Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ O perioada sumbra din viata BNR

CARTEA DE ISTORIE/ O perioada sumbra din viata BNR
09.12.2009, 14:56 59
Cristian Paunescu, MihaelaTone, Nadia Manea
Istoria Bancii Nationale aRomaniei in date
Vol II,1915-1918
Oscar Print
Spre deosebire de primul volumal acestei istorii a Bancii, care acoperea o perioada de 35 de ani,cel de fata are in vedere un interval foarte scurt, de patru ani,dintre care doi ani de neutralitate si doi de razboi. A fost insa operioada intensa, dovada ca aceasta scurta istorie are aproape 700de pagini. Volumul cuprinde informatii despre imprumuturileacordate statului roman de Banca Nationala in perioada 1914-1918;despre costurile realizarii Romaniei Mari; despre bilantul derazboi; despre cronologia deciziilor luate de conducereainstitutiei in acei ani; despre oamenii bancii (functionari,conducerea, "celalalt personal"), despre ajutoarele si binefacerileBNR, deschiderea conturilor curente si operatiunile de credit aleBNR. Foarte utile pot fi informatiile referitoare la transferulAdministratiei Centrale a BNR la Iasi, la cele doua transporturiale tezaurului la Moscova sau la suspendarea convertibilitatiimonedei nationale.
Anexele cuprind raportarileperiodice ale viceguvernatorului I.G. Bibicescu in ConsiliulGeneral cu privire la evolutia rezervei de acoperire a BNR,raportari cu privire la circulatia biletelor BNR, cu privire labugete si la distributia beneficiilor. Volumul este diferitstructurat fata de precedentul, maniera explicata de autori inintroducere: "Ea s-a datorat atat diversificarii surselor utilizatesi, fatalmente, complexitatii problemelor ridicate de functionareabancii in vreme de razboi, cat si unor sugestii retinute de autoridin intalnirile pe care le-au avut cu cititorii si specialistii. Dealtfel, autorii au in vedere si o posibila noua forma de prezentarea documentelor valorificare in primul volum".
Autorii au tinut cont desugestiile celor care au citit sau macar au consultat primul volumsi, de asta data, au adaugat un extrem de util glosar cu termenispecifici (de genul "andosare", "anuitate", "cambie", "creditlombard", "patenta" etc) si un si mai util indice, fapt careusureaza considerabil consultarea. Volumul mai cuprinde un numar deaproape o suta de fotografii interesante ale oamenilor amintiti sauale unor sedii ale unor sucursale, harti siinscrisuri.

Din acest volum, cel mai vizibileste chipul lui Ioan G. Bibicescu, viceguvernatorul, apoiguvernatorul Bancii timp de opt ani, incepand chiar din anulizbucnirii razboiului. "Am primit conducerea bancii intr-osituatiune grea, spunea acesta mai tarziu, atat de grea incat nu seputea inchipui si a trebuit sa iau masuri conform acesteisituatiuni." Cuvant inainte de acad. Mugur Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO