuri comune comentate. Radu Paraschivescu - "infuriat de tortionarii limbii romane, exasperat de gangaveala lor interminabila" - constata ca "aplecarea spre clisee s-a radicalizat, cu precadere in scris. Cliseele sunt ritualurile goale ale cuvintelor", iar scrisul e insotit de "un amor statornic pentru formulele care si-au pierdut continutul prin folosire abuziva." Prin urmare, cartea este "rezultatul unei exasperari care nu mai poate fi tinuta sub control".
Gheorghe Craciun
Pactul somatografic
Editura Paralela 45
Editie ingrijita si prefata de Ion Bogdan Lefter. Volum inedit. Seria "Pactului somatologic" a fost inaugurata in 2002, prin cateva eseuri publicate in "Observator Cultural", in ideea redeschiderii unui front de relectura a prozei romanesti recente. Pana in februarie 2003 au aparut 12 texte, apoi prozatorul a abandonat proiectul. "Ideea mea, spune Gheorghe Craciun, e aceea ca motivatiile scrisului sunt in majoritatea cazurilor de natura corporala. In raportul dintre eul scriitural si text, corpul poate parea un lest, un surplus, un atavism inutil. Pactul somatografic la care ma gandesc aici salveaza corpul de la sacrificiu si da astfel corporalitate lumii scrise." Craciun ii analizeaza pe Mircea Horia Simionescu, Simona Popescu, Stefan Agopian, Mircea Nedelciu, Tudor Topa, Gheorghe Iova, Livius Ciocarlie, Daniel Vighi, Gabriela Adamesteanu.
Ioana Dragan
Mafalda
Editura Allfa
Adina, o "clarvazatoare" aproape perfecta, o Mafalda a zilelor noastre, este personajul principal al nuvelei. Actiunea se petrece in perioada postdecembrista romaneasca. Ioana Dragan, scriitor si jurnalist, nascuta in 1969 la Bucuresti, doctor in Filologie din 2001, a debutat in 1997. "Dupa un deceniu si mai bine, scrie Daniel Cristea-Enache pe coperta cartii, nu trebuie sa fiu Mafalda pentru a sesiza un fapt: Ioana Dragan, revenita prin aceasta carte in actualitatea literara, se afla in cea mai buna forma prozastica."
Anne Holt
Eroare judiciara
Editura Trei

Actiunea se petrece in Norvegia, unde se afla in libertate un ucigas in serie, care sechestreaza copii si ii omoara intr-un mod ce nu poate fi detectat de politie, apoi le trimite corpul pe adresa mamelor, insotit de acest bilet infiorator: «Ai primit ceea ce ai meritat». Ancheta disparitiei a doi copii ii este incredintata inspectorului principal Ingvar Stubø. Pentru a da de urma criminalului, acesta apeleaza la Inger Johanne Vik, o ex-profiler a FBI-ului. Investigatiile ii vor conduce la Aksel Seier, condamnat cu patruzeci de ani in urma si exilat in Statele Unite. Dar sa fie el oare adevaratul criminal? Apare banuiala ca s-a comis o eroare judiciara... ca o autoritate publica a primit bani pentru a influenta rezultatul unui proces derulat cu ani in urma. Este primul roman dintr-o serie, ecranizat de Yellow Bird Productions AB. Autoarea, Anne Holt, fost ministru al justitiei in Norvegia, este procuror, avocat, publicist la televiziune si autor al unor serii de romane politiste ce au cunoscut un succes imens in tarile scandinave.