Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Cartea celor o mie de carti proaste

CARTEA DE LITERATURA / Cartea celor o mie de carti proaste
18.06.2009, 14:35 172

 
Alex Stefanescu
Cum te poti rata ca scriitor
Cateva metode sigure si 250 de carti proaste
Editura Humanitas
 
„In ultimii ani am citit mai mult de o mie de carti proaste. Despre patru-cinci sute dintre ele am scris in diverse reviste si am vorbit la radio. Doua sute cincizeci din scurtele mele comentarii critice sunt reproduse in cartea de fata." Textele, asezate in ordine alfabetica, dupa numele autorilor luati in discutie, au aparut initiat, in perioada 2001-2008, in „Ziarul de duminica", in rubricile „Fiasco" si „Pe alaturi", in „Romania literara", la rubrica „Tichia de margaritar" si au fost citite la Revista literara radio, difuzata de Radio Romania Cultural. Aproximativ o suta dintre ele provin din volumul „Ceva care seamana cu literatura" care a obtinut Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti in 2004.
 
Ioan Lacusta
Replace all
(Colcaiala)
Editura Polirom
 
Ultimul roman al autorului, scris cu putin inaintea mortii. E comparat, in postfata, de Bogdan Alexandru Stanescu, cu Maestrul si Margareta al lui Bulgakov, dar din pacate aprecierea nu se sustine. Cartea e un roman satiric, care zugraveste o Romanie demonizata de fostii securisti, dar, dupa un inceput remarcabil, totul se fasaie intr-un jargon de mahala, cu o colcaiala de diavoli mari si mici (hoti, prostituate, lesbiene, corupti etc.) fara impact deosebit. Aproape o sarja nefericita.
 
Wilbur Smith
Puterea sabiei
Editura RAO
 
Al cincilea volum din seria „Saga Familiei Courteney", cartea e destinata pasionatilor de romane-fluviu, care urmaresc aventurile a generatii intregi de personaje de-a lungul deceniilor si secolelor. Seria de 12 volume care alcatuieste „Saga Familei Courtney" urmareste aventurile, fericite sau mai putin fericite, ale acestei familii ambitioase si puternice, de la inceputul secolului al XVIII-lea pana spre sfarsitul secolului XX. Wilbur Smith s-a nascut in Africa Centrala, in 1933, a devenit scriitor profesionist in 1964, dupa succesul inregistrat la publicarea romanului „Festinul leilor",si de atunci a scris treizeci de romane, toate avand o documentare meticuloasa din numeroasele sale expeditii in toate lumea. Traducere din limba engleza de Raluca Matis.
 
Pedro Juan Gutierez
Animal tropical
Editura Trei
 
Pedro Juan, personajul din romanul „Trilogie murdara la Havana", revine. Acum, in varsta de 50 de ani, incearca sa scrie un roman, dar nu are curajul sa-l inceapa. In viata lui apar doua femei complet diferite. Una este Agneta, o suedeza de patruzeci de ani; cealalta este Gloria, o haimana din Havana, vecina cu eroul, o mulatra de treizeci de ani. Romanul a fost premiat in Spania. Pedro Juan Gutierez e considerat un fel de replica de tip cubanez a Marchizului de Sade, a lui Henry Miller, Nabokov sau Bukowski, prin urmare nu e de mirare ca romanul de fata a fost inclus in colectia "Eroscop". Traducere din limba spaniola si note de Ana Maria Tamas.
 
 
Steve Hodel
Enigma Daliei Negre
Editura Noaptea Alba
 
„Dalia neagra" este un roman celebru al lui James Elroy, inspirat de un caz real (o crima oribila petrecuta la Los Angeles, in 1947), publicat in 1987 si dupa care s-a facut si un film de succes. Iata ca la cativa ani apare o continuare a cazului, o explicatie. Steve Hodel a lucrat aproape douazeci si patru de ani la Departamentul de Politie din Los Angeles, ca detectiv-coorodnator in domeniul omuciderilor. Cu aceasta carte el rezolva o crima. „Cea mai obsedanta si mai misterioasa crima a Districtului Los Angeles din secolul XX a fost in sfarsit solutionata in secolul XXI", spune avocatul public Stephen K.Ray. Cuvant inainte de James Elroy. Traducere de Lorena Lupu.
 
Petru Cretia
Ahile sau despre forma absoluta a prieteniei
Ariel sau despre forma pura a libertatii
Editura Humanitas
 
Cu o prefata de Gabriel Liiceanu care scrie: „E foarte greu sa fii in aceeasi masura stiutor si scriitor. E foarte greu, cand ai ajuns sa te afunzi in jungla unui domeniu, sa mai poti iesi din ea si sa poti vorbi convenabil despre lucrurile pe care le-ai intalnit. Rareori am vazut minti care, dupa ce s-au supus celor mai teribile cazne filologice, au mai putut, ingreunate de uriasa colectie de date, sa-si ia zborul si sa-si pastreze stralucirea expresiei. Ca mare elenist ce era, Petru Cretia a patruns si a locuit lunga vreme in catacombele unui timp mort si a unei limbi moarte. Cati filologi mai ies vii din aceasta lume a umbrelor. Si cati, mai ales, le pot invia pentru noi?"


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO