Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / Romania Mica devine Romania Mare

CARTEA DE ISTORIE / Romania Mica devine Romania Mare
30.03.2010, 15:57 85

Ion Bulei
Un razboi in cenusa imperiilor
Editura Cadmos

Ion Bulei, cunoscutul autor al istoriei conservatorilor romani,al lumii romanesti la 1900 sau al anilor neutralitatii noastre inprimul razboi mondial, ne propune un nou dialog cu ceea ce a fostsi cu noi insine. Si din nou ne demonstreaza ca istoria nu ealtceva decat o continua perplexitate. Pentru ca cine credea inEuropa la inceputul lui 1918 ca razboiul se va termina asa cum s-aterminat? Si cine si-ar fi inchipuit ca Romania Mica, la pamant lainceputul anului 1918, inconjurata din toate partile de dusmani siparca in cea mai fara de speranta clipa a existentei sale, lasfarsitul aceluiasi an va deveni Romania Mare? Iar in anul urmator,cu noile sale granite recunoscute, traind cea mai mare dintrebucuriile sale nationale? Cu eleganta stilistica, Ion Bulei neinvita sa participam la un spectacol de istorie, din fotoliullinistitului prezent.
"Caderea Budapestei - in 1919, dupa intrarea trupelor romanesti,scrie Ion Bulei - a pus capat unui regim bolsevic in CentrulEuropei, a sfarsit un vis milenar, al Ungariei istorice, aconsfintit crearea Romaniei Mari, adica a unui alt vis, alromanilor. Istoria ne invata relativitatea a toate cate exista.Tactica elitei romanilor, aceea a oportunismului politic, a avutsucces. Clemenceau isi ridicase palaria in fata poporului roman, acapacitatii sale remarcabile de sacrificiu (nu si in fata oamenilorsai politici, inaintea carora isi reaseza palaria la loc)".Istoricul constata ca "oamenii politici romani poate n-au fost laaceeasi inaltime cu poporul pe care il guvernau (cati sunt?). Darau avut noroc."
Un volum care se adreseaza atat specialistilor, cat si publiculuilarg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO