CARTEA DE ISTORIE/ O perioada sumbra din viata BNR

Autor: Stelian Turlea 09.12.2009
Cristian Paunescu, Mihaela Tone, Nadia Manea
Istoria Bancii Nationale a Romaniei in date
Vol II, 1915-1918
Oscar Print
Spre deosebire de primul volum al acestei istorii a Bancii, care acoperea o perioada de 35 de ani, cel de fata are in vedere un interval foarte scurt, de patru ani, dintre care doi ani de neutralitate si doi de razboi. A fost insa o perioada intensa, dovada ca aceasta scurta istorie are aproape 700 de pagini. Volumul cuprinde informatii despre imprumuturile acordate statului roman de Banca Nationala in perioada 1914-1918; despre costurile realizarii Romaniei Mari; despre bilantul de razboi; despre cronologia deciziilor luate de conducerea institutiei in acei ani; despre oamenii bancii (functionari, conducerea, "celalalt personal"), despre ajutoarele si binefacerile BNR, deschiderea conturilor curente si operatiunile de credit ale BNR. Foarte utile pot fi informatiile referitoare la transferul Administratiei Centrale a BNR la Iasi, la cele doua transporturi ale tezaurului la Moscova sau la suspendarea convertibilitatii monedei nationale.
Anexele cuprind raportarile periodice ale viceguvernatorului I.G. Bibicescu in Consiliul General cu privire la evolutia rezervei de acoperire a BNR, raportari cu privire la circulatia biletelor BNR, cu privire la bugete si la distributia beneficiilor. Volumul este diferit structurat fata de precedentul, maniera explicata de autori in introducere: "Ea s-a datorat atat diversificarii surselor utilizate si, fatalmente, complexitatii problemelor ridicate de functionarea bancii in vreme de razboi, cat si unor sugestii retinute de autori din intalnirile pe care le-au avut cu cititorii si specialistii. De altfel, autorii au in vedere si o posibila noua forma de prezentare a documentelor valorificare in primul volum".
Autorii au tinut cont de sugestiile celor care au citit sau macar au consultat primul volum si, de asta data, au adaugat un extrem de util glosar cu termeni specifici (de genul "andosare", "anuitate", "cambie", "credit lombard", "patenta" etc) si un si mai util indice, fapt care usureaza considerabil consultarea. Volumul mai cuprinde un numar de aproape o suta de fotografii interesante ale oamenilor amintiti sau ale unor sedii ale unor sucursale, harti si inscrisuri.

Din acest volum, cel mai vizibil este chipul lui Ioan G. Bibicescu, viceguvernatorul, apoi guvernatorul Bancii timp de opt ani, incepand chiar din anul izbucnirii razboiului. "Am primit conducerea bancii intr-o situatiune grea, spunea acesta mai tarziu, atat de grea incat nu se putea inchipui si a trebuit sa iau masuri conform acestei situatiuni." Cuvant inainte de acad. Mugur Isarescu.