Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Scoli mai goale si mai rare, cimitire mai pline si mai dese

CARTEA DE ISTORIE/ Scoli mai goale si mai rare, cimitire mai pline si mai dese
09.03.2010, 15:58 464
Octavian Buda(coordonator)
Despre regenerarea si…degenerarea unei natiuni
Discursuri inauguralemedicale din vremea lui Carol I, 1872-1912
Editura Tritonic
"Romania este amenintata dedepopulare relativa, care vatama interesele ei vitale. Cauzeleacestei stari de lucruri sunt: civilizatia noastra inapoiata,educatia morala si intelectuala imperfecta a tineretului nostru,putina ingrijire pe care o dam intereselor economice ale tarii sineglijarea preceptelor elementare ale igienei... Prosperitatea uneitari depinde de cultura locuitorilor ei si... cu cat intr-o tarascolile sunt mai goale si mai rare, cu atat cimitirele ei sunt maipline si mai dese" (Iacob Felix, 1880)"Medicina sociala va arata omului calea spre a se bucura deo sanatate mai prospera ca cea de azi si ii va da astfel cea maimare fericire potrivita cu natura lui... Dar cand va fi acestviitor minunat ce va ridica pe om deasupra mizeriilor nesfarsitece-i degradeaza valoarea lui fizica si morala? Nu stiu... Dar ceeace stiu este ca trebuie sa avem tarie in credintele noastre siatunci viitorul va fi al nostru" (GheorgheMarinescu, 1906).Sunt fragmente din doua dintrediscursurile inaugurale ale celor 16 personalitati marcante dinistoria medicinei romanesti reunite in acest volum. Cuvantarile seraporteaza la o perioada de 40 de ani, iar ca trasatura comuna, aufost tinute in Bucuresti. Chiar si dupa atata vreme, cititorul vadescoperi o surprinzatoare asemanare cu starea institutiilormedicale si sociale din Romania actuala. Cuvant inainte de FlorianPopa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "CarolDavila".
CaieteleHerminei
Editura Peter Pan

Scoase la lumina si adnotate deRodica Tabic si Adriana Popescu, acestei caiete alcatuiesc o cartepresarata cu fotografii din arhive de familie, intr-un concepteditorial si coordonare de Catalin D. Constantin. Sunt caietelescrise de mana de Hermina Cirogariu, casatorita Arjoca, profesoarala Liceul "Elena Ghiba Birta" din Arad, care a trait intre 1878 si1973. Caietele cuprind date despre originile Ciorogarestilor,stabiliti initial in satul Ociu, din tinutul Halmagiului, apoidislocati la Pecica, o comuna bogata din apropierea Aradului.Insemnarile urmaresc destinele numerosilor descendenti vreme dedoua secole (familia a dat inclusiv un episcop, Roman Ciorogariu),creioneaza portrete, evoca personalitati din epoca si multeintamplari, cu prezentarea aproape monografica a localitatiiPecica. O carte - scie Vintila Mihailescu pe coperta a patra -"prin care trecutul unei persoane ne aduce cu sine viata unuiimperiu, a unui tinut si a unui neam". Fragmentele din testamentulfamilial al lui Roman Ciorogariu (din ianuarie 1935) suntadmirabile: "Politiceste legati-va soarta voastra de Romania,astazi lovita de criza mondiala in toate firele ei morale,financiare si economice, dar in fond organismul ei este sanatos sicapabil de viata. La adapostul acestei Romanii generoase veti traisi veti muri in legea voastra romaneasca. Luptati pentru aceastaRomanie pana la ultima suflare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO